Isterie pe ultima sută de metri pentru permise fără analize

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferii au stat şi şase ore la cozi pentru a-şi preschimba permisele de conducere FOTO: Adevarul
Şoferii au stat şi şase ore la cozi pentru a-şi preschimba permisele de conducere FOTO: Adevarul

Vizita medicală pentru obţinerea permisului de conducere care va deveni obligatorie de sâmbătă, 19 ianuarie, a format cozi interminabile la ghişeele Serviciilor Regim Permise din toată ţara. Şoferii speriaţi de alergătura pe care o presupune efectuarea analizelor medicale au preferat să stea chiar şi şase ore la cozi pentru a-şi preschimba permisele de conducere înainte de 19 ianuarie, ziua în care intră în vigoare noua Legislaţie Rutieră.

Astfel, înainte de a fi declaraţi  apţi pentru condus, viitorii şoferi, dar şi cei cărora le-au expirat permisele vor trebui să treacă pe la psihiatrie, ortopedie, O.R.L, oftalmologie, neurologie, ortopedie-traumatologie şi medicină internă. 

„Pe site-urile Direcţiei de Sănătate Publică din toată ţara pot fi consultate listele unităţilor de asistenţă medicală autorizate de Ministerul de Interne pentru examinarea medicală a candidaţilor, precum şi setul de analize pe care viitorii şoferi sunt obligaţi să le facă“, au explicat pentru “Adevărul” oficiali din Ministerul Sănătăţii. 

„Taxa pe care o vor plăti şoferii la preschimbarea permiselor de conducere rămâne aceeaşi, adică 68 de lei, însă trebuie să fiţi pregătiţi să scoateţi din buzunar mai mulţi bani pentru că obligativitatea vizitei medicale va implica şi costuri suplimentare, pentru fiecare consultaţie de specialitate în parte“, au mai arătat sursele citate.

Reprezentanţii Direcţiei Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) îi liniştesc pe cei cărora le expira permisele peste câţiva ani. „Permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie 2013 îşi păstrează valabilitatea administrativă până la data expirării menţionate în acestea, în funcţie de categoria deţinută. În plus, noua legislaţie menţine acest termen. Noile permise vor fi valabile zece ani în cazul şoferilor amatori, la fel ca şi până acum, şi cinci ani în cazul profesioniştilor, perioada în cazul acestora fiind redusă la jumătate“, arată comisarul-şef Dan Moşescu, şeful Direcţiei Regim Permise Bucureşti. 

Oficialii Direcţiei Regim Permise spun că în ultimele zile au eliberat de două ori mai multe astfel de documente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„De exemplu, în doar cinci zile am eliberat aproximativ 55.000 de permise: 9.000 în 27 decembrie, 8.000 în 28 decembrie, 11.300 în 3 ianuarie, 10.500 în 4 ianuarie şi 17.000 de permise în 7 ianuarie. Ziua de 10 ianuarie a înregistrat un număr - record de permise eliberate, mai exact 27.000. Oamenii trebuie să înţeleagă că pot veni până seara la ora 19.30. Nu trebuie să se înghesuie toţi dimineaţa. O să lucrăm inclusiv sâmbătă, pe 19 ianuarie“, a declarat Mihai Enache, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

600 de dosare pe zi, la Permise Timişoara 

Anul trecut, angajaţii Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto din Timişoara au preluat, în medie, 700 de dosare pe lună, adică atâtea câte au preluat în cea mai „încărcată” zi din ianuarie 2013. „Unii oameni sunt speriaţi de vizita medicală, pentru că au impresia că vor plăti foarte mult. Nu au deloc motive să se sperie, pentru că analizele nu costă mai mult de 30-40 de lei”, a explicat comisarul Dinu Leiba, de la Serviciul Permise Timiş. 

12.000 de permise eliberate la DRPCIV Bihor 

Şi bihorenii au stat zilele acestea la cozi interminabile pentru a-şi schimba permisul auto. Din prima zi lucrătoare a acestui an şi până ieri au fost eliberate aproximativ 12.000 de permise noi la Serviciul Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Bihor. (a contribuit Vali Silaghi)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite