Ministrul de Externe: NATO nu poate impune o zonă interzisă de zbor pentru forţele aeriene ruse. Ar însemna că se implică militar în conflict

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat într-un interviu la postul France 24 că NATO nu poate impune o zonă interzisă de zbor pentru forţele aeriene ruse, aşa cum a cerut preşedintele Zelenski, deoarece ar însemna că se implică în conflict.

„Din păcate, situaţia din Ucraina, în ceea ce priveşte securitatea, devine din ce în ce mai proastă. Se pare că preşedintele rus continuă  agresiunea împotriva statului suveran şi independent al Ucrainei, iar acest lucru este foarte regretabil. (..) Situaţia este foarte dificilă şi sper că apelurile comunităţii internaţionale vor fi ascultate de preşedintele Putin”, a spus ministrul de Externe. 

Bogdan Aurescu a vorbit şi despre solicitarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca NATO să impună o zonă interzisă de zbor pentru a opri forţele aeriene ruse. 

„Poziţia e NATO a fost destul de clar exprimată şi de alţi Aliaţi.  Acest lucru ar însemna că NATO ar fi implicată direct în acest conflict militar şi acest lucru nu se poate întâmpla, întrucât Ucraina nu este membră a Alianţei Nord-Atlantice.  Ar însemna ca NATO să fie direct implicată în  confruntarea militară”, a explicat ministrul de Externe român, scrie News.

Aurescu a vorbit şi despre anunţul preşedintelui Federaţiei Ruse şi a precizat că „este un gest extrem de iresponsabil să ameninţi cu utilizarea armelor nucleare”.

„Nu cred că în secolul 21 ar trebui să facem astfel de ameninţări. Personal, nu sunt convins că această ameninţare ar fi urmată de utilizarea efectivă a armelor nucleare. Totuşi, ameninţarea cu utilizarea armelor nucleare este complet  inacceptabilă şi a fost condamnată ca atare de comunitatea internaţională. Personal, am condamnat acest lucru în timpul reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene din 27 februarie şi toţi colegii mei au făcut acelaşi lucru”, a spus Aurescu. 

Ministrul de Externe a subliniat că românii nu trebuie să se teamă deoarece nu sunt în pericol. „Suntem acoperiţi de garanţiile de securitate care sunt consacrate în articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic”.

„Apărarea colectivă, care este garantată de NATO şi de forţele aliate, este fermă.  Dar, într-adevăr, situaţia de securitate în ansamblu se deteriorează. De aceea, aşa cum am discutat anterior, are loc consolidarea Flancului Estic, iar măsurile luate de NATO, din nou, nu sunt altceva decât un răspuns la atitudinea agresivă a Rusiei”, a afirmat ministrul. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite