Un bătrân MiG-29 ucrainean doboară cel mai modern avion de luptă rusesc Su-35, în războiul ruso-ucrainean VIDEO
0MiG-29 ucrainean a doborât cel mai modern un avion de luptă din dotarea armatei ruse Su-35 , pe care propaganda rusă l-a prezentat de „neegalat în lume”.
Su-35 este propulsat de două motoare 117S şi combină manevrabilitatea sporită cu posibilităţile de a angaja efectiv câteva ţinte aeriene simultan folosind rachete ghidate şi neghidate.
MiG-29 este un avion de vânătoare cu reacţie, din generaţia a patra, proiectat în Uniunea Sovietică pentru a îndeplini rolul unui avion de superioritate aeriană. Avionul a fost dezvoltat în anii 1970 de biroul de proiectare Mikoian şi a fost introdus în dotarea Forţelor Aeriene Sovietice în anul 1983. În prezent, se află în dotarea forţelor aeriene a peste 25 de ţări.
MiG-29, alături de Suhoi Su-27, a fost proiectat pentru a contracara avioanele de vânătoare americane F-15 Eagle şi F-16 Fighting Falcon. Avionul s-a aflat şi în dotarea Forţelor Aeriene Române.
Atacurile Rusiei împotriva Ucrainei au intrat în a doua zi cu incursiuni pe toate flancurile, explozii la Kiev şi mobilizare generală decretată de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Trupele ucrainene opun o rezistenţă puternică, însă primele unităţi ale armatei ruse au intrat vineri în Kiev, a anunţat Ministerul Apărării ucrainean.
Se pare că Ucraina a şi contraatacat, lansând un atac cu rachete asupra unei baze militare aflată în Rusia. Vineri dimineaţă trupele ucrainene au lansat un atac cu rachete Tochka-U asupra aerodromului militar rus situat în oraşul Millerovo, în regiune regiunea Rostov din Rusia.
Comandamentul Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei a confirmat informaţia.
Rachetele ar fi lovit pista aerodromului, precum şi câteva din avioanele garate acolo. Imagini apărute pe reţelele sociale nu sunt multe, dar prezintă câteva secvenţe cu efectele atacului.
Tochka-U este un complex de rachete tactice, un sistem sovietic de rachete tactice balistice care poate lansa rachete la o distanţă de 120 km.