Activiștii Greenpeace au protestat în jurul Neptun Deep: „Marea Neagră e în pericol!”
0Activiştii Greenpeace au protestat marţi pe litoralul românesc, atât în apă, cât şi pe uscat, pentru a atrage atenţia asupra riscurilor implicate de proiectul Neptun Deep pentru biodiversitate.
Potrivit unui comunicat de presă la organizaţiei de mediu, transmis Agerpres, protestatarii au marcat cu un „X” de culoare galbenă locul în care conducta din mare va intra pe uscat şi au afişat mesaje, precum: „Protejăm ce iubim, protejăm Marea Neagră”, „OMV & Romgaz, nu distrugeţi Marea Neagră” şi „Marea Neagră e în pericol”. Cu această ocazie, Greenpeace a lansat petiţia de susţinere a conservării biodiversităţii din mare.
„Marea Neagră este un ecosistem cu mii de specii, de la delfini, căluţi şi pisici de mare, până la alge şi fitoplancton care au un rol esenţial în reglarea climei şi curăţarea aerului. Printre plastice, pescuit excesiv şi poluare, acest ecosistem se zbate să supravieţuiască. Proiectul de exploatare de gaze nu va face altceva decât să pună şi mai multă presiune pe viaţa fragilă din mare. Marea Neagră va deveni un şantier pentru următorii ani, cu zece sonde forate în jurul perimetrului de extracţie, cu 160 de kilometri de conductă până la ţărm şi zeci de nave care vor transporta materialele pentru infrastructură”, susţin activiştii de mediu.
În acest context, Greenpeace solicită Guvernului României „să oprească acest proiect nociv şi să impună reglementări mult mai stricte în ceea ce priveşte protecţia habitatelor marine din Marea Neagră”.
„Pe lângă impactul semnificativ asupra climei, proiectul Neptun Deep de exploatare a gazelor la mare adâncime reprezintă o ameninţare serioasă pentru biodiversitate. Lucrările făcute de OMV Petrom şi Romgaz transformă Marea Neagră într-un şantier. Viaţa din mare va fi afectată, nu există niciun dubiu. Din păcate, anul acesta, guvernul, Ministerul Mediului şi companiile de petrol şi gaze "sărbătoresc" Ziua Internaţională a Mării Negre cu planuri pentru noi sonde, platforme şi conducte pe fundul mării. Noi, cei de la Greenpeace, alături de oamenii care iubesc Marea Neagră, o vom sărbători protejând ce iubim. Ne vom folosi de toate pârghiile necesare pentru a opri acest proiect dăunător pentru viaţa din Marea Neagră”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.
OMV Petrom şi Romgaz au anunţat, în luna iunie a acestui an, că au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep.
Cele două companii vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producţie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Producţia la platou va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual (circa 140,000 bep/zi), timp de circa 10 ani.
Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafaţă de 7.500 kilometri pătraţi şi se află la o distanţă de circa 160 km de ţărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 şi 1.000 de metri. Explorarea perimetrului a fost accelerată în 2008 şi a inclus două campanii de achiziţie 3D şi două campanii de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze a avut loc în anul 2012.