Video Femeie de 61 de ani cercetată pentru provocarea incendiului devastator de pe Valea Oltului FOTO

0
Publicat:

Incendiul de pe Valea Oltului, izbucnit luni după-amiaza, 2 septembrie 2024, nu a fost încă lichidat. Miercuri dimineața, focul ardea mocnit, iar polițiștii au anunțat că au un suspect în legătură cu incidentul.

Flăcările au devastat peste 60 de hectare de vegetație și pădure pe versanții care străjuiesc Defileul Oltului, în zona Racovița Vâlcea, echivalentul a aproximativ 100 de terenuri de fotbal (VEZI GALERIA FOTO ȘI VIDEO). Această vastă suprafață a necesitat un număr mare de intervenții, atât din partea pompierilor militari și voluntari, cât și a echipajelor aeriene – un elicopter și două avioane.

Marți seara, polițiștii vâlceni au anunțat deschiderea unei anchete penale privind o persoană suspectată de arderea unor resturi, de la care a pornit incendiul devastator de pe Valea Oltului.

Intervențiile au continuat pentru a treia zi consecutiv, miercuri, 4 septembrie.

A ars o suprafața echivalentă cu 100 de terenuri de fotbal lângă A1 Sibiu-Pitești

Flăcările au izbucnit foarte aproape de cătunul Pârâul / Râul Băiașu și s-au extins rapid până la satul Copăceni, ambele în comuna Racovița, conform primarului localității, Ion Narcis Iliescu. Versanții cuprinși de flăcări se află în vecinătatea traseului Lotului 3 Cornet - Tigveni, parte din viitoarea Autostradă Sibiu Pitești.

În prima zi, forțele de ordine au întâmpinat dificultăți în intervenție din cauza terenului accidentat. Marți, 3 septembrie, pe lângă cele 124 de persoane - pompieri militari și voluntari - care au acționat de la sol, au participat la stingerea incendiului și două aeronave Spartan ale MApN (Ministerul Apărării Naționale) și un elicopter IGAv (Inspectoratul General de Aviație al MAI - Ministerul Afacerilor de Interne).

Elicopterul a efectuat zeci de lansări, alimentându-se cu apă direct din Olt - din lacul de acumulare Cornet, situat la doar cinci minute de focare -, și cu combustibil de la Sibiu. Aeronavele au fost alimentate de la București și au efectuat câte o lansare fiecare.

Primarul din Racovița a lansat un apel luni seara, pe rețelele de socializare, chemând localnicii să participe la stingerea incendiului: „M-au ajutat și localnicii, au venit și primarii din jur (din Țara Loviștei - n.red.) cu voluntari. La un moment dat, am fost peste 150 de persoane, inclusiv pompieri”. El a mai declarat pentru „Adevărul” că este primul incident de acest gen în zonă și a subliniat că incendiul a fost amplificat atât de seceta din această vară, cât și de vânt.

A treia zi de operațiuni de stingere a focului

Pe parcursul nopții de marți spre miercuri una dintre cele patru autospeciale ale ISU Vâlcea, care au lucrat la stingerea incendiului, a rămas în zonă pentru supraveghere. Miercuri dimineața, 4 septembrie, au fost reluate operațiunile de stingere.

„Nu se mai observă flăcări, ci doar buturugi fumegând”, a declarat maiorul Sorin Albinaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență - ISU Vâlcea.

În ciuda acestui lucru, aeronavele au rămas în standby: „În funcție de situația de pe teren, după efectuarea recunoașterii aeriene, vor interveni dacă situația o cere”. Elicopterul IGAv însă a intervenit pentru a doua zi consecutiv, în timp ce echipele de intervenție terestră continuă lucrul neîntrerupt pentru a treia zi.

Dosar penal pentru distrugere din culpă. Cine sunt suspecții

În legătură cu incendiul izbucnit pe Valea Oltului, reprezentanții IPJ Vâlcea au anunțat că există cel puțin un suspect în acest caz.

„La data de 2 septembrie, în jurul orei 15,00, dispeceratul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea a fost sesizat prin apel 112 cu privire la faptul că, în localitatea Racovița, se manifestă un incendiu la o vegetație uscată din apropierea unor locuințe. La fața locului s-au deplasat polițiștii care au stabilit că cele sesizate se confirmă, pompierii desfășurând activități specifice pentru stingerea incendiului. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au identificat o femeie în vârstă de 61 de ani, din localitatea Racovița, aceasta fiind bănuită de producerea incendiului”, a declarat Eduard Văduva, purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Vâlcea.

Primarul localității a menționat pentru „Adevărul” în legătură cu acest aspect: „Incendiul a început într-un cătun separat, de rudari, numit Râul Băiaș, cu aproximativ 50 de case, și s-a extins pe munte până în satul Copăceni. A continuat apoi în pădurea mare, fără legătură directă cu casele. Se pare că a pornit de la niște persoane care au avut un chef. Focul s-a întins pe coastă și nu au încercat să stingă flăcările. Femeia cercetată este proprietara acelui loc.”

Polițiștii vâlceni au deschis un dosar penal pentru „distrugere din culpă” și efectuează cercetări pentru a stabili toate cauzele și împrejurările producerii incendiului. „În funcție de evoluția anchetei, vor fi luate măsurile legale necesare”, au adăugat reprezentanții Poliției Județene Vâlcea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite