Mărirea şi decăderea lui Dumitru Sechelariu, omul care s-a crezut deasupra tuturor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până acum 10 ani, Dumitru Sechelariu era patronul oraşului Bacău. Prăbuşirea lui a fost la fel de abruptă ca ascensiunea. Măcinat de boli şi însingurat, a murit sâmbătă într-un spital din Austria.

Dumitru Sechelariu, fost primar al Bacăului între 1996 şi 2004 şi unul dintre marile personaje ale tranziţiei, s-a stins din viaţă sâmbătă dimineaţă, într-o clinică din Viena. Sechelariu (54 de ani) suferea de cancer pulmonar, iar în urmă cu doi ani trecuse printr-o intervenţie chirurgicală pe inimă. Trupul neînsufleţit a fost repatriat ieri, iar mâine, la Cimitirul Central din Bacău, va avea loc înmormântarea. „Vom avea o întrunire de familie în care vom stabili detaliile, dar, mai mult ca sigur, în cursul zilei de luni sicriul va fi dus într-un loc public, unde oamenii vor putea să-şi ia rămas-bun“, ne-a declarat Benone Pintilie, vărul lui Sechelariu şi unul dintre oamenii săi de încredere.

Pintilie spune că, deşi Dumitru Sechelariu avea probleme de sănătate mai vechi, boala care i-a cauzat moartea a luat prin surprindere familia: „A fost ceva galopant, nedescoperit la timp. Dumitru Sechelariu se afla într-un permanent contact cu medicii, îşi făcea periodic analize, însă ceea ce a avut el nu putea fi descoperit decât la un control mai amănunţit. A fost un mare şoc pentru noi, cei din familie, ne este foarte greu să ne adunăm în acest momente. Dorinţa lui a fost să nu ne certăm şi să fim tari pentru că viaţa trebuie să meargă înainte. Şi m-a rugat să am grijă de copii“.

FILMUL

„Despre viaţa mea s-ar putea face un film“, spunea adesea Dumitru Sechelariu. Este, poate, cea mai adevărată declaraţie pe care a dat-o presei. Traseul vieţii lui urmează forma unui clopot. Pleacă de jos, urcă foarte rapid şi se prăbuşeşte la fel de rapid. De la afaceri cu jocuri de noroc ajunge primar al Bacăului şi apoi în arest,
într-un dosar în care era acuzat de abuz în serviciu. Intră în politică în PNL, cunoaşte gloria în PSD şi eşuează în PNG-ul lui Gigi Becali. Preia o echipă de fotbal neînsemnată, FCM Bacău, o transformă într-o revelaţie a Diviziei A şi o lasă în derivă. Azi, echipa-fanion a Bacăului se zbate în noroaiele Ligii a III-a.

Ascensiunea lui Dumitru Sechelariu începe în anii ’80. Din salopeta de mecanic auto intră în relaţii cu mai mulţi ofiţeri de Securitate din judeţul Bacău şi trece la sacou şi cămaşă albă. Devine patronul unei săli de jocuri de noroc. „În anii ’80 eram şeful unei săli de jocuri, făceam o treabă capitalistă într-un stat comunist. Fumam pe ascuns Kent şi la vedere Carpaţi. Mergea bine sala pe vremea lui Ceauşescu. Am şi acum un aparat de jocuri şi îl arăt mereu copiilor mei, să vadă şi ei cum am pornit. Un joc «tic-tac-toe», din ăla cu trei portocale, trei pere, trei mere, să vină toate în linie. L-am recondiţionat şi îl ţin în casă. Am mizat mult pe jocul ăsta fiindcă funcţiona mecanic, dacă se lua lumina, el mergea“, povestea Sechelariu într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“ în urmă cu un an şi jumătate.

CEI MAI FRUMOŞI ANI

Revoluţia îl prinde pe Dumitru Sechelariu în sediul Securităţii Bacău. Venit din stradă ca revoluţionar, îi dezarmează pe ofiţerii de Securitate, protejându-i astfel de zvonurile alarmiste, care-i transformau pe aceştia în securişti-terorişti. În democraţie pune filme la video în sala teatrului Bacovia şi extinde afacerea jocurilor de noroc. „Dădeam şase filme pe zi. Revoluţia m-a prins cu trei televizoare color, două aparate video şi peste 300 de casete cu filme. Cu asta am plecat la drum şi am câştigat foarte mulţi bani. Veneau oamenii, îi ţineam la film, apoi intrau la sala de jocuri care a continuat şi după Revoluţie. În 1992 aveam 17 săli private de jocuri“.  

În 1996, după ce se pune la punct cu gramatica limbii române, ajunge primarul oraşului Bacău.  În timpul celor două mandate se remarcă prin petrecerile cu mici şi bere pentru tot oraşul, pe care le dădea de ziua lui. Devine, totodată, stăpânul absolut al Bacăului, având în mână, printre altele, lanţul de magazine Selena, fabrica de hârtie Letea, echipa de fotbal FCM Bacău şi trustul de presă Deşteptarea. În anii electorali mergea cu campaniile dincolo de limitele legii. În 2003, pentru a atrage oamenii la urne, să voteze revizuirea Constituţiei, organizează tombole chiar în incinta secţiilor de votare, cu premii constând în televizoare color. Înainte de alegerile locale din 2004 oferă plicuri cu câte două milioane de lei vechi cetăţenilor care îi călcau pragul biroului, în audienţe.

„Nu mai am mult de trăit“

Anul 2004 este, însă, începutul sfârşitului pentru Sechelariu. Pierde Primăria, iar un an mai târziu este arestat într-un dosar de luare de mită, înşelăciune şi abuz în serviciu. Afacerea în care a fost implicat a vizat transferul de suprafeţe de teren în proprietatea sa, pe care fostul edil a amenajat un kartodrom pentru fiul său, Doruleţ, pe atunci o speranţă a automobilismului românesc. Petrece 43 de zile în arest. Când se vede în libertate, ameninţă că va răsturna România de pe hartă cu declaraţiile pe care le va face, dar totul e o furtună într-un pahar cu apă.
 

L-A IDOLATRIZAT PE DAN PURIC

Dumitru Sechelariu a ieşit aproape complet din viaţa publică în ultimii 5 ani. Obez, cardiac şi fumător înrăit, a privit spectacolul lumii din uriaşul său domeniu de la marginea Bacăului. Urmărea emisiunile la care era invitat Dan Puric şi îl idolatriza. „Pe Dan Puric îl văd ca pe un model. Transmite ceva. Nu-i înţeleg pe tineri de ce nu se apropie de el, de marele nostru actor”.
 

„SĂ MĂ ÎNGROPAŢI CA PE ALEXANDRU MACEDON“

În interviul acordat ziarului „Adevărul“ în 2011, Sechelariu şi-a anticipat moartea prematură: „Acum sunt un deţinut politic în propria-mi curte. Nu mai am mult de trăit. Sunt convins, în intimitatea mea, că, după ce mor, şi duşmanii mei mă vor respecta. Am spus familiei: «Când mă îngropaţi, să mă îngropaţi în picioare, cu mâinile afară, ca pe Alexandru Macedon. Să se vadă că n-am luat nimic cu mine»“.

Calvarul lui Sechelariu a început în urmă cu două săptămâni. Acuzând dureri la coloana vertebrală, el a fost transportat la Spitalul de Urgenţă din Iaşi. De acolo a fost transferat la Spitalul Floreasca din Bucureşti. În urmă cu o săptămână a ajuns la clinica AKH din Viena şi cam asta a fost. Sfârşit. Născut pe 14 iulie 1958, la Bacău. Mort pe 16 februarie 2013, la Viena.

Dumitru Sechelariu are o mentalitate de vătaf, care cheamă sărăcimea să îi dea boabe la zilele lui de naştere. Ion Iliescu iulie 2002 Ne părăseşte un om care a marcat aceşti ani printr-o prezenţă vie şi apreciată de cetăţeni. A fost un om activ, o personalitate. Ion Iliescu februarie 2013

Ultima profeţie a lui Sechelariu: FC Vaslui va câştiga campionatul

Adrian Porumboiu a fost unul dintre puţinii oameni care au rămas alături de Sechelariu în ultimii ani. Cu vocea tremurând de emoţie, Porumboiu (patron al echipei de fotbal FC Vaslui) ne-a povestit ultima discuţie pe care a purtat-o la telefon cu Sechelariu: „Mi-a zis: «Nea Adi, eu o să mă duc, dar simt că într-un an-doi o să câştigi campionatul şi o să mă bucur pentru tine, de acolo, de sus». Până să îmi spună chestia asta a fost mereu optimist. Le dădea sfaturi doctorilor, pe unde să-l taie, ce să-i facă. Dar vineri seară am simţit o resemnare în vocea lui".

Porumboiu şi Sechelariu se cunosc de 20 de ani. Pe atunci, primul era arbitru, iar al doilea – patronul echipei de fotbal FCM Bacău. Sechelariu a povestit în „Adevărul“ cum a ajuns în lumea fotbalului: „Am intrat prin Hrebenciuc. Am ajutat şi eu echipa prin ’90 la un meci cu Farul, de a făcut un 2-2, şi a rămas în Divizia Naţională. Apoi, în ’91, tot aşa, am ajutat şi eu la Târgu-Mureş, de am făcut un 1-1, nu mai intru în amănunte. Şi în ’92 am preluat echipa“.

Sechelariu lasă în urmă patru copii: „Mi-e frică pentru ei“

Dumitru Sechelariu a avut o viaţă agitată şi în plan personal, fiind căsătorit de trei ori. De prima soţie a divorţat repede, a doua i-a născut un băiat, pe Doru, care acum are 20 de ani. Când s-au despărţit, Sechelariu era deja stăpânul Bacăului, i-a cumpărat fostei soţii o casă la Focşani şi i-a interzis să mai calce vreodată în oraşul lui Bacovia. Cea de-a treia soţie, Laudeta, era chelneriţă în restaurantul unde Sechelariu obişnuia să ia masa. Din căsnicia lor s-au născut trei fete, care acum au 15 ,14 şi respectiv
9 ani.

Sechelariu şi-a îndrumat copiii spre sport. Pe Doru a visat să-l facă pilot de Formula 1 şi i-a construit un circuit de karting la Bacău. Fetelor le-a făcut academie de tenis chiar în curtea casei.
„Le-am spus că în sport pot fi invidiaţi, dar niciodată detestaţi. Urăsc copiii de bani gata. Eu, ca om, îi urăsc pe cei care au bani. Se dau mari, fiţe, nu ştiu ce să mănânce. Dacă ai bani, fă ceva frumos cu ei! Am patru copii. Investesc în ei. Îmi pare rău că ei nu au cunoscut şi viaţa grea. Mi-aş fi dorit ca Doru să fi lucrat în salopetă, fetele să fi vândut ziare. Ei nu au văzut şi partea cealaltă a vieţii. Şi tare mi-e frică pentru ei“, declara Dumitru Sechelariu în acelaşi interviu din 2011.

DORULEŢ A RENUNŢAT LA PILOTAJ

Doru, fiul cel mare al lui Sechelariu, a renunţat, în 2011, la cariera de pilot, după ce, în 2008 şi 2009 reuşise să ajungă în formula BMW Europa. Doruleţ are o relaţie cu Emanuela Radu, actriţă în telenovela „Iubiri secrete“. La numai câteva ore după moartea lui Dumitru Sechelariu, tânăra a postat un mesaj pe contul de Facebook: „Ziua de azi, una sfâşietoare de memorabilă! Poate unii ştiţi la ce mă refer! Fiinţa cea mai scumpă a iubitului meu, Doru Sechelariu, a murit :( Eu însămi am crezut că îşi va reveni pentru a ne sta aproape, dar asta e viaţa. Eu, una, eram ataşată de dumnealui, îl respectam. Eu şi logodnicul meu am pierdut un vis, o nuntă în familie :( Condoleanţe sincere familiei sale! Eu îi voi sta aproape şi îl voi ajuta să înţeleagă că asta e viaţa!“.

De la pistol la jucători pierduţi la poker

Pistolarul. La începutul anilor ’90, Sechelariu se afla cu echipa sa, FCM Bacău, la un meci la Moreni. După sfârşitul partidei, gazdele, nervoase din cauza arbitrajului, au luat cu asalt intrarea de la vestiare. Pentru a scăpa de furia mulţimii, Seche a făcut uz de armă. A scos pistolul de sub haină şi a tras un foc în aer, după care s-a refugiat la autocar.

L-a legat de calorifer pe Zotta. Unul dintre motivele pentru care Sechelariu a lăsat fotbalul a fost că „nu mai suportam să fiu făcut de arbitri“. Într-un interviu pentru ProSport, în 2008, fostul patron al Bacăului a povestit un episod incredibil care l-a avut protagonist pe Constantin Zotta, atunci arbitru. „Cel mai tare m-a supărat Zotta. N-o să-l iert niciodată! Dar i-am şi plătit-o! După meciul pierdut cu Petrolul l-am bubuit toată noaptea! Toată noaptea! I-am dat să mă ţină minte! Nu mai puteam suporta umilinţa la care mă supusese! Se juca el pe banii mei? Cu sănătatea mea? Aaa, iar a doua zi, eu, eu cu mâna mea l-am scos din arbitraj!“. Episodul a fost confirmat de mai mulţi oameni de fotbal, care au detaliat: „Zotta a fost legat de calorifer şi a fost ţinut aşa toată noaptea de Seche, care, între două pahare de vin, îi mai «altoia» câte una“.

L-a blestemat pe Porumboiu. Arbitrii au fost marii duşmani ai lui Sechelariu. Pe vremea când fostul şef de la Bacău se plângea de „fluieraşi“, Adrian Porumboiu, actualul patron de la Vaslui, poate cel mai virulent om din fotbalul românesc la adresa arbitrilor acum, nu-l credea, aşa că Seche l-a blestemat să ajungă să fie furat şi el. „Odată, Adrian Porumboiu m-a văzut plângând în hohote după un meci şi nu m-a înţeles. Atunci i-am zis: «Nea Adi, te blestem ca într-o zi să ajungi patron de club şi să traieşti ce trăiesc eu». Şi uite că a ajuns la trăirile mele“.

Un vis: Liga Campionilor. Sechelariu putea să dea un adevărat tun în fotbal cu vânzarea lui Cătălin Cursaru. Atacantul a câştigat titlul de golgheter în sezonul 2001/2002 şi a avut, conform spuselor lui Seche, o ofertă de transfer de la Hertha Berlin, contra 1,8 milioane de euro. Sechelariu nu l-a dat, dorind să-şi îndeplinească visul pentru care intrase în fotbal: Bacău în Liga Campionilor. Până la urmă, Cursaru a ajuns să fie cedat gratis la Vaslui, iar apoi a eşuat în eşaloanele inferioare. Pentru a câştiga campionatul, Seche a investit enorm. A montat nocturnă la stadion, a adus antrenori precum Rednic, Lupescu sau Ilie Dumitrescu, dar cele mai bune clasări au fost două locuri 5.

Halagian şi televizorul. Dumitru Sechelariu a vrut să se autodenunţe că a dat bani arbitrilor. Supărat, după un meci pierdut de echipa sa, Seche a dat buzna în sala de conferinţe de la clubul băcăuan şi a strigat către jurnalişti: „Gata, vă spun tot despre arbitri. Cui i-am dat bani, cât am dat, spun tot. Nu mai pot suporta asta“. Iniţiativa sa a fost însă împiedicată de antrenorul de atunci al băcăuanilor, Florin Halagian, care a dat la maximum volumul televizorului din sala de conferinţe, pentru ca vorbele lui Sechelariu să nu fie auzite.

Iniţiatorul momentului zero în fotbal. În momentul în care Liga I era măcinată de„reciprocităţile“ Cooperativei, Dumitru Sechelariu a avut meritul de a fi fost primul care spune „stop“. „Eu am propus momentul zero în fotbalul românesc: «Nu mai facem blaturi». Nu făceam pe bani. Făceam egaluri, ne asiguram un număr de puncte. Dar pentru că am refuzat să mai particip la aşa ceva, am ajuns în proces cu FRF“, a mai povestit Sechelariu.

Jucători pierduţi la poker. Unul dintre partenerii preferaţi de joc ai lui Sechelariu a fost Gigi Becali. Cei doi încingeau partide aprinse de poker sau rummy, la care mizele atingeau cote ameţitoare. La una dintre aceste întâlniri, fostul patron de la FCM Bacău, rămas fără bani, a mizat pe trei dintre fotbaliştii echipei sale, Dorin Goian, Florin Lovin şi Eugen Baciu. Cum a pierdut din nou, Seche a fost nevoit să-i cedeze apoi pe cei trei Stelei, pentru sume modice. De multe ori, păgubitul era însă Becali. „Într-o seară, l-am lăsat pe Becali fără toţi banii. Şi-a pariat şi maşina cu care venise de la Bucureşti. I-am luat şi maşina, a trebuit să aştepte să vină cineva de la Bucureşti să-l ia“, a povestit Seche.
Andrei Militaru

Pe Zotta, eu, eu cu mâna mea l-am scos din arbitraj. Dumitru Sechelariu
image

Dumitru Sechelariu, un fumător până la ultima ţigară                                                FOTO: MEDIAFAX

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite