În cazul Hayssam se va da o soluţie "cât de curând", potrivit DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omar Hayssam va fi readus în ţară
Omar Hayssam va fi readus în ţară

Omar Hayssam trăieşte, iar dosarul referitor la traficul de arme este în lucru, a anunţat procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit HotNews, care citează Mediafax.

Codruţ Olaru a menţionat că nu poate oferi foarte multe informaţii despre acest dosar pentru că se află în lucru. Întârzierile se datorează schimbării procurorului. Iniţial procurorul Ciprian Nastasiu s-a ocupat de acest dosar, dar acesta a plecat din sistem. Olaru este de părere că ancheta se va termina "cât de curând".

Procesul lui Hayssam a fost amânat pentru 11 martie, din lipsă de procedură

Avocatul Ion Cazacu cere SRI să informeze instanţa despre Hayssam

Autorităţile siriene refuză să ofere informaţii cu privire la Hayssam


Omar Hayssam a fost operat de cancer de colon, iar la şedinţa de judecată în urma căreia s-a dispus eliberarea sirianului din motive medicale procurorul Ciprian Nastasiu a depus concluzii de admitere a cererii acuzatului, iar Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea. La 26 aprilie 2006, Hayssam fost eliberat din arest, iar în 30 iunie a fugit din România la bordul unei nave. Şefii serviciilor de informaţii şi procurorul general al României şi-au dat demisia din cauza scandalului mediatic generat de fuga lui Hayssam.

Revocarea din funcţia de procuror al DIICOT a lui Nastasiu a venit după ce mai multe convorbiri telefonice dintre el şi sirianul Omar Hayssam, înregistrate autorizat de Serviciul Roman de Informaţii, au fost declasificate şi folosite în procesul armatorului Mustafa Tartoussi, cel care l-ar fi ajutat pe sirian să părăsească România la bordul navei sale.

În campania electorală de anul trecut pentru alegerile prezidenţiale, fostul procuror Ciprian Nastasiu afirma că ancheta pe care a făcut-o în dosarul privind traficul de armament, în care avea informaţii şi de la Omar Hayssam, viza Transnistria, Rusia, Orientul Apropiat, Africa de Nord, unde faptele au fost confirmate prin rechizitorii de investigatori americani.

Nastasiu a făcut declaraţii privind dosarul referitor la fapte de trafic de armamanent, în care a menţionat că nu figura nicio legătura cu preşedintele Traian Băsescu, cu ocazia lansării cărţii "Pradarea României", care cuprinde mărturii ale fostului anchetator DIICOT cu privire la Omar Hayssam, scrie HotNews.

Intrebat la ce persoane a ajuns în cadrul anchetei privind traficul de armament, în care Hayssam i-ar fi furnizat informaţii, Nastasiu a spus: "Nu pot să indic persoanele care fac parte din dosar".

"Am audiat persoane. Am făcut referire în carte la partea externa a traficului de armament. Este partea cu Transnistria, Rusia, Orientul Apropiat, Africa de Nord. M-am dus acolo cu anchetă pentru că sunt concretizate prin rechizitorii făcute de americani", a spus Nastasiu.

Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la Bucureşti, la 20 de ani de detenţie pentru implicarea în răpirea a trei reporteri români la Bagdad, în 2005, ei stând sechestraţi timp de 55 de zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite