Cătălin Cherecheș ar putea rămâne fără 150.000 de dolari, după un proces câștigat de DNA

0
Publicat:

Cătălin Cherecheș ar putea rămâne fără o parte din averea lui. Procurorii DNA au câștigat un proces la Curtea de Apel Cluj în care cereau ca fostul edil din Baia Mare să dea înapoi suma primită ca mită într-un dosar de corupție, altul față de cel în care a fost condamnat anul acesta.

Cătălin Cherecheș, fugar arestat în Germania FOTO Facebook C.Cherecheș
Cătălin Cherecheș, fugar arestat în Germania FOTO Facebook C.Cherecheș

Procurorii DNA au câștigat un proces la Curtea de Apel Cluj în care voiau rejudecarea la Tribunalul Maramureș a dosarului privind confiscarea sumei primită ca mită de Cătălin Cherecheș într-un dosar de corupție mai vechi, potrivit Digi24.

În acel dosar, Cherecheș a fost judecat pentru luare de mită în 2013. Faptele s-au prescris, el a fost achitat în primă instanță. DNA a constatat că judecătorii Tribunalului Maramureș nu s-au pronunțat cu privire la confiscarea specială a sumei de 150.000 de dolari și au făcut apel în acest sens.

Apelul a fost admis, iar dosarul a fost retrimis pentru rejudecare la Tribunalul Maramureș, pentru ca magistrații să ia o decizie cu privire la confiscarea banilor. În 2013, mita ar fi fost dată pentru ca Primăria din Baia Mare să elibereze o autorizație de tranzit pentru vehicule de mare tonaj pe raza municipiului, banii fiind primiți de la o firmă deținută de un elvețian.

Cătălin Cherecheș a fost condamnat la cinci ani de închisoare, acesta părăsind țara înainte de anunțarea verdictului. El a fugit din țară și acum este în cea mai mare închisoare din Munchen.

Socrii lui Cherecheș, și ei cu probleme

DNA a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv în cazul a socrilor lui Cherecheș. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a doi inculpați (soț și soție), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită”, a informat DNA într-un comunicat de presă.

Potrivit rechizitoriului, „în data de 25 noiembrie 2023, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupție, aflat în faza apelului, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureș cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată și posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite. Această “ofertă” inițială ar fi fost valabilă doar în condițiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă (soluție mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârșirea unor presupuse infracțiuni de corupție”.

Ulterior, „la data de 06 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, dar cel puțin egală cu suma menționată anterior, restul urmând a fi remiși după data când instanța de judecată ar fi urmat să pronunțe în cauza respectivă o soluție de achitare”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite