Iniţiativă adoptată tacit: Senatul vrea să pună botniţă jurnaliştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a adoptat tacit, marţi, proiectul de lege care modifică Codul Penal ce statuează că orice cetăţean care dezvăluie informaţii nepublice din dosare penale ar putea fi pasibil de închisoare. Noua modificare ar putea afecta inclusiv activitatea jurnaliştilor.

Propunerea legislativă modifică articolul 277 (alineatul 3) din noul Cod Penal, care face referire la „Compromiterea intereselor justiţiei”. 

Iniţiativa aparţine senatorului PSD Şerban Nicolae şi stipulează că divulgarea de informaţii nepublice din dosare penale se pedepseşte cu închisoare de la şase luni până la trei ani. După ce proiectul de lege a fost respins atât de Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, cât şi de Comisia juridică, Senatul l-a adoptat tacit, fără să-l dezbată în plen, aşa cum prevăd procedurile parlamentare. 

„Adoptarea tacită este atunci când a trecut termenul pe care îl are Prima Cameră de decizie, fără să fie supus la vot. Cei de la Biroul Permanent pot face acest lucru, adică să nu treacă un proiect pe ordinea de zi, iar acesta să fie adoptat tacit. E o şmecherie ca să nu existe vot contra. Ăsta e stilul lui Şerban Nicolae. Este o formulă hoţească“, a explicat, pentru „Adevărul“, senatorul PDL, Nicolae Vlad Popa.  

În ce constă modificarea

Concret, în prezent, alineatul 3 din noul Cod Penal este formulat astfel: „Dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, de către un martor, expert sau interpret, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă”. Varianta propusă de senatorul PSD are următoarea formulare: „Dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani“. 

În legea în vigoare este specificat clar că subiectul care comite infracţiunea poate fi  martorul, expertul şi interpretul. În noua formulare, nu mai apare nicio specificaţie în acest sens. În general, jurnaliştii sunt cei care dau informaţii din dosare pentru a informa opinia publică cât mai exact cu privire la actele de corupţie.

Nicolae: „Ziaristul nu este afectat

Contactat de „Adevărul“, senatorul Şerban Nicolae a explicat care au fost raţiunile care au stat la baza acestei modificări. „De ce ar trebui incriminaţi numai martorul, expertul sau interpretul?  De ce nu ar trebui incriminaţi grefiera sau 

curierul sau cel care lucrează la multiplicator? Prin această modificare eu cer să fie sancţionat numai cel care dă informaţiile, nu şi cel care le face publice“, susţine Nicolae.

Acesta a mai subliniat că proiectul de lege nu vizează activitatea mass-media. „Ziaristul poate fi la a patra mână, în ceea ce priveşte deţinerea de informaţii. Să fim înţeleşi: ziariştii nu au surse la Parchet. Ei sunt difuzorii celor din Parchet. Cei care dau informaţii din anchetă aleg cine să fie difuzorii lor, aleg ce informaţii să le dea“, a mai spus senatorul PSD. 

Întrebat dacă, în baza acestor modificări, ziaristul riscă să fie anchetat pentru că a divulgat informaţii nepublice dintr-un dosar, Şerban Nicolae a răspuns că propunerea sa nu a vizat acest lucru. „Nu pot garanta că nimeni nu va abuza de lege. Dar, din punctul meu de vedere, ziaristul este la fel de protejat ca şi în prezent“, a conchis senatorul.

Judecătorul Cristi Danileţ, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a comentat pentru „Adevărul“ modificarea făcută de senatorul PSD. „Modificarea este bine-venită. Prevederea vizează mai ales pe cei care iau la cunoştinţă că urmează să se desfăşoare acte judiciare şi le utilizează cu rea-credinţă“, a declarat judecătorul Danileţ. În prezent, proiectul de lege se află la Camera Deputaţilor, care este for decizional. ;

Nicolae este avocatul penalului Cătălin Voicu

Şerban Nicolae este avocatul care l-a apărat pe fostul senator PSD, Cătălin Voicu, condamnat definitiv la şapte ani de închisoare pentru corupţie. Şerban Nicolae a intrat în prim-planul politicii în 2001, când a devenit, timp de patru ani, consilierul lui Ion Iliescu. De asemenea, în 2004, pentru scurt timp, iunie-decembrie 2004, Şerban Nicolae a fost ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. Tot în 2004, acesta obţine şi primul mandat de senator. Începând cu anul 2010, senatorul PSD şi-a deschis un cabinet individual de avocatură, Şerban Nicolae şi Asociaţii. 

CSM a dat startul în obstrucţionarea presei

Nu este prima dată când autorităţile iau decizii pentru a obstrucţiona activitatea jurnaliştilor. În primăvara acestui an, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au votat mai multe interdicţii pentru presă, astfel încât jurnaliştii să nu mai ajungă la actele din dosarele grele de corupţie, dar nici la altele. Concret, conform ghidului de relaţie justiţie-presă votat de CSM, jurnaliştii vor putea avea acces doar la extrase din referatele sau rechizitoriile procurorilor. Până acum, în baza unei simple solicitări, un jurnalist putea obţine de la diversele unităţi subordonate Parchetului General referatele cu propunerile de arestare preventivă ale unor suspecţi sau rechizitoriile prin care aceştia erau trimişi în judecată. Astfel, presa a putut să informeze opinia publică referitor la cazurile mari de corupţie, când procurorii solicitau, de pildă, arestarea unui deputat, senator sau ministru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite