Ministrul Energiei a depus plângere la DIICOT împotriva unor ONG-uri care împiedică proiecte strategice pentru România. Reacția Greenpeace
0Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a depus o plângere la DIICOT împotriva unor ONG-uri care prin manifestațiile lor împiedică dezvoltarea unor proiecte strategice pentru România, au declarat surse avizate pentru „Adevărul”.
UPDATE: Reacția Greenpeace
Ulterior articolelor publicate în presa centrală, Greenpeace a ținut să facă o serie de precizări privind activitatea sa de-a lungul timpului, din care redăm câteva fragmente:
„Ce interes are ministrul energiei, Sebastian Burduja, să atace public și chiar să formuleze plângeri penale neîntemeiate pentru o organizație care folosește protestul pașnic ca modalitate de acțiune împotriva proiectelor care aduc prejudicii mediului și viitorului tuturor? Nu este oare un act nedemocratic ca un ministru să încerce să se folosească organele de urmărire penală cu scopul de a intimida organizații ale societății civile care apără drepturile fundamentale la sănătate și un mediu curat?
(...) miniștri din România, în loc să susțină dialogul, democrația și alegerile libere, au găsit o nouă modalitate de a le pune pumnul în gură organizațiilor de mediu. (...) De mai bine de 50 de ani, Greenpeace a militat pentru a apăra oamenii și lumea noastră naturală de forțele extractive și distructive”.
Știrea inițială:
Potrivit surselor citate, plângerea ar viza Greenpeace, care s-a opus cu vehemență, în numeroase rânduri, dezvoltării proiectului Neptun Deep.
La solicitarea jurnaliștilor, Ministerul Energiei a precizat că nu poate nu poate să confirme sau să infirme existența unui dosar de urmărire penală.
„Ministerul Energiei anunță că, în cazul existenței unui dosar penal având ca obiect faptele sesizate, va oferi tot concursul organelor de urmărire penală în scopul aflării adevărului și a tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate”, a informat ministerul.
„Ministerul Energiei rămâne preocupat activ de problematica blocării sistematice a unor proiecte energetice de importanță vitală pentru România, din cauze independente de voința autorităților publice sau a companiilor care implementează aceste investiții.
În acest sens, Ministerul Energiei depune toate diligențele, prin orice mijloace legale, pentru deblocarea şi/sau accelerarea tuturor proiectelor de investiții în infrastructura energetică a României, în vederea îndeplinirii Programului de guvernare și a Strategiei Energetice a României.
Ne manifestăm aprecierea față de toate demersurile oneste care vizează protecția mediului, fără a compromite securitatea națională sau securitatea energetică a României,” a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.
În septembrie, Greenpeace cerea oprirea proiectului Neptun Deep
Amintim că, la 23 septembrie a.c., activiștii Greenpeace România au protestat pe șantierul proiectului Neptun Deep, la capătul conductei Tuzla-Podișor, cerând oprirea imediată a lucrărilor de extracție de gaze din Marea Neagră, având în vedere multiplele riscuri și probleme pe care le prezintă.
Aceștia susțin că procesul de aprobare a fost viciat în complicitate cu autoritățile române. Instalarea gazoductului onshore dedicat Neptun Deep înaintea obținerii tuturor avizelor pentru proiect ridică mari semne de întrebare în legătură cu obiectivitatea procesului de aprobare și a instituțiilor implicate.
„Chiar dacă Neptun Deep nu a primit toate avizele necesare demarării proiectului în largul Mării Negre, vedem cum facilitățile de pe uscat și gazoductul Tuzla - Podișor se construiesc într-un ritm alert. Pentru ce? Pentru un proiect care poluează mediul, amenință biodiversitatea, amplifică criza climatică și fenomenele meteo extreme și întârzie tranziția energetică. Aici începe distrugerea iremediabilă a Mării Negre și am venit să tragem încă un semnal de alarmă asupra acestui proiect toxic, care nu numai că ne va bloca în era combustibililor fosili, dar va pune în pericol mediul și sănătatea noastră", spunea atunci Alin Tănase, Coordonator de Campanii în cadrul Greenpeace România.