Klaus Iohannis a avizat pensionarea judecătoarei Mariana Ghena, membru ales al CSM. Cine o va înlocui în Consiliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos/ George Călin
Foto: Inquam Photos/ George Călin

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcţie prin pensionare a judecătoarei Mariana Ghena, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătoarea va fi înlocuită în CSM de Marian Buda, preşedintele Secţiei a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Marian Buda este judecător din anul 1993 şi şi-a început activitatea la Judecătoria Craiova. Din 1997 a activat la Tribunalul Craiova, unde a fost şi vicepreşedinte. A promovat în 2003 la Curtea de Apel Craiova, unde a avut şi funcţii de conducere. În 2008 a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mariana Ghena era unul dintre reprezentanţii instanţei supreme (ÎCCJ) în CSM. Pensionarea judecătoarei a stârnit tensiuni în CSM, pe fondul neînţelegerilor privind alegerea unei noi conduceri pentru anul în curs.

Anuntul retragerii Marianei Ghena, primul preşedinte al CSM în actuala componenţă, a fost făcut de un alt membru, judecătoarea Andreea Chiş, care a criticat modul neanunţat în care a plecat din sistem.

"Din păcate, după 5 ani de colaborare, a plecat un membru CSM, primul preşedinte al acestui consiliu, ales cu cea mai mare majoritate, fără măcar să ştiu că plecarea sa a fost pusă pe ordinea de zi. (..) A plecat un membru CSM şi consiliul merge înainte. Să vedem dacă scenariul e prestabilit ori încă se scrie", spunea Andreea Chiş, într-o postare pe Facebook.

În replică, presedintele CSM, Bogdan Mateescu, a declarat, pentru „Adevarul”, că a existat o discuţie în acest sens, iar Mariana Ghena le-ar fi spus judecătorilor că a cerut discreţie privind retragerea din CSM.

"Ceea ce este relevant este că însăşi colegă noastră doamna judecător Mariana Ghena i-a explicat judecătoarei Chiş în prezenţa tuturor membrilor secţiei că dansa m-a rugat să nu o fac public. I-am respectat rugămintea. Văd acum declaraţii publice ale judecătoarei Chiş, ca şi când discuţia nu a avut loc. Trist, foarte trist momentul în care o colegă alege să plece. Foarte tristă încercarea de a transforma o decizie eminamente personală în scandal public, într-un mod care demonstrează ce era de demonstrat, că aparenţa nu este una cu substanţă, mai ales dacă una din ele lipseşte”, spunea, la acel moment, Mateescu.

Andreea Chiş a candidat, la ultima şedinţă a plenului CSM, alături de Gabriela Baltag, la şefia CSM , însa ambele judecătoare au fost respinse de colegii lor. Bogdan Mateescu, actualul preşedinte, va asigura interimatul până când va fi ales un nou şef.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite