Adevărul Live, despre „invazia” românilor în Marea Britanie. Damian Drăghici: Imigranţii sunt nişte eroi
0Damian Drăghici, senator şi consilier al premierului Victor Ponta, Mircea Vasilescu, redactor-şef „Dilema Veche” şi Alex Varninschi, jurnalist „Adevărul” întors astăzi de la Londra, au dezbătut la Adevărul Live, panica creată de tablodele britanice şi de politicienii din Regat cu privire la iminenta invazie a românilor de la 1 ianuarie 2014, care s-a dovedit falsă.
După ce au inflamat opinia publică britanică, tabloidele din Londra dau înapoi şi acceptă că invazia aşteptată a românilor şi bulgarilor nu s-a produs. Majoritatea celor care au călătorit în prima zi a anului dinspre România spre Anglia s-au dovedit a fi muncitori care deja lucrau în Marea Britanie şi s-au întors după vacanţa de iarnă.
Senatorul Damian Drăghici, consilier al premierului Victor Ponta, a vorbit la Adevărul Live, despre controversele care înconjoară fenomenul migraţiei, în contextul ridicării restricţiilor de muncă pentru cetăţenii români şi bulgari în ţările Uniunii Europene, de la 1 ianuarie.
Mircea Vasilescu, redactor-şef „Dilema Veche” şi specialist în probleme europene, a urmărit pas cu pas cum a crescut panica englezilor alimentată de tabloide şi a venit la Adevărul Live pentru a analiza ce vor face de-acum înainte politicienii şi ziariştii britanici care s-au înşelat.
Alex Varninschi, jurnalist Adevărul, a văzut din Londra toată isteria britanicilor din ultimele săptămâni şi a vorbit despre cum au urmărit englezii iminenta „invazie” falsă a românilor şi bulgarilor.
Principalele declaraţii:
Damian Drăghici: Am spus că nu doar romii sunt cei care au impact asupra vieţii noastre, ci şi nişte băieţi la etajele 25-30, care se joacă mereu cu cifre şi cu vieţile oamenilor.
Mircea Vasilescu: Avem alte probleme, de fapt. Criza economică, putem găsi multe. Acum, invazia românilor, moldovenilor, turcilor, macedonenii, care vor invada prin Marea Britanie prin România. Este o isterie alimentată de cineva, politica depinde şi ea de voturi.
David Cameron a făcut promisiuni electorale pe baza imigranţilor est-europeni.
În ziarele serioase din Marea Britanie, templele presei, la case se raportează toată planeta, au apărut tot felul de prostii.
Damian Drăghici
(foto dreapta): Majoritatea românilor care imigrează se întorc în România. Cei mai mulţi imigranţi sunt „homesick”, le e dor de casă. Cei care pleacă şi muncesc acolo sunt, pentru mine, eroi.
Eu am trecut prin asta şi ştiu ce înseamnă, ar trebui respectaţi pentru că fac un fapt eroic.
Mircea Vasilescu: Nu prea este o practică obişnuită ca un guvern să răspundă la o campanie de presă. Despre asta este vorba aici, de o campanie pornită în presă. Ce poţi să spui tu, ca guvern al României, unei campanii de presă?
În România noi suntem în continuare obsedaţi să avem o imagine bună peste hotare. Alte ţări nu fac asta, nu stau mereu să se uite în alte ogrăzi să se uite ce cred alţii despre ei.
Damian Drăghici: Poţi să mă faci ţigan, rom, român, oricum, merg mai departe, m-am obişnuit să fiu discriminat. Noi trebuie să devenim mai mândri de faptul că suntem români.
Vasilescu: Guvernul, oricare ar fi fost el în ultimii ani, a avut o poziţie slabă în negocierile din cadrul UE. Alte state au fost mult mai prezente în teme care nici măcar nu le afectau direct. Noi am fost mereu absente, iar asta se reflectă în percepţia altor state asupra noastră.
Să privim la Polonia. Polonia a fost mereu rea în negocierile cu UE, iar acum au o imagine în UE: „nu te pui cu polonezii!”
Alex Varninschi: Am auzit poveşti şocante despre români care au suferit abuzuri în aeroport, au fost întrebaţi câţi bani cash au la ei, cât vor să stea în Marea Britanie, întrebări ofensatoare pentru un cetăţean european.
După 1 ianuarie, presa a schimbat uşor macazul pe probleme mai concrete: şomajul în rândul tinerilor, referendumul din 2017 promis de Cameron pentru ieşirea Marii Britanii din UE, marea problemă a românilor se divizează în subiecte mai mici, dar care au legătură cu aceasta.
Mircea Vasilescu: Din păcate, accentele acestea de tip xenofob/tribal sunt tot mai prezente în Europa. Până la alegerile europarlamentare vor fi tot mai multe astfel de accente, pentru că atrag voturi.
Damian Drăghici: E nevoie de cel puţin 20 de ani pentru a schimba mentalitatea unei generaţii şi pentru a include minorităţile etnice.
Mircea Vasilescu: Publicul acestor grupări extremiste este unul cu pregătire slabă, cu venituri modeste, dar întotdeauna există un public care reacţionează la astfel de discursuri.
Partidele moderate vin cu argumente serioase, în timp ce extremiştii mizează pe sentiment.
Ei ştiu că multe dintre măsurile propuse de ei sunt imposibile în cadrul legislaţiei UE, dar asta nu-i împiedică să promită marea cu sarea la televizor, făcând apel la emoţii. A doua zi uită tot ce au promis, mai ales după ce forurile europene sesizează că acestea ar încălca normele comunitare.
Citeşte şi:
Nouă ţări UE ridică restricţiile pentru muncitorii români, de la 1 ianuarie 2014
Restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari sunt ridicate în toate ţările UE, de la 1 ianuarie 2014, pe fondul temerilor că va exista un val de imigranţi din România şi Bulgaria care vor „abuza” de beneficiile sistemelor sociale din ţări precum Marea Britanie sau Germania.
FOTO Cod roşu de români în presa britanică: ziarele încep anul cu noi atacuri la adresa imigranţilor
Pentru prima dată, România ţine prima pagină a principalelor publicaţii britanice în prima zi a anului. Ediţiile on-line ale tabloidelor, dar şi ale ziarelor quality au avut, miercuri dimineaţă, pe primele pagini articole în care avertizează „Atenţie, vin românii!”.
Marea Britanie, în aşteptarea „invaziei” care nu a avut loc
Victor, un român în vârstă de 30 de ani, a sosit miercuri, în Marea Britanie, cu o cursă aeriană care a pornit din Târgu-Mureş cu destinaţia Aeropotul Luton. El urmează să se angajeze la o spălătorie auto din Londra, fiind doar unul dintre românii care se duc să muncească în Regatul Unit, deci va plăti taxe şi impozite. Economia va avea de profitat, este de părere Herbert Brücker, specialist la Institutul pentru Piaţa Muncii din Germania.
„The Daily Sunday Express”, un tabloid britanic, scrie că guvernele din România şi Bulgaria acuză pe nedrept Marea Britanie de tratament discrimnatoriu în ceea ce priveşte liberalizarea pieţei muncii începând cu 1 ianuarie 2014, deşi ele nu au grijă de această minoritate în propria ţară. Autorul articolului sugerează că cele două guverne ar vrea, de fapt, să scape de romi.