Ministrul Afacerilor Interne i-a băgat în şedinţă pe şefii Jandarmeriei. Care sunt noile reguli pentru proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe proteste anti-Roşia Montană au avut loc în oraşe din ţară FOTO Eduard Enea
Mai multe proteste anti-Roşia Montană au avut loc în oraşe din ţară FOTO Eduard Enea

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, i-a bagat luni în şedinţă pe şefii Jandarmeriei Române pentru a discuta despre protestele din ultima vreme din Bucureşti şi din ţară. Mai exact, potrivit unor surse din cadrul MAI, ministrul le-a cerut subalternilor să stabilească un plan pentru ca toate manifestaţiile de stradă să fie autorizate, pentru ca de acum încolo să se evite blocarea circulaţiei.

UPDATE  Mai exact, înainte să dea liber la proteste, autorităţile vor trebui să discute cu organizatorii lor, pentru ca manifestaţiile de stradă să fie autorizate, astfel încât să nu mai blocheze - aşa cum s-a întâmplat în câteva rânduri - circulaţia pe arterele principale.

„Pentru respectarea prevederilor legale în vigoare, manifestările organizate în spaţiul public trebuie declarate în prealabil. De asemenea, acestea trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, fără a afecta folosirea normală a drumurilor publice şi fără a pune în pericol siguranţa persoanelor sau a reprezentanţilor forţelor de ordine, precum şi bunurile aparţinând cetăţenilor sau domeniului public“, a precizat Jandarmeria.

Ministrul vrea reguli mai dure 

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a discutat, luni, la sediul ministerului, cu şefii Jandarmeriei, pentru a stabili un plan de măsuri legat de manifestaţiile spontane din ultimele săptămâni.

Jandameria a anunţat, într-un comunicat remis luni, că, până acum, la nivelul Capitalei, au fost date 23 de amenzi contravenţionale unor persoane care au participat la proteste neautorizate faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, trei dintre sancţiuni fiind în cazul unor persoane care consumau alcool în timpul manifestaţiilor.

La protestul faţă de proiectul minier de la Roşia Montană care a avut loc duminică în Capitală, negociatorii Jandarmeriei le-au cerut protestatarilor să nu mai blocheze circulaţia în centrul oraşului, însă, în cele din urmă, le-au permis să plece în marş, pe bulevarde, de la Universitate la Parlament.

Odată reveniţi în Piaţa Universităţii, manifestanţii au blocat circulaţia câteva zeci de minute, părăsind în cele din urmă zona în urma apelurilor repetate ale forţelor de ordine şi a înaintării cordoanelor de jandarmi.

Ministrul a reiterat faptul că autorităţile încearcă să evite conflicte între cetăţeni şi reprezentanţii instituţiilor statului şi le-a atras atenţia organizatorilor mitingurilor că „totuşi a trecut multă vreme” şi că „trebuie să înţeleagă faptul că trebuie să respecte legea, de voie şi, dacă va fi cazul, de nevoie”.

„Este o problemă care nu aş spune neapărat că ţine de situaţiile de urgenţă dar poate e bine să prevenim să nu se ajungă într-o asemenea ipostază. Va trebui să monitorizăm toate aceste mitinguri, mă refer la cele autorizate, şi mitinguri şi traseele parcurse în astfel de situaţii, astfel încât să începem să diminuăm imaginea, pe bună dreptate negativă, în legătură cu faptul că nu am aplicat legea până la capăt”,  a declarat ministrul.

„Rămân totuşi ferm pe ideea pe care de altfel şi domnul prim-ministru a exprimat-o, şi anume aceea că vom încerca să nu se ajungă la conflicte între cetăţeni şi reprezentanţii instituţiilor statului”, a adăugat Stroe.

Ministrul a precizat că „totuşi a trecut multă vreme şi organizatorii mitingurilor trebuie să înţeleagă faptul că trebuie să respecte legea, de voie şi, dacă va fi cazul, de nevoie”.

În cadrul şedinţei de luni dimineaţă, ministrul Stroe le-a cerut prefecţilor şi reprezentanţilor Poliţiei Rutiere să verifice situaţia contractelor cu firmele care se vor ocupa de deszăpezire, precizând că până acum sunt foarte puţine contracte şi există probleme cu materialul antiderapant şi cu utilajele.

„Din motive economice şi nu numai au fost întocmite contracte doar într-o mică măsură”, a precizat Stroe.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite