IGPR: Doar 16% dintre victimele violenței domestice au acceptat brățările electronice pentru agresori

0
Publicat:

Datele Poliției Române, la trei luni de la punerea în funcțiune a Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME), implementat în București, Iași, Mureș și Vrancea, arată că doar 16% dintre victimele violenței domestice au fost de acord cu montarea brățărilor de supraveghere agresorilor.

În cazul a 18 persoane au fost dispuse măsuri preventive. Foto: Arhivă
În cazul a 18 persoane au fost dispuse măsuri preventive. Foto: Arhivă

În perioada octombrie - decembrie 2022, (...) au fost emise 819 instrumente de protecţie pentru victimele violenţei domestice, dintre care 563 de ordine de protecţie provizorii şi 256 de ordine de protecţie emise de instanţele judecătoreşti. În doar 128 de situaţii victima a fost de acord şi a fost pusă în aplicare măsura obligării agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, reprezentând 16% din totalul ordinelor de protecţie provizorii şi al ordinelor de protecţie emise de instanţe”, a declarat comisarul-şef de poliţie Mihai Venea, potrivit News.ro.

Oficialul IGPR a menționat că polițiștii au intervenit în 372 de situaţii ca urmare a alertelor generate de sistemul de supraveghere electronică, iar în cazul a 18 persoane au fost dispuse măsuri preventive.

Potrivit statisticilor IGPR, anul trecut, polițiștii au intervenit la peste 90.000 de cazuri de violență domestică, fiind emise aproape 13.000 de ordine de protecție.

Când va fi implementat programul la nivel naţional

Prima etapă a programului, demarată în octombrie 2022, cuprinde patru judeţe. În a doua etapă a SIME, care va fi demarată în anul 2024, vor intra sub monitorizare electronică şi agresorii sau titularii unor măsuri restrictive din judeţele Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea.

Apoi, în a treia etapă, din anul 2025, SIME va fi implementat şi în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea.

În total, după implementarea sistemului în toată ţara, SIME ar trebui să aibă 497 de posturi de ofiţeri şi 5.637 de posturi de agenţi. „Utilizarea sistemelor electronice permite o creştere a gradului de asigurare a măsurilor de protecţie a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/ supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecţia integrităţii fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea şi contracararea unui eventual contact fizic între victima violenţei domestice şi agresor, sau, pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu şi a supravegherii la distanţă”, se arata într-un comunicat al Poliției Române (IGPR) la demararea programului.

Monitorizarea se realizează automat, fără intervenţie umană, sistematic şi exclusiv pe teritoriul României. Identitatea persoanei supravegheate şi a persoanei/ persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea. În cadrul monitorizării, nu sunt cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite