Primul caz de folosire a brățării de supraveghere în Vrancea. Copilă, agresată sexual de concubinul mamei

0
Publicat:

Poliţiștii din Vrancea au anunţat primul caz de folosire a brăţării electronice de supraveghere, dispozitivul fiind montat asupra unui bărbat care a agresat-o pe fiica concubinei sale. 

Brățara electronică a fost montată unui bărbat acuzat de agresiune FOTO: AFP
Brățara electronică a fost montată unui bărbat acuzat de agresiune FOTO: AFP

În ziua de 6 octombrie 2022, Poliția Municipiului Adjud, Vrancea, a fost sesizată de către o copilă în vârstă de 13 ani cu privire la faptul că în cursul lunii iunie ar fi fost agresată de către concubinul mamei, un bărbat de 36 ani.

Polițiștii au demarat de urgență verificările, bărbatul bănuit fiind depistat și condus la sediul Poliției.

În cauză a fost emis ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului de 36 ani, asupra acestuia fiind montat un dispozitiv de supraveghere electronică - practic acea bratara electronică.

În prezent, copila se află internată la centrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea.

Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Adjud, pentru agresiune sexuală.

Prima brățară, în Capitală

La nivel național, primul caz de folosire a brăţării electronice de supraveghere a avut loc la București, dispozitivul fiind montat asupra unui bărbat care şi-a agresat concubina.

Femeia a fost maltratată de concubin, în timp ce se afla pe o stradă din Sectorul 5. Poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului au constatat faptul că victima prezenta urme vizibile de violenţă.

După câteva zile, bărbatul monitorizat cu brăţară electronică a reușit să o îndepărteze de pe glezna piciorului cu ajutorul unui „tăietor-înțepător”, dar o alertă a fost imediat emisă. Poliţiştii din Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, l-au reţinut pe suspect, care este cercetat pentru încălcarea ordinului de protecţie provizoriu şi distrugere. 

Brățara emite de la 1 octombrie

Guvernul a emis luna trecută un act normativ „pentru stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME)” de la 1 octombrie.

Proiectul, care va fi dezvoltat în trei faze, prima dintre acestea - una pilot, vizează municipiul Bucureşti şi judeţele Iaşi, Mureş şi Vrancea.

Sistemul dispozitivului electronic de supraveghere permite generarea în mod automat a alertelor de părăsire a imobilului, de depăşire a perimetrului, de apropiere, de defecţiune, de sabotare, cât și afişarea datelor de localizare aferente.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite