Hellvig, medaliat de FCER: „Tragedia Holocaustului nu a produs toate învățămintele necesare pentru toată lumea“

0
Publicat:

Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a primit joi Medalia de Onoare "Prieten al Comunităţilor Evreieşti din România", cea mai înaltă distincţie conferită de FCER.

Directorul SRI a primit Medalia de Onoare ''Prieten al Comunităţilor Evreieşti din România''
Directorul SRI a primit Medalia de Onoare ''Prieten al Comunităţilor Evreieşti din România''

În discursul de mulțumire, Eduard Hellvig a spus: „Din păcate, istoria la zi ne arată că tragedia Holocaustului nu a produs toate învățămintele necesare pentru toată lumea. Realizăm că eforturile de aducere aminte și educație trebuie să continue, astfel încât lecțiile istoriei să devină comori de cunoaștere pentru cei tineri, dar și pentru cei mai puțin tineri“.

Șeful SRI este de părere că „Totalitarismul nu are un portret clar trasat. El îmbracă multe forme și poate fi disimulat într-o sumedenie de acțiuni politice cu un debut aparent legitim. Declinările totalitarismului trebuie identificate din timp și arătate în lumina corectă prin dezbatere academică, educație și cultivarea a ceea ce noi numim «binele comun»“.

„Instituția pe care o conduc, a continuat el, a înțeles demult lecțiile totalitarismului, incluzând forma lui cea mai violentă din istorie, și anume Holocaustul. Pentru noi, lucrurile sunt clare, concluziile au fost extrase cu maturitate și empatie. 

Cooperarea cu Federația, cu ambasada statului Israel, cu autoritățile din România și Israel se află la un nivel pe care, din poziția mea de director al celui mai important serviciu de informații din România, îl pot considera, fără modestie, cel mai bun din ultimii 30 de ani“.

Ceremonia de înmânare a distincţiei a avut loc la Templul Unirea Sfântă din Bucureşti, în cadrul reuniunii Adunării Generale a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite