Lucian Duţă, fostul şef al CNAS, susţine că premierul Victor Ponta este cel care a blocat proiectul cardului de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cardul de sănătate - elementul central antifraudă în sistemul sanitar FOTO Adevărul
Cardul de sănătate - elementul central antifraudă în sistemul sanitar FOTO Adevărul

Lucian Duţă, fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), susţine că acuzele care i se aduc de către Corpul de Control al primului-ministru sunt nefondate, dat fiind faptul că nu a făcut niciun contract cu Poşta Română şi Imprimeria Naţională, astfel că nu a efectuat nicio plată către cele două companii.

Duţă a acuzat „blocarea” sistemelor antifraudă proiectate de el. „De un an şi două luni nu mai conduc CNAS. CNAS a fost condusă de finul lui Victor Ponta, Doru Bădescu, timp de un an şi o lună, şi de protejatul lui Ponta şi Antonescu, Cristian Buşoi, de o lună”, a ţinut să precizeze fostul şef al CNAS.

În opinia acestuia, cardul de sănătate reprezintă elementul central antifraudă din sistemul de sănătate. „Prin aplicarea lui s-ar economisi 400 de milioane de euro pe an, bani care s-ar fi dus direct către pacienţi. Cardul a fost blocat. De cine? De Victor Ponta, prin finul lui, fostul şef al CNAS. Victor Ponta a blocat sistemul antifraudă. Lui Victor Ponta nu-i pasă de pacienţi, îi pasă de clienţii politici”, a completat fostul preşedinte CNAS.

El afirmă totodată că CNAS condusă de el „nu a făcut niciun contract, nu a făcut nicio plată” cu Poşta Română, cu Imprimeria Naţională.

„Mai mult, Imprimeria aşteaptă de un an şi două luni să i se dea comandă, de la protejatul lui Victor Ponta, de producere a cardului de sănătate. Surpriza! Proiectul a fost blocat de Victor Ponta prin finul lui care a condus CNAS. După ce că nu este interesat să creeze sisteme antifraudă, Victor Ponta le blochează şi pe cele create de mine. Azi, Imprimeria Naţională nu merge bine din cauza mea. Mâine, Victor Ponta o să spună că nu poate guverna în niciun domeniu, de la sport până la agricultură, tot din cauza mea. În concluzie, Ponta ar trebui să se autodenunţe la DNA, SRI, Ministerul de Interne şi la celelalte instituţii amintite de el, pentru blocarea sistemelor antifraudă proiectate de mine, pentru dezastrul programat în care a adus CNAS şi sistemul de sănătate din România, pentru atentat la siguranţa cetăţenilor”, mai susţine Lucian Duţă în comunicat.

Guvernul va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie pentru nereguli în atribuirea contractului pentru cardul naţional de sănătate, cu efecte în neimplementarea proiectului şi determinarea unei pagube de peste 1,2 milioane euro, comise de fostul preşedinte al CNAS Lucian Duţă.

Neregulile au fost sesizate de către inspectorii Corpului de Control al prim-ministrului, într-un raport redactat în urmă cu aproape o lună.

Controlul a fost efectuat la Ministerul Sănătăţii, CNAS şi Imprimeria Naţională privind respectarea cadrului organizatoric şi funcţional pentru introducerea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate. În perioada supusă controlului, funcţia de preşedinte CNAS a fost ocupată de Lucian Duţă (10 decembrie 2009-8 mai 2012), Dorin Ionescu interimar (director general, 9-24 mai 2012) şi Doru Bădescu (25 mai 2012-13 iunie 2013).

Pe aceeaşi temă:

Guvernul sesisează DNA pentru nereguli privind cardul de sănătate. Lucian Duţă susţine că acuzaţiile sunt nefondate

Guvernul anunţă, duminică, că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie pentru nereguli în atribuirea contractului pentru cardul naţional de sănătate, cu efecte în neimplementarea proiectului şi determinarea unei pagube de peste 1,2 milioane euro, comise de fostul preşedinte CNAS Lucian Duţă

Vasile Astărăstoae despre cardurile de sănătate: „Un card este un instrument periculos pentru societate“

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, consideră că un card „este un instrument periculos pentru societate“ şi că istoricul medical al pacienţilor nu trebuie să apară pe cardurile de sănătate, aceste date fiind confidenţiale şi putând fi utilizate împotriva cetăţenilor.

Cardul naţional de sănătate nu va fi distribuit de medicii de familie

Controversatul card naţional de sănătate nu va fi distribuit de către medicii de familie, după cum a declarat pentru adevărul.ro dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite