Maior, de acord cu Dragnea: „e nevoie de o relaţie complet maximală“ cu SUA. Ce spune despre eliminarea vizelor pentru Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul român la Washington, George Cristian Maior, admite că este nevoie de „o relaţie complet maximală“ cu Statele Unite, aşa cum a propus preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi că se aşteaptă la o „evaluarea foarte bună“ din partea Ministerului de Externe de la Bucureşti.

„Sunt de acord cu ce spunea domnul preşedinte Liviu Dragnea, că este nevoie de o relaţie complet maximală cu Statele Unite. Este şi obiectivul meu în acest sens şi desigur mă bazez foarte mult şi pe sprijinul domniei sale şi al guvernului, pentru atingerea apogeului în raporturile dintre cele două state“, a declarat ambasadorul român într-un interviu publicat de Agerpres în pagina electronică.

Diplomatul român spune că se aşteaptă la o „evaluare foarte bună“ din partea MAE de la Bucureşti, pentru că 2017 a fost, în opinia  sa, „un an cu un punct culminant în evoluţia relaţiilor româno-americane“.

Maior a evocat în acest sens vizita preşedintelui român Klaus Iohannis la Casa Albă şi conferinţa de presă comună din Rose Garden cu omologul său american Donald Trump.

„Este firesc să fie aşa având în vedere, de exemplu, faptul că, după aproape o jumătate de secol, preşedintele României a avut o conferinţă de presă în Rose Garden cu preşedintele SUA, cea mai importantă putere mondială“, a declarat emisarul român în SUA pentru Agerpres.

Diplomatul român a vorbit totodată şi despre includerea României în programul Visa Waiver.

„Este permanent pe agenda noastră. O ridic cu tărie în contactele pe care le am la nivelul Congresului american şi la nivelul Departamentului de Securitate Internă, Homeland Security. Din păcate nu este un context politic foarte propice pentru abordarea acestei chestiuni, având în vedere dezbaterile extrem de intense din SUA pe problema migraţiei. Dar nu vom pregeta să subliniem că nu este corect din partea Americii să nu acorde acest statut României sau Poloniei, având în vedere relaţia specială de parteneriat pe care o avem“, a spus George Cristian Maior.

Ministrul Teodor Meleşcanu a afirmat anul trecut că există un grup de lucru al MAE pentru punerea în aplicare a Declaraţiei comune SUA-UE privind programul de implementare a ridicării vizelor pentru ţările care nu beneficiază de „Visa Waiver“, între care şi România, evocând un orizont de timp de unul-doi ani, notează Agerpres în pagina electronică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite