Geoană: Informaţiile pe care le avem indică riscul unei acţiuni militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Sperăm că nu a fost dat ordinul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inquam Photos / George Calin
Inquam Photos / George Calin

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat, luni, la emisiunea Talk News de la Profit TV, că informaţiile pe care le au indică riscul unei acţuni militrare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Mobilizarea forţelor militare ruse rămâne la fel de masivă, în pofida declaraţiilor făcute la nivelul cel mai înalt de Federaţia Rusă, a mai spus Geoană.

”Informaţiile pe care le avem indică riscul unei acţuni militrare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, a spus Mircea Geoană.

El a precizat că salută demersurile diplomatice din ultimele ore, afirmând că ”vor exista contacte între lideri importanţi ai Alianţei, diplomaţi ai ţărilor NATO şi a conglomeratului occidental, cu partea rusă”.

”Sperăm că Federaţia Rusă, în al doisprezecelea ceas, să înţeleagă că diplomaţia şi dialogul sunt preferabile conflictului şi tensiunii şi consecinţelor severe pe care Federaţia Rusă le va avea de suportat dacă decid să invadeze Ucraina”, a spus Geoană. Oficialul NATO a precizat că ”situaţia rămâne la fel de tensionată”.

”Mobilizarea forţelor militare ruse rămâne la fel de masivă, în pofida declaraţiilor făcute la nivelul cel mai înalt de Federaţia Rusă. Nu observăm pe teren dezescaladare ci dimpotrivă, un set de acţiuni care indică un nivel de pregătire care seamănă cu ceva iminent. Nu ştiu încă dacă ordinul a fost dat sau nu, sperăm că nu a fost dat, pentru că asta ar reprezenta într-adevăr o criză severă, la care Ucraina va avea de suferit la fel ca şi Federaţia Rusă”, a mai spus Mircea Geoană.

Despre un summit eventual între liderul american şi liderul de la Kremlin, Mircea Geoană a spus că ”ar reprezenta evident  o excelentă ocazie de a găsi o soluţie diplomatică”, menţionând că ”aici nu e vorba de un dialog exclusiv SUA-Rusia.

”NATO este organizaţia indispensabilă, pentru că vorbim de securitatea europeană. (..) Aşteptăm ca Rusia să revină la masa Consiliului NATO-Rusia, unde să discutăm despre propunerile noastre, care pot duce la dezescaladarea situaţiei”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO.

Reprezentantul NATO a arătat că se gândeşte o continuare a întăririi posturii NATO pe tot flancul estic şi a explicat că, pentru România, ”faptul că este în NATO reprezintă o garanţie excepţională de securitate”. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite