Măsurile luate de autorităţile române pentru a gestiona, pe plan intern, criza din Ucraina. Bode: „Statul îşi protejează cetăţenii. Să fie păstrat calmul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Casian Mitu
FOTO: Inquam Photos/ Casian Mitu

Ministrul de Interne a anunţat, vineri, ce măsuri au fost luate de autorităţile române pentru a gestiona pe plan intern criza din Ucraina. Astfel, instituţiile de specialitate au fost mobilizate „la cote maxime”, a fost întărit controlul frontierelor României şi s-au suplimentat turele de serviciu în zonele responsabile direct cu gestionarea crizei. De asemenea, structurile DSU sunt pregătite să organizeze tabere mobile pentru refugiaţi.

Lucian Bode a declarat că structurile MAI sunt pe deplin implicate în furnizarea unui răspuns coordonat la toate provocările momentului şi a precizat că există o colaborare „foarte bună cu toate instituţiile responsabile astfel încât să oferim suportul legal şi umanitar necesar persoanelor refugiate care se prezintă la graniţele ţării şi solicită ajutorul României”.

„Poliţia de frontieră, Inspectoratul general pentru imigrări, structurile Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Instituţia Prefectului, sunt mobilizate la cote maxime pentru gestionarea situaţiei în funcţie de evoluţiile din teren. Suntem pregătiţi să gestionăm un flux mare la frontieră. Am întărit controlul şi  supravegherea sporită a frontierelor României. 

Suntem pregătiţi să suplimentăm personalul dacă este necesar. Au fost intensificate măsurile de control la frontieră, s-au suplimentat turele de serviciu în zonele de responsabilitate şi s-a întărit cooperarea cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, în vederea unui schimb operativ de date şi informaţii. Am luat măsuri pentru prevenirea şi contracararea faptelor care aduc atingerea ordinii publice şi siguranţei cetăţenilor”, a declarat Lucian Bode, vineri, într-o conferinţă de presă. 

Bode: „Am identificat locaţiile unde putem să instalăm tabere pentru refugiaţi”

Totodată, ministrul de Interne a transmis că structurile DSU sunt pregătite să ofere suportul necesar autorităţilor locale implicate în gestionarea situaţiei de criză pentru organizarea de tabere pentru refugiaţi. Lucian Bode a subliniat că taberele mobile pentru refugiaţi vor fi temporare, maximum pentru 72 de ore, până când vor fi identificate spaţii de cazare pentru persoanele care au nevoie de sprijin pe termen îndelungat, adică la hoteluri, pensiuni, cămine culturale sau săli de sport. 

„Suntem pregătiţi din punct de vedere tehnic, logistic şi resursă umană pentru organizarea de tabere pentru refugiaţi ca prim răspuns la criza umanitară din Ucraina. Aici vreau sa fie foarte clar, structurile DSU au în dotare aceste tabere mobile. Am identificat toate locaţiile unei este posibil să instalăm aceste tabere mobile. De asemenea, organizarea acestor tabere este una temporară. Maximum 72 de ore, ea fiind completată cu acţiuni deja aflate în derulare de identificare a unor spaţii de cazare pentru persoanele care au nevoie de sprijin pe termen mai lung, iar aici mă refer la hoteluri, pensiuni, cămine culturale, săi de sport. Suntem în legătură permanentă cu organizaţiile nonguvernamentale cu care DSU a încheiat protocoale de colaborare şi cu organizaţiile internaţionale, precum Crucea Roşie şi UNICEF. Astăzi, la nivelul MAI, DSU va organiza o întâlnire prin care va încerca, şi sunt convins că va reuşi, ăa se coordoneze cu aceste structuri. De asemenea structurile de imigrări se află în permanentă legătură cu partenerii noştri instituţionali şi sunt pregătiţi să vină în sprijinul ucrainenilor”, a explicat ministrul. 

Nu în ultimul rând, ministrul i-a îndemnat pe toţi cetăţenii români să rămână calmi şi şă aibă încredere în autorităţi pentru a contribui la consolidarea stabilităţii interne. 

„Este foarte important ca la nivelul populaţiei să fie păstrat calmul, iar informarea să se facă numai din surse autorizate. Statul român îşi protejează cetăţenii, dar fiecare dintre noi, la nivel individual, putem contribui la consolidarea stabilităţii interne prin manifestarea unui grad ridicat de încredere în autorităţi. Trebuie să fim uniţi, solidari şi responsabili în aceste momente critice”, a mai spus ministrul.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite