Fostul şef de cabinet al premierului Tăriceanu, urmărit penal pentru mărturie mincinoasă, în „Dosarul Ferma Băneasa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorin Marian, fost şef al Cancelariei primului ministru Călin Popescu Tăriceanu, a fost pus sub urmărire penală pentru mărturie mincinoasă în dosarul retrocedării unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt trimişi în judecată Paul de România, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic. În acest caz şi Tăriceanu este urmărit penal pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în acest caz.

Potrivit unui comunicat emis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Dorin Marian a fost citat ca martor pentru a da declaraţii în dosarul privind Ferma Băneasa.

Concret, acesta a fost citat pentru a da lămuriri cu privire la activitatea desfăşurată de Marius Marcovici.

„După depunerea jurământului, la data de 28.04.2016, Marian Dorin a făcut declaraţii mincinoase cu privire la faptul că Marcovici Marius Andrei a fost consilierul său personal, în perioada în care a îndeplinit funcţia de şef al cancelariei primului ministru”, se arată într-un comunicat emis de DNA.

Procurorii arată că declaraţia mincinoasă constă în faptul că, deşi calitatea de consilier personal pe care a avut-o Marcovici, în raport cu Dorin, „rezultă din înscrisurile de la dosar, care confirmă inclusiv faptul că încheierea contractului a fost realizată pe perioadă determinată, respectiv pe durata  exercitării funcţiei  de  şef al Cancelariei primului ministru de către suspect, acesta a negat această evidenţă”.

„În depoziţia luată sub jurământ, Marian Dorin a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor şi a tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată, mediatizat prin comunicatul nr 654 din 18 mai 2016”, mai spun anchetatorii.

Călin Popescu - Tăriceanu, urmărit penal

De altfel, procurorii DNA au anunţat marţi că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este cercetat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, legat de declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt trimişi în judecată Paul de România, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic.

Anchetatorii arată că în cadrul actelor de cercetare efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa (în care au fost trimişi în judecată Paul Al României, afaceristul Remus Truică şi patronul ziarului „Evenimentul zilei”, Dan Andronic etc) s-a dispus citarea, pentru a fi audiat ca martor, Tăriceanu. 

„Această citare a fost necesară în condiţiile în care existau indicii că el ar avea cunoştinţă despre activitatea infracţională a grupului susmenţionat, prin prisma relaţiilor de afaceri sau de prietenie avute cu membrii acestui grup”, arată DNA.

„Fiind audiat la data de 15 aprilie 2016, în depoziţia luată sub jurământ, acesta a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor şi a tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată, mediatizat prin comunicatul nr 654 din 18 mai 201”6”, se mai arată în comunicatul DNA.

Relaţiile suspecţilor cu politicienii

În acest dosar au fost trimise în judecată mai multe persoane care au avut diverse relaţii cu politicieni. De exemplu, Remus Truică a fost directorul de cabinet al lui Adrian Năstase. Tal Siberstein a oferit consultanţă politică, încă de la începutul anilor 2000, fiind pe rând consilier de imagine/politic pentru Traian Băsescu şi PDL, Adrian Năstase şi PSD şi Călin Popescu Tăriceanu şi PNL. La rândul lui, afaceristul Marius Marcovici a fost consilierul primului ministru Tăriceanu, iar Dan Andronic a oferit consultanţă pentru Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu şi Traian Băsescu.

Astfel, Tăriceanu ar fi menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă de achiziţionarea drepturilor succesorale ale lui Paul Al României de către Silberstein Tal, Truică şi alţii şi că nu a discutat despre taxele notariale.

A declarat că nu a ţinut legătura cu Silberstein şi Andronic

„De asemenea, acesta a mai declarat că nu are relaţii apropiate şi nu a păstrat legătura cu inculpaţii Andronic Dan Cătălin şi Silberstein Tal, cu care s-a întâlnit doar sporadic, aflând din presă, ca urmare a comunicatelor DNA, despre acest dosar. A precizat, de asemenea că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România.  A mai precizat, că nu a avut o relaţie apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoştinţă de relaţia acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein”, susţin procurorii.

„Aceste declaraţii sunt aspecte necorespunzătoare adevărului, fiind contrazise de probatoriul administrat în cauză (declaraţii ale martorilor, suspecţilor şi alte mijloace de probă)”, mai arată DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite