Breaking Lovitură de teatru la CCR: Diana Șoșoacă, exclusă din cursa prezidențială! Reacție furibundă a președintei SOS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CCR a exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale, menținând însă candidaturile lui Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor. Votul pentru Mircea Geoană a fost amânat, iar candidatura lui Miron Cozma a fost respinsă definitiv.

Diana Șoșoacă, eliminată din cursa pentru Cotroceni - foto Arhiva
Diana Șoșoacă, eliminată din cursa pentru Cotroceni - foto Arhiva

Judecătorii Curții Constituționale au dat o decizie surprinzătoare sâmbătă după-amiază, în cadrul ședinței privind contestațiile pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. Ei au avut de analizat contestații cu privire la candidaturile la alegerile prezidențiale 2024 ale  următorilor politicieni: Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi Dianei Iovanovici-Şoşoacă

CCR a anulat decizia Biroului Electoral Central și a exclus-o pe Diana Iovanovici-Șoșoacă, reprezentanta SOS România, din cursa pentru Palatul Cotroceni. Aceasta nu mai are nicio cale de atac, fiind scoasă definitiv din competiție. Hotărârea a fost luată cu majoritatea voturilor, a mai anunțat Curtea.

În aceeași ședință, judecătorii au respins contestațiile referitoare la candidaturile premierului Nicolae Ciucă și ale lui Kelemen Hunor, menținându-le pe acestea valabile.

De asemenea, candidatura lui Miron Cozma a fost definitiv respinsă, în timp ce votul pentru Mircea Geoană a fost amânat pentru ora 21:00.

Totodată, Curtea Constituțională a amânat pentru data de 5 octombrie 2024, ora 21:00, soluționarea contestației depuse de domnul Stan Valerian împotriva înregistrării candidaturii lui Ludovic Orban la alegerile prezidențiale din 2024.

Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central. Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”, a precizat CCR.

Diana Șoșoacă: „Evreii au acționat împotriva României”

Diana Șoșoacă, președinta partidului SOS România, a reacționat după ce candidatura sa la Președinția României a fost respinsă. Eurodeputata a afirmat că responsabilitatea pentru această decizie ar aparține unor influențe externe, fără a oferi dovezi clare în susținerea acuzațiilor.

Nici măcar nu am fost citată. Este imposibil așa ceva. Nu știu nici măcar cum arată citația, ceea ce înseamnă că s-au încălcat grav toate drepturile procesuale. Solicit românilor să ieșiți în stradă! Așa ceva este inacceptabil. Singurul naționalist care putea să câștige aceste alegeri... Deci asta înseamnă că evreii au acționat împotriva României. Îi acuz pe evrei de implicare în procesul constituțional. Nu se poate așa ceva!”, a transmis Diana Șoșoacă, într-un live pe Facebook.

Cine a depus contestațiile

Curtea Constituțională a României a anunțat sâmbătă depunerea a șapte contestații care vizează candidaturile la Președinția României ale lui Mircea Geoană, Diana Șoșoacă, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor și Ludovic Orban. Judecătorii au început dezbaterea acestor contestații începând cu ora 17:00, concentrându-se pe validitatea candidaturilor în cursa prezidențială, relatează Agerpres.

Diana Șoșoacă, reprezentanta partidului SOS România, a fost vizată de două contestații separate, una din ele a fost formulată de Bellantoni Amalia, iar cealaltă de Ursa Mihai Gheorghe.

În timp ce o altă sesizare prezentă pe agenda Curții privește candidatura fostului lider al minerilor, Miron Cozma, aceasta a fost semnată de Todiroae Ioan. Acesta a semnat și contestația împotriva candidaturii lui Kelemen Hunor.

Talpoș Ioan a semnat contestația împotriva candidaturii lui Mircea Geoană la alegerile prezidențiale din 2024, iar Șerban Sanda Puica a semnat-o pe cea împotriva candidaturii lui Nicolae Ciucă.

O contestație a fost semnată și împotriva candidaturii lui Ludovic Orban de către Stan Valerian.

Conform Constituției României și Legii nr. 47/1992, Curtea Constituțională are rolul de a asigura respectarea procedurii de alegere a președintelui și de a valida rezultatele scrutinului. De asemenea, CCR soluționează contestațiile legate de înregistrarea sau respingerea candidaturilor.

Contestațiile pot fi depuse de candidați, partide politice, organizații ale minorităților naționale, alianțe politice, alianțe electorale și de către alegători. CCR are obligația de a soluționa aceste contestații în termen de două zile de la înregistrare, dezbaterile având loc fără prezența părților, dar cu participarea unui reprezentant al Ministerului Public.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite