Fostul şef al Gărzii Financiare Teleorman, trimis în judecată pentru abuz în seviciu. Acesta ar fi protejat un avocat acuzat de evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al Gărzii Financiare Teleorman, Aurel Puiu, şi doi comisari au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu, fiind acuzaţi că nu au trimis la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) rezultatele unui control cerut de procurori într-un dosar în care un avocat era cercetat pentru evaziune fiscală de peste 7,5 milioane lei. Dosarul va fi judecat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a lui Aurel Puiu, comisar şef secţie Garda Financiară Teleorman la data faptelor, Cantemir Constantin Tănăsescu, comisar superior la Garda Financiară Teleorman şi Marin Pană, comisar la Garda Financiară Teleorman, pentru abuz în serviciu împotriva intereselor publice, în formă calificată.

Alături de aceştia va fi judecat şi Liviu Ardeiaş, avocat în Baroul Teleorman, arestat preventiv în lipsă în altă cauză.

Avocatul „acoperit“ nu şi-a înregistrat în evidenţa contabilă veniturile realizate

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada 2006 - 2012, Liviu Ardeiaş nu a înregistrat în evidenţa contabilă a cabinetului său de avocatură veniturile realizate din activitatea de avocat, cauzând, prin aceasta, un prejudiciu în dauna bugetului de stat în sumă de 7.573.767 de lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.

În cursul anului 2010, în timpul unui control la cabinetul de avocatură al lui Ardeiaş, reprezentanţii Gărzii Financiare Teleorman au constatat că acesta nu are o evidenţă contabilă şi i-au solicitat să o refacă, însă avocatul nu şi-a îndeplinit obligaţia, au scris procurorii în documentul citat.

În 2012, în timpul cercetărilor într-o altă cauză penală, în care era anchetat şi Liviu Ardeiaş, procurorii au solicitat Gărzii Financiare efectuarea unor controale de specialitate privind activitatea cabinetului de avocatură al lui Ardeiaş. Solicitare a fost repartizată Gărzii Financiare Teleorman.

Acuzaţi că ar fi muşamalizat controlul la avocatul acuzat de evaziune fiscală 

Procurorii îi acuză pe Aurel Puiu, Cantemir Constantin Tănăsescu şi Marin Pană că, deşi procurorii le-au solicitat în mod repetat să transmită rezultatele controlului, „nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu şi au transmis DNA o sesizare penală prin care s-au rezumat să constate doar infracţiunea de refuz de a reface evidenţa contabilă, fără să răspundă şi cu privire la cerinţele dispuse de procuror“.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma de 7.573.767 de lei. Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor şi conturilor lui Aurel Puiu, Liviu Ardeiaş şi Cantemir Constantin Tănăsescu, pentru recuperarea acestui prejudiciu.

În 15 octombrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă în lipsă a lui Liviu Ardeiaş, pe o perioadă de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatului, în dosarul în care ulterior, în aprilie 2013, a fost trimis în judecată, şi acest dosar fiind judecat la Curtea de Apel Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite