Inutila rescriere a regulilor de circulație în sensul giratoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de modificare a Codului rutier vrea să clarifice regulile de circulație în sensul giratoriu, deși potrivit experților în domeniu legislația rutieră – armonizată cu cea a UE – este foarte clară în această privință, demersul fiind inutil.

Regulile de circulație în sensul giratoriul s-ar putea schimba FOTO Shutterstock
Regulile de circulație în sensul giratoriul s-ar putea schimba FOTO Shutterstock

Regulile după care se circulă într-un sens giratoriu ar putea fi modificate după ce unii parlamentari au decis că actualele reglementări nu sunt clare, iar unii participanți la trafic pot fi amendați ilegal dacă legea este interpretată greșit de agentul constatator. Experții în domeniu susțin însă că legislația rutieră actuală este armonizată cu cea din UE și nu există niciun motiv ca acest lucru să se schimbe.

Ce-și propun aleșii

În primul rând, proiectul de lege care vizează modificarea Codului rutier vine cu propunerea de schimbare a definiției sensului giratoriu. Concret, acesta nu va mai fi considerat intersecție, ci „drum principal cu sens unic şi traiectorie giratorie, care se intersectează succesiv cu drumuri secundare pe partea dreaptă”.

În expunerea de motive, deputatul Mihai Cătălin Botez (USR) mai arată că „articolul 57 alineatul (4] (din Codul rutier - n.r.) nu reglementează şi situaţia în care în sensul giratoriu sunt mai multe benzi de circulaţie, iar prevederile legislative mai sus amintite sunt apte să producă confuzie şi erori prin greşita definire a sensului giratoriu ca fiind o intersecţie”. Pentru rezolvarea acestei probleme, soluția ar fi introducerea, la circulația în sensul giratoriu, a obligațiilor existente în prezent la schimbarea benzilor de circulație.

Reinventarea priorității de trecere

„Concret, în cazului unui sens giratoriu cu mai multe benzi, participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care doreşte să părăsească sensul giratoriu la a doua ieşire, trebuie să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi, deoarece aceste autovehicule se deplasează în cadrul sensului giratoriu” se arată în expunerea de motive. După ce se asigură că nimeni nu circulă pe banda întâi, șoferul va semnaliza și abia mai apoi va vira la dreapta spre drumul secundar.

Toate aceste modificări ar fi necesare fiindcă „prevederile legale incidente în cazul circulaţiei în sens giratoriu sunt lipsite de claritatea necesară unor norme juridice, după cum am arătat, fiind susceptibile să dea naştere la numeroase interpretări din cauza cărora se produc accidente de circulaţie în sensurile giratorii şi sunt aplicate sancţiuni contravenţionale în mod neunitar, în funcţie de modul în care agentul constatator interpretează dispoziţiile legale în materia sensului giratoriu (apreciind fie că acesta este o intersecţie, fie că este un drum principal)”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată.

Desființarea proiectului

Fost șef al Direcției Rutiere din Poliția Română, Lucian Diniță consideră că propunerea legislativă este cel puțin ciudată, că unele modificări pur și simplu nu se pot realiza pentru că nu ar respecta convențiile internaționale la care a aderat România, iar despre altele nu putem discuta pentru că „reinventează roata”. „Suntem semnatarii unor convenții internaționale privind regulile de circulație, iar această legislație nu poate fi modificată la chestiunile generale. Astfel, nu putem să spunem că un sens giratoriu nu mai este o intersecție ci un drum principal care se intersectează succesiv cu drumuri secundare pentru că pur și simplu nu mai avem o asemenea clasificare a drumurilor, de principale și secundare, din anul 2006. Apoi, cum nu vorbim de intersecție când chiar în propunerea de modificare se spune că drumul principal se intersectează cu cele secundare. Păi avem o mulțime de intersecții într-un giratoriu, atunci... Pe de altă parte, legea este foarte clară pentru toată lumea atunci când vorbim de schimbarea benzilor și acordarea priorităților la aceste manevre și pe bulevard, autostradă, drum european sau drum expres, dar și în giratoriu. Toată lumea știe, și în lege este destul de ușor de interpretat, că într-un giratoriu vehiculele care circulă în interiorul acestuia au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă și că un șofer aflat pe banda a doua trebuie să dea prioritate celui de pe banda întâi atunci când virează la dreapta pentru părăsirea intersecției. Dacă au avut loc unele abuzuri sau să spunem aprecieri eronate ale unui polițist care a aplicat pe nedrept o amendă, asta nu înseamnă că legea nu este bună. Nu trebuie schimbată o lege dacă un polițist a avut o fractură în logică și a dat aiurea o amendă. Soluția este să ne adresăm instanței și cu asta, basta! Oricum, nu cred că sunt prea multe astfel de cazuri, dar nu neg că ele ar mai putea fi semnalate din când în când”, a precizat, pentru „Adevărul”, Lucian Diniță.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite