Instanțele își pasază dosarul în care se cere retragerea certificatului de revoluționar al lui Ion Iliescu

0
Publicat:

Înalta Curte de Casație și Justiție e chemată să tranșeze situația dosarului în care se cere retragerea certificatului de revoluționar al lui Ion Iliescu, după ce judecătorii de la Tribunalul București și de la Curtea de Apel au spus că nu este de competența lor să judece această cauză.

ÎCCJ va stabili cine va judeca dosarul. Foto: Inquam Photos
ÎCCJ va stabili cine va judeca dosarul. Foto: Inquam Photos

"Admite excepţia necompetentei materiale a Curţii de Apel Bucureşti Secţia a VIII a de Contencios Administrativ şi Fiscal. Declină cauza în favoarea Tribunalului Bucureşti Secţia a II a de Contencios Administrativ şi Fiscal. Constată ivit conflictul negativ de competenţă. Înaintează cauza Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea soluţionării conflictului negativ de competenţă. Fără cale de atac", este decizia anunțată luni de Curtea de Apel.

Anterior, Tribunalul Bucureşti a decis că instanţa competentă să judece dosarul este Curtea de Apel Bucureşti.

Odată cu decizia Curţii, instanţa supremă va interveni pentru a stabili unde se va judeca dosarul.

Ion Iliescu nu a venit la proces şi nici nu a fost reprezentat de vreun avocat, potrivit Agerpres.

Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989, instituţie aflată în subordinea Guvernului, a cerut în instanţă anularea şi retragerea titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din 1989 pentru fostul preşedinte Ion Iliescu.

Potrivit unui document emis de reclamant, o comisie din cadrul Secretariatului a constatat, atât din CV-ul aflat pe internet, cât şi din materialele din presă, că Ion Iliescu a intrat în Uniunea Tineretului Comunist în anul 1944 şi în Partidul Comunist Român în anul 1953 unde a avansat în carieră, devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 şi membru al CC al PCR, menţionează sursa citată.

"Având în vedere faptul că în 1971, a deţinut funcţia de secretar al Comitetului Central al PCR, coroborat cu funcţia de conducere deţinută la UTC al PCR, comisia constată că sunt îndeplinite condiţiile cerute de art. 8 alin. 2 din Legea nr. 341/2004 modificată prin Legea 242. (...) De prevederile legii nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945 - 1989 au deţinut cel puţin o demnitate sau o funcţie de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau naţional ale PCR, motiv pentru care în unanimitate decide demararea procedurii administrative de anulare a Certificatului LRM", se arată în documentul citat.   

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite