Cum intrăm, cum circulăm şi cum ieşim din sensurile giratorii. Greşeala din legislaţie care încurcă tot

0
0
Cum circulăm în sensurile giratorii FOTO Captură video
Cum circulăm în sensurile giratorii FOTO Captură video

Un videoclip care explică modul în care ar trebui să circulăm în sensurile giratorii pentru ca acestea să-şi atingă scopul de noduri de trafic rapid a strâns sute de mii de vizualizări

Un video care explică logica sensurilor giratorii şi cum ar trebui să se circule în acestea a devenit viral pe reţele sociale. Pe Youtube, filmuleţul a strâns aproape o jumătate de milion de vizualizări. 

Interesant este că unele prevederi din Codul Rutier contravin logicii şi scopului pentru care au fost create sensurile giratorii. 

Sensurile giratorii au fost create pentru fluidizarea traficului. În videoclip ele sunt definite drept noduri de trafic rapid, în care există mai multe intersecţii. Fiecare ieşire din sensul giratoriu este o intersecţie separată, astfel că într-un sens giratoriu sunt mai multe intersecţii. 

Realizatorul videoclipului spune că nu este normal să semnalizăm stânga în momentul intrării în sens, chiar dacă vom ieşi pe o stradă care merge la stânga faţă de deplasarea noastră iniţială. Aceasta, deoarece la intrarea în sensul giratoriu, toate vehiculele virează la dreapta. 

Sensurile giratorii cu o singură bandă sunt simple, însă, dacă apar mai multe benzi, lucrurile se complică. Creatorul filmului spune că este important cum ne încadrăm pe benzi, cum semnalizăm şi când şi unde ieşim. 

Astfel, cei care circulă pe prima bandă ar trebui să părăsească sensul giratoriu la prima ieşire. Cei care vor să iasă la a doua ieşire trebuie să intre obligatoriu pe banda a doua şi, după prima ieşire să semnalizeze dreapta, să intre pe prima bandă şi să iasă pe următoarea stradă. 

De altfel, oricâte ieşiri ar avea sensul giratoriu, în momentul în care vehiculul ajunge cu o stradă înainte de cea pe care şoferul vrea să iasă, conducătorul auto trebuie să semnalizeze, să ajungă pe banda întâi şi să iasă pe strada pe care doreşte. 

Aici apare şi mica greşeală a celui care a realizat videoclipul, deoarece, dacă toate maşinile de pe banda întâi ies pe prima stradă, atunci poate ieşi şi o maşină care se află pe banda a doua. Altfel, chiar sensurile giratorii „turbo” cum mai sunt numite, sunt trasate exact cum spune realizatorul videoclipului, doar că acestea sunt extrem de rare la noi în ţară şi nu prea sunt înţelese de şoferi.  

https://www.youtube.com/watch?v=XPLB5UvuY2o

 În legislaţia din România, şoferii aflaţi pe prima bandă au prioritate şi se pot învârti, având prioritate, la infinit. Cei care doresc să iasă din sensul giratoriu sunt obligaţi să le acorde prioritate atunci când vor să iasă din sensul giratoriu. Numai că aceasta încetineşte circulaţia şi îl poate determina pe un şofer aflat pe banda a doua să circule permanent în sens!

Realizatorul filmului spune că pe prima bandă, imediat după o ieşire, nu ar trebui să existe maşini, astfel că vehiculele aflate pe prima bandă ar trebui să le acorde prioritate celor de pe banda a doua care vor să ajungă pe banda întâi, iar acestea să iasă pe următoarea stradă. Astfel, traficul s-ar fluidiza şi nimeni nu ar fi obligat să se învârtă la nesfârşit în sensul giratoriu. 

Pentru ca aceste reguli să fie respectate şi sensurile giratorii să rămână noduri de trafic rapid este necesar ca instructorii auto să îi înveţe cât mai bine pe elevii şcolilor de şoferi regulile de mai sus. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

În plină vară, Muntele Tâmpa arată ca toamna. Explicaţiile unui inginer silvic

Cel mai mare festival al berii din România, detalii despre pregătiri. Cu ce surprize vine Oktoberfest

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite