Fostul preşedinte Traian Băsescu, audiat la Parchetul General: Nu am făcut altceva decât să mă apăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a prezentat, vineri dimineaţă, la Parchetul General, pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de ameninţarea senatoarei PSD Gabriel Firea.

După o oră, fostul şef al statului a plecat de la Parchetul General. La ieşirea din sediul instituţiei, acesta a declarat că a nu a făcut nimic altceva decât să se apere.

Avocatul Gabrielei Firea, Lucian Bolcaş, a declarat, vineri, că Traian Băsescu nu a dat de fapt o declaraţie, vineri, în faţa anchetatorilor, ci a spus că va face acest lucru doar dacă procurorii îi vor explica în ce constă infracţiunea de ameninţare.

Avocatul a mai spus că Băsescu a cerut confruntarea cu Gabriela Firea, adăugând că, în opinia sa, aceasta ar duce la tergiversarea cercetărilor şi că nu ar constitui o probă utilă cauzei la acest moment.

Bolcaş a mai apreciat spusele lui Băsescu au fost clare şi că ele conturează infracţiunea de care este acuzat.

El a precizat că decizia privind solicitarea unei confruntări va fi luată de procurori şi anunţată în zilele următoare.

Traian Băsescu a ajuns la sediul Parchetului General la 11.50. Întrebat de jurnalişti ce le va spune procuorilor, Băsescu a răspuns râzând: „Nu ştiu, depinde ce mă întreabă”.

Pe 2 septembrie, Traian Băsescu s-a prezentat în faţa procurorilor Parchetului General care l-au înştiinţat că a fost schimbată încadrarea juridică în dosarul în care implicat. Cocret, el a fost informat că nu mai este urmărit penal pentru şantaj, ci pentru ameninţare.

„S-a schimbat încadrarea de la şantaj la ameninţare. Ameninţare înseamnă amendă sau închisoare de la 3 luni la 1 an, vedem”, a spus Traian Băsescu.

Cum a început totul

Scandalul Băsescu - Firea a început după ce fostul preşedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus că şi acum poate spune că aceasta este „o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist". "Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", a spus Băsescu.

Fostul şef al statului a mai spus că senatorul PSD Gabriela Firea este „o şantajistă de profesie". „Nu e un atac la o femeie, e un atac la o şantajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine şcoala turnătorului Felix", a precizat Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că îi recomandă premierului Victor Ponta să nu o ia pe „senatoarea şantajistă" Gabriela Firea ca purtător de cuvânt la alegeri pentru coaliţie, pentru că aceasta poartă ghinion bărbatului despre care spune că vrea să îl protejeze. Băsescu a ţinut totodată să amintească prestaţia Gabrielei Firea din campania pentru prezidenţiale a lui Mugur Isărescu.

Gabriela Firea a reacţionat în 14 aprilie, afirmând că aşteaptă cu interes reacţiile instituţiilor şi ale ambasadelor statelor democratice faţă de acest „act flagrant de intimidare a unui senator".

Firea preciza, într-o postare pe Facebook, că preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, în seara zilei de 13 aprilie, într-o emisiune televizată, „un mesaj fără niciun echivoc" legat de activitatea ei în Comisia Călăraşi.

„Aştept cu interes reacţiile instituţiilor statului şi ale ambasadelor statelor democratice faţă de acest act flagrant de intimidare a unui senator al României!", scria Gabriela Firea, pe Facebook.

Traian Băsescu a declarat că atât el, cât şi fiica sa Ioana Băsescu stau la dispoziţia Parchetului privind terenul din comuna Nana şi că senatorul PSD Gabriela Firea „mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului".

Ulterior, senatorul PSD a depus, pe 16 aprilie 2014, la Parchetul instanţei supreme, o plângere pe numele lui Traian Băsescu, pentru ameninţare şi şantaj.

În plus, 176 de parlamentari, în frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea şi Ilie Sârbu, au semnat un denunţ de şantaj împotriva lui Traian Băsescu, depus în 17 aprilie la Parchetul instanţei supreme.

Premierul Victor Ponta a spus atunci că a semnat documentul şi a precizat că gestul este determinat de ameninţările pe care şeful statului le-a adus unui senator al României. Ponta a precizat că a fost primul care a semnat plângerea penală formulată pe numele lui Traian Băsescu.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Traian Băsescu, acuzat de ameninţare. Dacă va fi găsit vinovat riscă până la un an de închisoare sau amendă

FOTO Traian Băsescu este urmărit penal pentru că ar fi şantajat-o pe Gabriela Firea

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite