Video Incendii puternice, multe cauzate de localnici, au cuprins România. „Au avut un chef, au dat foc și nu au încercat să stingă flăcările”
0Sute de hectare de vegetație uscată au fost cuprinse de incendii în sudul și vestul României. Imaginile surprinse din timpul intervențiilor pompierilor sunt dramatice, iar eforturile de stingere a flăcărilor au fost epuizante, în ciuda numărului mare de forțe mobilizate.
Sfârșitul unei veri secetoase a adus numeroase probleme în județele din sudul și vestul României.
Localnicii care au încercat să își curețe terenurile cu ajutorul flăcărilor au contribuit la pagubele făcute de incendii, odată ce arderile de vegetație, interzise prin lege, au fost scăpate de sub control.
Localnicii iresponsabili au dat foc câmpurilor
Pe valea Oltului în județul Vâlcea, peste 60 de hectare de vegetație forestieră au fost cuprinse de flăcări, în urma unui incendiu izbucnit luni după-amiaza, 2 septembrie 2024, pe dealurile comunei Racovița, aflată pe Valea Oltului.
„Incendiul a început într-un cătun separat, de rudari, numit Râul Băiaș, cu aproximativ 50 de case, și s-a extins pe munte până în satul Copăceni. A continuat apoi în pădurea mare, fără legătură directă cu casele. Se pare că a pornit de la niște persoane care au avut un chef. Focul s-a întins pe coastă și nu au încercat să stingă flăcările”, preciza Ion Narcis Iliescu, primarul comunei Racovița.
O localnică, deținătoarea terenului pe care a izbucnit incendiul, este anchetată penal pentru producerea distrugere din culpă.
Flăcările s-au extins cu repeziciune pe versanți și a fost nevoie de mobilizarea a peste 100 de pompieri, de angajați ai ocoalelor silvice din zonă și de voluntari, pentru stingerea lor. Nu au fost înregistrate victime umane, însă exista riscul ca focarele să extindă în zonele unde sunt locuințe.
De patru zile, ard pajiștile și pădurile în Mehedinți
Probleme grave au fost în Mehedinți, unde, începând de duminică, în fiecare zi, zeci de pompieri și pădurari au fost implicați în oprirea unor incendii de vegetație care au cuprins peste 200 de hectare de terenuri, în zona localității Bâlvănești.
Localnicii au fost atenționați prin sistemul Ro-Alert, de pericolul reprezentat de incendiile care riscau să se cuprindă mai multe gospodării.
„Pompierii mehedințeni acționează și miercuri pentru stingerea mai multor incendii manifestate la vegetație uscată, lăstăriș și fond forestier, pe raza localităților Bâlvănești, Bâlvăneștii de Jos, Schitu de Sus, Șovarna, Ilovăț și Puținei. Intervin peste 60 de pompieri cu nouă autospeciale de stingere cu apă și spumă, un ATV, două microbuze, saci stingători și unelte genistice pentru limitarea și stingerea acestor incendii izbucnite acum patru zile. În aceste momente focarele sunt izolate, fără risc de propagare la gospodăriile cetățenilor”, a informat, miercuri, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Mehedinți (video).
Intervențiile au fost dificile, deoarece flăcările se manifestă în zone abrupte, greu accesibile pentru echipaje și focul riscă să se extindă cu repeziciune din cauza uscăciunii avansate. Localnicii sunt responsabili de producerea incendiilor, iar mai mulți proprietari de terenuri au fost sancționați de polițiști cu amenzi în valoare totală de peste 83.000 de lei.
„Seara nu se mai poate respira de fum”, se plânge un localnic din Negoiești, Baia de Aramă.
Pompierii au cerut populației să nu mai utilizeze focul deschis în locuri unde riscul producerii incendiilor de vegetație este ridicat, sau atunci când vântul suflă puternic. De asemenea, oamenii sunt atenționați să nu folosească focul deschis în zonele cu uscăciune avansată ori să arunce resturile de țigări aprinse în zonele acoperite de uscăciuni.
Aproape 200 de hectare cuprinse de incendiu
Un incendiu puternic de vegetație a cuprins și împrejurimile municipiului Reșița, din Caraș-Severin.
„Într-un efort deosebit s-au unit marți, 3 septembrie 2024, peste 160 de persoane, pompieri militari și civili, polițiști, silvicultori, cetățeni, angajați ai administrației publice locale, dar și reprezentanți ai unor operatori economici din municipiul Reșița pentru a localiza și limita incendiile din cartierele Câlnic și Moniom sub coordonarea operațională a ISU Caraș-Severin. Suprafața afectată a fost estimată la aproximativ 200 ha (fond forestier, pășuni împădurite, fânețe, etc). Au fost mobilizate numeroase resurse materiale din dotarea structurilor implicate necesare pentru stingerea incendiului”, a informat ISU Caraș-Severin.
Intervenția a fost asigurată din aer de un elicopter MAI care a efectuat 21 aruncări, alimentarea cu apă fiind realizată din Lacul de acumulare Secu. Peste noapte, forțe din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița au rămas în zona de intervenție pentru supraveghere, patrulare și pentru a acționa la nevoie.
Peste 25 de hectare de pădure au ars în Bihor
Incendiile violente de pădure a cuprins în ultimele zile zona montană dintre localitățile Budureasa și Stâna de Vale din județul Bihor. Flăcările izbucnite în urmă cu șase zile au cuprins peste 25 de hectare de fond forestier, iar intervențiile pompierilor au fost îngreunate de relieful accidentat.
„Incendiul s-a manifestat într-o zonă greu accesibilă, unde, din cauza reliefului dificil, autospecialele de stingere s-au aflat în imposibilitatea de a înainta, chiar și cu autovehicule destinate deplasării în teren accidentat. În toată această perioadă, peste 100 de colegi au intervenit, parcurgând zilnic pe jos ore întregi și luptând cu flăcările la temperaturi foarte mari și în condiții de fum dens. Din păcate, situația meteorologică a fost potrivnică, seceta prelungită și vântul puternic din zonă, în special pe timpul nopții, au îngreunat eforturile de stingere a flăcărilor”, a informat ISU Bihor.
Un elicopter echipat cu sistem de stingere Bambi Bucket a făcut peste 140 de lansări, aruncând peste 350 metri cubi de apă peste pădurea cuprinsă de flăcări. Incendiul a fost produs, cel mai probabil, de un trăsnet, au precizat reprezentanții ISU Bihor.
Și în județul Arad, cel puțin nouă incendii de vegetație au fost înregistrate marți și miercuri, iar suprafața totală pe care s-au manifestat arderile necontrolate a depășit 40 de hectare. În județul Gorj, incendiile de vegetație din ultimele zile au cuprins circa 20 de hectare de terenuri, extinderea lor fiind accelerată de vântul puternic.