Invazia română în Anglia s-a dezumflat de tot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restricţii de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari au fost ridicate la 1 ianuarie 2014    FOTO: Reuters
Restricţii de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari au fost ridicate la 1 ianuarie 2014    FOTO: Reuters

Din cei 5.000 de români aşteptaţi de presa britanică în Regat imediat după ce restricţiile de pe piaţa muncii au fost ridicate, unul singur a ales să-şi caute un loc de muncă în Anglia. A fost aşteptat la aeroport de zeci de jurnalişti, dar şi de doi parlamentari britanici. Românii stabiliţi deja acolo se aşteptau ca isteria creată să fie doar un „balon de săpun“.

Ca niciodată, România a fost subiectul cu care presa britanică a început anul. În dimineaţa zilei de 1 ianuarie, tabloidele şi ziarele quality deopotrivă aveau primele pagini destinate subiectului despre „invazia“ care urma să se petreacă în următoarele ore, când primele avioane şi autocare pline de români şi de bulgari trebuiau să ajungă în Marea Britanie şi să-i „cotropească“.

Asta după ce nouă state europene printre care şi Regatul Unit au ridicat în prima zi din 2014 restricţiile de pe piaţa muncii impuse românilor şi bulgarilor. De departe, cei mai speriaţi de o posibilă invazie au fost britanicii, convinşi că românii aflaţi în căutarea unui loc de muncă se vor urca în primul avion cu destinaţia Anglia. Reacţiile din presă i-au uimit pe cetăţenii români care trăiesc de ani buni în Anglia, sunt plătitori de taxe şi şi-au întemeiat acolo familii.

Unul dintre ei este medicul Felicia Buruiană, plecată în Marea Britanie în 2005, care speră că englezii vor înţelege că Marea Britanie a avut şi are nevoie de imigranţi, mai ales că aceştia din urmă au adus un aport pozitiv ţării, indiferent de profesia pe care o au.

„Presa britanică a avut o reacţie prelungită începând din ianuarie - februarie 2013, lucru foarte trist şi dezamăgitor, într-o ţară care a fost capabilă să asimileze persoane de naţionalităţi atât de diferite. Este o ţară unde înveţi să fii mai bun. Or, comentariile xenofobe la adresa românilor şi bulgarilor nu au fost tocmai comode. Desigur, sunt şi excepţii, nu toţi cei care au venit aici au fost oameni de bună-credinţă, însă dacă e să ne gândim la o balanţă, migraţia a reprezentat un plus, nu numai economic, dar şi cultural“, explică medicul.

IMIGRANŢII, APORT POZITIV ÎN MAREA BRITANIE

E ferm convinsă că acea invazie despre care au amintit publicaţiile britanice în prima zi din an nici nu va exista. „Cu siguranţă că vor fi persoane care vor continua să plece din România, dacă vor simţi că acolo nu primesc ceea ce ei îşi doresc, dar acest lucru se va întâmpla în contextul unui proces migraţional natural, dacă l-aş putea numi aşa, nelegat de restricţii“, a mai spus Felicia Buruiană.

GERMANIA ARE NEVOIE DE MÂNĂ DE LUCRU

Dacă britanicii se aşteptau la o avalanşă de români, situaţia este puţin diferită în Germania, un alt stat care a ridicat restricţiile pe piaţa muncii. „Germania are mare nevoie de mână de lucru, atât cu studii superioare, cât şi semicalificaţi. Asta e realitatea“, susţine medicul neurolog George Crivac, care a plecat din ţară în 2011, imediat după ce a terminat rezidenţiatul.

Este unul dintre cei aproape 6.000 de medici români care au ales să îşi practice meseria în ţinutul german. „Până acum am fost văzuţi foarte bine. În Germania nu sunt nici aşa mulţi cerşetori români sau oameni certaţi cu legea. Aici, cerşitul este legal, ca şi prostituţia, deci cam toată lumea are de
lucru“, a completat neurologul.

Presa britanică rămâne cu isteria ei

Până acum, atât românii, cât şi bulgarii puteau lucra în străinătate doar în anumite domenii, iar angajatorii lor erau nevoiţi să obţină pentru ei un permis special. Situaţia era aceeaşi în nouă state: Marea Britanie, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Malta şi Spania. Dintre toţi, britanicii au fost convinşi că 1 ianuarie 2014 va însemna luarea cu asalt a graniţelor Marii Britanii de către bulgari şi români.

„Sistem social de beneficii din Marea Britanie, venim!“, a fost titlul ales de tabloidul „Daily Express“. „Marea Britanie va fi lovită astăzi de primul val de români şi bulgari chitiţi să profite de ajutoarele noastre sociale generoase, finanţate cu bani de la contribuabili. Cel puţin 5.000 sunt aşteptaţi doar în prima săptămână“, anunţă cotidianul, fără a cita vreo sursă sau estimare.

Tabloidul „The Sun“ anunţă că, de la 1 ianuarie, Marea Britanie are graniţă cu Moldova. Într-un articol marcat „exclusiv“, cotidianul susţine că miniştrii guvernului britanic au fost avertizaţi că multe familii sărace din Moldova, Macedonia şi Serbia, state sărace din afara UE, se pregătesc să vină în Marea Britanie cu paşapoarte româneşti sau bulgăreşti. Aceeaşi abordare a fost aleasă şi de cotidianul quality „The Telegraph“, punând accent pe cetăţenii moldoveni, macedoneni, ucraineni, sârbi şi turci, care, având şi cetăţenii române sau bulgare, pot veni în Marea Britanie.

„The Guardian“ a prezentat subiectul susţinând că neliniştile sunt cauzate de romii din aceste două state, iar tabloidul „Daily Mail“ a exemplificat situaţia cu cazul unei femei care aparţine acestei etnii şi care este considerată expertă în fraudarea sistemului de ajutoare sociale.

În mijlocul acestei campanii agresive de presă, doi parlamentari britanici au decis să petreacă prima zi din an pe aeroport, întâmpinând primii imigranţi români din 2014. Cei doi aleşi s-au asigurat astfel că presa va fi acolo pentru a filma imigranţii care sosesc în Anglia, însă aşteptările le-au fost dezamăgite şi chiar ei au declarat că
n-au găsit „nicio dovadă de îmbulzeală sau oameni care au dat năvală să cumpere bilete pentru a veni aici“. ;

Costin Georgescu: „Ne-am învăţat să stăm cu capul plecat “

Fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Costin Georgescu, consideră că, odată cu ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii din Marea Britanie, românii trebuie să înveţe să reacţioneze în faţa atacurilor venite de peste hotare.

„Trebuie să ştim să ne protejăm şi noi. Ştim să o facem, dar nu o facem. Nu o facem, pentru că ne-am învăţat să stăm cu capul plecat în faţa Occidentului”, a declarat Georgescu la „Adevărul Live“.

Pe de altă parte, potrivit sociologului Darie Cristea, campania are un evident substrat politic. „Povestea asta ascunde, de fapt, o anumită temere a mediului politic al ţării respective privind faptul că o să vină o forţă de muncă totuşi calificată şi pe salarii mai mici“, a punctat sociologul.

Fostul şef SRI Costin Georgescu, la Adevărul Live, despre starea de spirit a românilor în 2014


În opinia academicianului Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, reacţiile pe care Marea Britanie le-a avut la ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii pot fi catalogate ca făcând parte dintr-o campanie împotriva noastră. „E un val de temere dacă e să ne luăm după ce a scris presa britanică în aceste zile. Şi totuşi, nu e normal să vii, pe de-o parte, şi să recrutezi vârfurile dintr-un domeniu cum e medicina şi, pe de altă parte, să nu ţii cont de prevederile europene deşi ai semnat un acord în acest sens”, a explicat şi medicul-chirurg.

La rândul lui, Cristi Dumitru, profesor şi blogger adevarul.ro, este de părere că imigranţii români care vor pleca la muncă în Marea Britanie vor face să crească competitivitatea, şi nu infracţiunile. „Românii, în general, sunt oameni muncitori, care pun osul la muncă. Aşa că venirea lor va genera o problemă destul de mare pentru cei obişnuiţi să muncească pe bani mulţi, dar cu un volum de muncă destul de relaxat“, a explicat Dumitru pe blogul său. 

Şi jurnalistul Ovidiu Nahoi a scris pe blogul său de pe adevarul.ro despre acest subiect. Acesta susţine că cetăţenii britanici confundă dreptul de liberă circulaţie cu dreptul de a munci. „Ei nu înţeleg că românii şi bulgarii beneficiază deja din 2001 de dreptul de liberă circulaţie în Spaţiul Schengen şi din 2007 circulă în întreaga Uniune Europeană doar pe bază de cărţi de identitate. Pur şi simplu, o mare parte dintre acei cetăţeni care şi-au propus să se stabilească într-o altă ţară au plecat deja”, arată Nahoi.

Însă în opinia activistului pentru drepturile omului, Petre Florin Manole „ne doare mai mult imaginea în străinătate decât că rămânem fără populaţie într-o ţară şi aşa îmbătrânită. Ne preocupă mai mult imigrarea şi integrarea românilor în Marea Britanie decât integrarea în România, decât să luptăm cu sărăcia şi stereotipurile din România astfel încât să reducem nivelul migraţiei”. (Iulia Marin, Andreea Bărbulescu)

În avion cu „hoardele de români“

Un jurnalist străin a luat primul avion din 2014 către Londra pentru a vedea marea invazie în Regat a cetăţenilor români. Din cei 147 de pasageri, doar unul încerca să beneficieze de ridicarea restric¬ţiilor de muncă din Marea Britanie.

Aeroportul Târgu Mureş, 1 ianuarie 2014, prima cursă către Londra după ce s-au ridicat restricţiile de muncă ale cetăţenilor români şi bulgari. În aeronavă s-au îmbarcat 147 de români, printre care şi un jurnalist. Shaun Turton este jurnalist freelancer născut în Australia, care a lucrat în ultimii ani pentru diferite publicaţii şi agenţii de presă din Londra, stabilit de curând la Bucureşti. A plecat împreună cu „imigranţii“ români pentru a scrie despre „marea invazie“ mult-trâmbiţată de ziarele şi unii politicieni din Regatul Unit.

A vorbit cu toţi pasagerii, pentru a vedea câţi dintre ei merg pentru prima oară în Anglia ca să-şi găsească un loc de muncă. „Nu am găsit persoane care doreau să îşi caute de muncă. Cei mai mulţi locuiau deja în Anglia. Iar aceştia sunt de părere că ideea unui aflux de români care va pune stăpânire pe Marea Britanie de pe data de 1 ianuarie este ridicolă“, a povestit Shaun Turton, corespondent pentru „The London Times“.

MAI MULŢI JURNALIŞTI DECÂT IMIGRANŢI

Avionul a ajuns la aeroportul din Luton la 7.23 dimineaţă (ora Angliei), iar nou-veniţii au fost întâmpinaţi cu curiozitate de presa britanică şi de doi membri ai Parlamentului britanic, care au dorit sa ureze personal bun venit românilor veniţi la lucru în Anglia. Keith Vaz, membru al Partidului laburist împreună cu Mark Reckless, membru parlamentar conservator, au aşteptat pasagerii chiar la ieşire, pentru a da mâna cu nou-veniţii şi pentru a-i întreba dacă au venit în Anglia să-şi caute un loc de muncă. Dintre cei 147 de pasageri, un singur român a declarat că a venit în Anglia cu acest scop. Ceilalţi erau fie studenţi, fie turişti sau oameni stabiliţi în Marea Britanie care se reîntorceau la muncă sau la familiile lor.

„Când am ajuns la aeroport, presa britanică a găsit doar o singură persoană care a declarat că a venit să lucreze datorită schimbării legislative. Au fost o mulţime de jurnalişti care l-au acaparat pe Victor Spirescu, iar tânărul a fost extrem de surprins de atenţia pe care a primit-o. A devenit simbolul acestei chestiuni“, a mai spus Shaun Turton. Jurnalistul susţine că de această situaţie au profitat şi politicienii britanici, dornici de a se face văzuţi în presă. „Politicienii aflaţi acolo au profitat de ocazie pentru a capta atenţia presei. Întregul lor plan de a apărea şi a saluta oamenii a fost premeditat, nefiind mai mult decât o strategie politică“, a comentat Shaun Turton. (Andrei Aştefănesei).

Damian Drăghici şi Mircea Vasilescu despre ce fac englezii după ce invazia românilor s-a dovedit falsă


România, Bulgaria şi ultima graniţă a Uniunii Europene: care sunt beneficiile englezilor de pe urma imigranţilor români şi bulgari 

Citeşte şi:

FOTO EXCLUSIV Acasă la singurul român care a invadat Marea Britanie

Parlamentarii britanici i-au aşteptat pe imigranţii români pe aeroport, la sosirea în Anglia

Adevărul Live, despre „invazia” românilor în Marea Britanie. Damian Drăghici: Imigranţii sunt nişte eroi

Marea Britanie, în aşteptarea „invaziei” care nu a avut loc

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite