Măcelarii de elită ai României: drumul spre Campionatul Mondial din Paris
0Într-o eră a automatizării și a declinului meseriilor tradiționale, 12 măcelari români, aleși din peste 50 de participanți veniți din toate colțurile țării, își propun să demonstreze că măcelăria nu este doar o profesie, ci o artă – o demonstrație de precizie, tehnică și pasiune.

Această echipă, formată printr-un proces riguros de selecție, se pregătește să reprezinte, pentru prima dată și într-o manieră spectaculoasă, nu doar România, ci întregul sud-est al Europei la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025, competiția supremă a măcelarilor lumii, care va avea loc la Paris în perioada 30-31 martie.
Nu este vorba doar despre o simplă participare, ci despre un moment istoric. Pentru prima dată, o echipă din această regiune va concura alături de cei mai buni măcelari din 14 țări, printre care Franța, Germania, SUA și Australia.
Șase tone de carne și peste 120 de ore de antrenamente
Pentru a face față standardelor impuse de competiție, echipa românească s-a antrenat intens în ultimele luni, tranșând o cantitate impresionantă de materie primă: 3.400 kg de carne de vită, 1.520 kg de carne de porc, 1.240 kg de carne de miel, 180 de pui, 40 kg de condimente, 8 kg de legume și fructe, 2 kg de verdețuri aromatice și flori comestibile ornamentale, după cum reiese dintr-un comunicat de presă.
Această pregătire meticuloasă nu a vizat doar perfecționarea tehnicilor de tranșare, ci și dezvoltarea unui sistem de lucru eficient, care să reducă risipa alimentară și să pună accent pe sustenabilitate. Toate preparatele realizate pe perioada antrenamentelor au fost donate organizațiilor caritabile din Cluj-Napoca.

Echipa României, gata să facă istorie la World Butchers’ Challenge 2025
România va fi reprezentată de o echipă mixtă, formată din seniori și juniori, conduși de Gabriel Arghir, un maestru al artei măcelăriei. Gabriel Arghir, măcelar profesionist român care activează în prezent în Italia, este căpitanul echipei „Măcelari de Elită” a României. A câștigat trofeul competiției „Top Chef Măcelar” în 2022 și 2023, fiind apreciat în cercurile profesionale de măcelărie și gastronomie, în special în contextul competițiilor de profil.
Acesta a povestit: „Am început de la zero, deoarece, până la primul antrenament, nu ne cunoșteam și nu mai lucraserăm împreună. Însă, cu fiecare sesiune de pregătire, lucrurile au mers tot mai bine. A fost nevoie de timp pentru ca dinamica echipei să funcționeze, dar acum totul vine de la sine. Participarea la acest campionat este extrem de importantă pentru noi, deoarece vrem să demonstrăm că și România are măcelari valoroși, capabili să atingă standardele internaționale și să lucreze eficient, fără risipă alimentară”.
Alături de Arghir se află măcelari experimentați din toată țara, de la București la Cluj, Suceava și până la Târgu Mureș. Cei mai tineri membri vor concura în preziua evenimentului pentru titlurile de World Champion Butcher Apprentice și World Champion Young Butcher.
Pentru a ajunge la acest nivel, fiecare membru al echipei a fost selectat printr-un proces riguros, care a inclus patru etape eliminatorii organizate în principalele orașe din România. Competiția internă a testat tehnica, viteza, creativitatea și capacitatea de a transforma carnea în produse spectaculoase, de excepție.
„Este o ocazie unică pentru România”
Inițiativa Fundației „Ștefan Moldovan”, susținută de profesioniști din industria cărnii, nu se limitează la acest concurs. Scopul final este schimbarea percepției asupra măcelăriei, atragerea tinerelor generații și promovarea acestei meserii la nivel internațional.
Unul dintre liderii proiectului, Cosmin Moldovan, expert în domeniu care va fi și jurat la World Butchers’ Challenge 2025, declară: „Această competiție este o ocazie unică pentru România să-și arate valoarea într-un domeniu prea puțin apreciat. Vrem să demonstrăm că suntem la fel de buni ca cei mai mari măcelari din lume și că putem concura la cel mai înalt nivel”.
România, în premieră la Olimpiada măcelarilor
De la prima ediție, desfășurată în Noua Zeelandă și Australia, World Butchers' Challenge (ajunsă acum la a opta ediție) s-a transformat într-o competiție globală, reunind cei mai talentați măcelari din lume. Evenimentul nu doar că celebrează arta măcelăriei, ci și ridică standardele industriei alimentare prin promovarea excelenței, inovației și sustenabilității.
România nu va fi doar parte din această competiție exclusivistă, ci va avea și ocazia să demonstreze că măcelăria este mai mult decât o meserie – este o artă, o tradiție și o carieră de viitor, susțin inițiatorii proiectului.
World Butchers' Challenge (WBC), adesea denumită „Olimpiada Cărnii”, a evoluat semnificativ de la înființarea sa în 2011. Fiecare echipă are la dispoziție trei ore și treizeci de minute pentru a transforma o jumătate de vită, o jumătate de porc, un miel întreg și cinci pui într-o prezentare tematică de produse cu valoare adăugată. Pentru prima dată, măcelarii români vor avea ocazia să-și măsoare măiestria alături de colegi din Italia, Belgia și Germania.