METEO Cod galben de vânt pentru mai multe judeţe. Circulaţia s-a redeschis pe Autostrada A2 Bucureşti - Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ninsori abundente în Capitală şi în judeţele din sudul ţării.              FOTO: ADEVĂRUL
Ninsori abundente în Capitală şi în judeţele din sudul ţării.              FOTO: ADEVĂRUL

După ce Capitala şi alte cinci judeţe s-au aflat până sâmbătă noapte sub cod galben de ninsori abundente, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică dimineaţă, un cod galben de vânt pentru judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi.

UPDATE Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt pentru judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi, în aceste zone existând intensificări ale vântului, cu viteze ce vor depăşi la rafală, local 55 km/h. Codul galben de vânt este valabil până duminica la ora 12.00.

UPDATE Începând cu ora 00:00 s-a redeschis circulaţia rutieră pe A2, informează CNADNR. Iniţial, sectorul de drum cuprins între km 10 si km 36 respectiv între Bucuresti şi Fundulea, a fost închis circulaţiei rutiere, din cauza prelungirii codului galben de precipitaţii mixte (lapoviţă şi ninsoare).

UPDATE În Bucureşti, 27 de maşini au fost avariate după ce mai mulţi copaci au fost rupţi de rafalele de vânt, a anunţat purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Daniel Vasile. „Se lucrează în prezent la îndepărtarea arborilor căzuţi pe carosabil sau pe autoturisme”, a mai spus oficialul.

UPDATE Circulaţia rutieră pe autostrada A2 rămâne închisă pe sectorul de drum cuprins între Bucureşti şi Fundulea. Poliţiştii recomandă folosirea rutei alternative DN3 Bucureşti-Lehliu, anunţă centrul Infotrafic, la ora 22.00.

De asemenea, autorităţile au precizat că pe autrostrada A1 se circulă în condiţii de iarnă, între kilometrii 11 şi 23.

UPDATE Inginerul şef Lucian Stan, din cadrul Secţiei de Drumuri Naţionale Bucureşti Sud, a fost suspendat din funcţie, sâmbătă, din cauza că s-a intervenit cu întârziere în deszăpezirea autostrăzii A2 Bucureşti - Constanţa, a anunţat directorul general CNADNR.

„Ca urmare a reacţiei întârziate de a demara acţiunile de intervenţie cu utilaje de deszăpezire şi răspânditoare de substanţe chimice pentru prevenirea formării poleiului pe Autostrada A2, conducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, prin directorul general Narcis Ştefan Neaga, a dispus următoarele: suspendarea din funcţie a domnului Lucian Stan, inginer şef, Secţia de Drumuri Naţionale Bucureşti Sud, pe perioada cercetării împrejurărilor care au condus la întârzierea demarării acţiunilor de intervenţie cu utilaje de deszăpezire şi răspânditoare de substanţe chimice pentru prevenirea formării poleiului pe Autostrada A2”, se precizează în comunicatul CNADNR.

UPDATE Primăria Capitalei a precizat, potrivit Digi24, că în Bucureşti sunt scoase 60 de utilaje de deszăpezire, care împrăştie material antiderapant pe toate bulevardele. Conform autorităţilor, exista 10 utilaje de deszăpezire care acţionează în sectorul 1. În sectorul 2 - 14, în sectorul 3 - 12, în sectorul 4 - 12, în sectorul 5 - 6, iar în sectorul 6 - 6 utiliaje, potrivit sursei citate.

UPDATE Circulaţia rutieră pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa a fost închisă sâmbătă, de la ora 20.00 până la ora 21.00, pentru ca utilajele de deszăpezire să cureţe zăpada depusă pe carosabil, a anunţat Centrul Infotrafic din Poliţia Română. "Măsura a fost luată pentru a permite utilajelor să cureţe suprafaţa carosabilă, precum şi pentru siguranţa participanţilor la trafic", a precizat Centrul Infotrafic.

UPDATE  Opt persoane au fost rănite în trei accidente produse, sâmbătă seară, pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa, şase dintre victime fiind preluate de ambulanţe şi duse la spital, iar în cazul altor doi răniţi intervenind două autospeciale SMURD.

UPDATE Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un cod galben de ninsori abundente, valabil de la ora 19.00 până la ora 1 noaptea, în Bucureşti şi în judetele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, vestul judeţelor Călaraşi şi Ialomiţa.

Se vor semnala ninsoare moderată cantitativ, ce va depune strat de zăpadă de 5...7, izolat şi 10 cm, dar şi fenomene asociate, cum ar fi intensificări temporare ale vântului, potrivit meteorologilor.

Aceştia mai arată că în judeţul Teleorman stratul de zăpadă depus în ultimele ore a ajuns la 5 cm.

UPDATE Potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, de sâmbătă, ora 16.00, până duminică, la ora 12.00, râul Bârzava, pe sectorul îndiguit aflat în aval de Gătaia, judeţul Timiş, va fi sub avertizare Cod portocaliu de inundaţii.

Tot până duminică, la ora 12.00, vor fi sub avertizare cod galben de inundaţii râurile Timiş, pe sectorul aflat în aval de staţia hidrologică Brod, Pogăniş (afluent al Timişului), cursul superior al râului Moraviţa (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), şi Jiu, pe sectorul aflat în aval, la confluenţa cu râul Motru - Podari (judeţul Dolj).

Avertizarea hidrologică de pe celelalte bazine hidrografice atenţionate anterior a fost ridicată sâmbătă, la ora 16.00.

UPDATE Bucureştiul şi judeţele Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău şi Brăila se află, până la ora 20.00, sub Cod galben de vânt. Specialiştii au precizat că intensificările vântului ar putea atinge şi depăşi, la rafale, viteze de 55-60 de kilometri pe oră şi, izolat, 70 de kilometri pe oră.

Avertizarea de cod galben de vânt puternic emisă pentru arii extinse din Dobrogea a fost prelungită până la ora 22.00. Potrivit meteorologilor, aici vor fi intensificări ale vântului ce vor atinge şi depăşi la rafală 60 - 75 de kilometri pe oră.

UPDATE Ca urmare a avertizărilor meteo emise, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, le-a cerut prefecţilor din judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi, unde sunt anunţate precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, să se asigure că au fost luate toate măsurile pregătitoare pentru perioada rece.

„Din dispoziţia viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, prefecţii din judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi vor coordona personal acţiunile din aceste zile pentru a evita apariţia unor situaţii de urgenţă generate de fenomenele meteorologice”, se arată într-un comunicat emis de minister.

Potrivit sursei citate, vicepremierul Gabriel Oprea a fost informat că autorităţile au luat primele măsuri de mobilizare a resurselor materiale, utilajelor şi efectivelor necesare astfel încât locuitorii din zonele vizate să nu fie afectaţi de fenomenele meteo anunţate. 

„În acest sens, s-au contactat administratorii de drumuri pentru a se asigura că sunt pregătiţi să intervină pentru curăţarea drumurilor şi împrăştierea de material antiderapant, pentru a fi evitate accidentele sau blocajele rutiere. Totodată, autorităţile vor avea în vedere ca persoanele vulnerabile – bătrâni, copii sau persoane care necesită asistenţă medicală periodică, să nu fie surprinse de vremea rece care este anunţată şi care poate determina hipotermii”, potrivit Ministerului de Interne.

Ministerul de Interne a cerut prefecţilor din ţară să comunice dacă s-a asigurat necesarul de materiale antiderapante, stocurile de carburanţi şi parcul de utilaje necesar pentru deszăpezire.

De asemenea, din dispozitia viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, forţele Ministerului Afacerilor Interne sunt în continuare mobilizate în toate judeţele unde se pot înregistra situaţii de urgenţă,  peste 2.400 de pompieri fiind gata de intervenţie.

Totodată, la nivelul MAI este constituită o rezervă de 2.800 de forţe – pompieri, poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră.

În cursul zilei de astăzi continuă intervenţiile în judeţele Timiş şi Mehedinţi pentru înlăturarea efectelor negative ale fenomenelor hidro-meteorologice periculoase în localităţile Gătaia, Denta, Roviniţa Mare şi Crivina.

UPDATE Peste 30 de copaci au căzut pe carosabil sau pe maşini în Capitală, 14 autoturisme au fost avariate, mai multe panouri publicitare au fost răsturnate şi în unele zone s-au desprins elemente de pe faţadele clădiri, din cauza vântului puternic, Bucureştiul fiind sub avertizare cod galben de vineri.

În sudul ţării sunt aşteptate ninsorile

Potrivit specialiştilor, în intervalul sâmbătă, ora 16.00 - duminică, ora 12.00, în sudul ţării şi în special în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi, ploile se pot transforma în lapoviţă şi ninsoare. 

Vântul va continua să prezinte intensificări în sud-estul ţării şi pe crestele montane, cu viteze de 50-60 de kilometri pe oră, iar pe arii restrânse 60-70 de kilometri pe oră.

Cod galben de vânt 

De asemenea, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de Cod galben de vânt, valabilă până la ora 20.00, pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Giurgiu şi Teleorman

Conform specialiştilor ANM, se vor semnala intensificări ale vântului ce vor atinge şi vor depăşi, la rafală, viteze de până la 65 de kilometri la oră şi, izolat, de până la 75 de kilometri la oră.

Vremea rea a creat haos în Bulgaria

Ninsorile, ploile şi rafalele puternice de vânt au generat haos în Bulgaria, unde autorităţile au decretat sâmbătă situaţie de urgenţă în mai multe districte şi unde circulaţia este întreruptă sau îngreunată pe mai multe drumuri, relatează site-ul Novinite.com, potrivit Mediafax.

Autorităţile au decretat situaţie de urgenţă la Burgas, pe litoralul Mării Negre, din cauza vremii extreme. Valuri înalte au inundat plaja din nordul oraşului, precum şi coasta din Nesebăr şi Pomorie. Aproximativ 50 de persoane au fost evacuate în suburbia Cerniţa din apropiere de Burgas din cauza ploilor şi rafalelor puternice de vânt, a anunţat postul public de radio.

Recomandările poliţiştilor pentru şoferi şi pietoni

Poliţia Română recomandă şoferilor să adopte o manieră prudentă de conducere şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic, dar mai ales să îşi echipeze corespunzător maşinile. Prevederile legale interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face vreo referire la o dată calendaristică.

Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de mâzgă sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

De asemenea, din cauza vântului puternic şoferii sunt sfătuiţi să-şi sporească atenţia pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.

Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile sau ceaţa pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. În aceste situaţii, conducătorii auto nu trebuie să blocheze intersecţiile şi nici sp se angajeze în depăşirea unei coloane de maşini dacă nu au o vizibilitate bună.

„În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare”, a precizat Poliţia Română

De asemenea, şi pietonii sunt sfătuiţi să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

CNADNR îi sfătuieşte pe şoferi să-şi pună anvelopele de iarnă

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) le recomandă tuturor participanţilor la trafic „să aibă în vedere echiparea vehiculelor corespunzător (anvelope de iarnă, săculeţ cu material antiderapant şi lopată), astfel încât să fie evitată producerea unor posibile evenimente rutiere”.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Peste 30 de copaci doborâţi de vânt, 14 maşini avariate, panouri publicitare căzute, în Capitală

Peste 30 de copaci au căzut pe carosabil sau pe maşini în Capitală, 14 autoturisme au fost avariate, mai multe panouri publicitare au fost răsturnate şi în unele zone s-au desprins elemente de pe faţadele clădiri, din cauza vântului puternic, Bucureştiul fiind sub avertizare cod galben de vineri.

PROGNOZA METEO Temperaturile vor scădea drastic. Cum va fi vremea în ţară în următoarele două săptămâni

Ne aşteaptă o iarnă blândă, asta pentru că regimul termic prognozat de meteorologi pentru următoarele trei luni este unul apropiat de normele climatologice multianuale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite