Cu cine va construi Armata Română miile de blindate uşoare. Lider de sindicat: „Suntem departe de realitatea aceasta“

0
0
Automecanica Moreni. FOTO: C. S
Automecanica Moreni. FOTO: C. S

Arquus, fosta companie Renault Trucks Defense, şi americanii de la Oshkosh colaborează îndeaproape cu Automecanica Moreni pentru producţia de transportoare blindate pentru Armata Română, care vrea să cumpere în jur de 6.000 de autovehicule blindate de tip uşor.

Blindatele ar putea fi produse la Uzina Mecanică Moreni. Pentru acest proiect este nevoie de mai multe investiţii şi trebuie implicată forţă de muncă specializată. La Moreni ar trebui produse două vehicule pe zi, iar contractul ar fi pe cinci ani. 

Sindicaliştii spun că, în acest moment, cea mai mare problemă este că toate discuţiile cu firmele specializate rămân la acest stadiu şi că România se mişcă extrem de prost în contextul războiului din regiune.

„Dintre toţi vecinii noştri, şi mă refer la Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, în momentul de faţă cei mai departe de realitatea aceasta, de a profita de situaţia creată în zona noastră, este România. Stăm mult mai prost în 2022 decât în 2021 şi avem un război la graniţă”, trage un semnal de alarmă liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, care este şi preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA). 

Bucuroiu mai spune că premierul Ciucă ar vrea să pună lucrurile în ordine în insdustria de apărare, dar nu este susţinut politic în acest demers. „Se tot povestea că armata ucraineană să deschidă unităţi de producţie la noi, dar vârf de lance sunt polonezi şi foarte apropiaţi slovacii, cehii şi bulgarii”, a mai spus liderul de sindicat.

Primul pretendent este compania franceză Arquus, parte a Renault Trucks şi membră în grupul Volvo. Podusul cu care doreşte să participe la licitaţia internaţională organizată de Ministerul Apărării Naţionale este modelul blindat uşor 4×4 Sherpa. 

image

FOTO: traficmedia.ro

Arquus a prezentat în România vehiculul blindat Sherpa Light 4x4, blindat uşor, care este disponibil în mai multe configuraţii. 

Maşina de luptă poate fi dotată cu mitralieră de 12,7 mm, aruncător de grenade de 40 mm sau lansator de rachete antitanc sau antiaeriene cu bătaie mică

Pe de altă parte, americarii de la Oshkosh Defence vor fi şi ei să producă blindatele pentru Armata Română şi par că au un uşor avans. Reprezentanţii Oshkosh au fost deja la Moreni şi ar fi cerut un audit ca să vadă care este puterea de producţie a uzinii.

VIDEO Americanii de la Oshkosh vor livra blindate JLTV către MApN. Cât vor costa noile blindate pentru Armata Română
VIDEO Americanii de la Oshkosh vor livra blindate JLTV către MApN. Cât vor costa noile blindate pentru Armata Română

FOTO: Oshkosh Defense

Vă recomandăm să mai citiţi:

Uzina Automecanica Moreni, în discuţii cu gigantul General Dynamics pentru producţia unui transportor flotabil

Şenilatele vânătorilor de munte vor fi reparate la Automecanica din Moreni. Contract semnat în premieră de uzina din Dâmboviţa aflată în impas financiar

Mai multe - Târgovişte

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite