Fostul ministru de Interne Petre Tobă a făcut plângere penală împotriva Consiliului Naţional de soluţionare a plagiatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru de Interne Petre Tobă a depus, luni, la Parchetul General o plângere penală împotriva membrilor Consiliului General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), pentru că au decis constituirea unei noi comisii de experţi.

Petre Tobă ar reclama, astfel, că membrii Consiliului General al CNATDCU au săvârşit abuz în serviciu, când au hotărât să constituie o nouă comisie de experţi, anunţă agerpres. 

Potrivit sursei citate, plângerea vizează şi membrii comisiei care au dat vineri, 7 octombrie, verdict de plagiat. 

Comisia de experţi a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a stabilit că fostul ministru al Internelor Petre Tobă şi primarul oraşului Voluntari Florentin Pandele au plagiat în lucrările de doctorat, membrii Consiliului General al CNATDCU urmând să decidă până marţi, 11 octombrie, ora 24.00, dacă îşi însuşesc această concluzie şi recomandă retragerea titlurilor de doctor.

"Comisia de experţi care a analizat sesizările în cazul lui Petre Tobă şi al lui Florentin Pandele a concluzionat că este vorba de un plagiat şi a recomandat retragerea titlurilor de doctor.  Până în 11 octombrie, la ora 24.00, membrii Consiliului CNATDCU vor da un vot asupra raportului Comisiei de experţi”, a declarat vineri, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.

Apărarea lui Tobă, argumentă superficiale

În 7 septembrie, Consiliul General al CNATDCU a respins rapoartele comisiilor de lucru care stabileau că Petre Tobă şi Florentin Pandele nu au plagiat în lucrările lor de doctorat şi a decis să fie constituită o nouă comisie de experţi, care să dea un verdict. Vicepreşedintele CNATDCU, Marius Andruh, preciza atunci că au fost 29 de voturi împotriva celor două rapoarte, două în favoarea lor şi nouă abţineri.

"Cele două rapoarte sunt incomplete, pe alocuri superficiale, argumentele prezentate nu sunt concludente şi, din păcate, cu contradicţii care generează confuzii periculoase pentru etica cercetării ştiinţifice. De pildă, se recunoaşte că anumite pasaje şi propoziţii, pagini, sunt preluate din alte surse, dar nu sunt recunoscute ca plagiat. Unele concluzii pot fi periculoase pentru buna funcţionare a instituţiei doctoratului la noi în ţară”, spunea  Andruh.

Tobă a cerut documente legate de nouă comisie

În urma constituirii noii comisii de lucru, Petre Tobă a solicitat Ministerului Educaţiei raportul comisiei de lucru, întocmit ca urmare a analizei tezei sale de doctorat, avizul comisiei de specialitate, întocmit ca urmare a analizării raportului comisiei de lucru, decizia Consiliului General al CNATDCU, pronunţată cu privire la raportul comisiei de lucru, precum şi procesele verbale şi orice alte documente elaborate în legătură cu procedura care a stat la baza pronunţării deciziei Consilului.

"Totodată, vă rog să-mi comunicaţi care sunt temeiurile legale privind numirea unei noi «comisii speciale» în vederea analizării acuzaţiilor de plagiat aduse subsemnatului, precum şi care este procedura legală în baza căreia se va pronunţa aceasta”, arată fostul ministru de Interne în scrisoarea adresată Ministerului Educaţiei, în scrisoarea prezentată de euractiv.ro

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite