Fostul consilier prezidenţial Iulian Fota: Nu suntem feriţi de pericolul terorist, dar România întotdeauna a fost percepută în zona arabă ca o ţară prietenoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România, nivelul de alertă teroristă se menţine la albastru precaut
În România, nivelul de alertă teroristă se menţine la albastru precaut

România nu este ferită de pericolul terorist, însă ţara noastra nu este o ţintă prioritară, principalul motiv fiind că este o ţară tolerantă faţă de islam, susţine fostul consilier prezidenţial Iualin Fota.

„Nu suntem feriţi de pericolul terorist. Momentan este linişte pentru că România nu este o ţară prioritară. Ţinând cont că suntem o ţară mijlocie sau medie suntem într-un fel protejaţi. România este o ţară considerată ca având islamofobie zero. România întotdeauna a fost percepută în zona arabă ca o ţară amabilă, prietenoasă, tolerantă faţă de islam, faţă de musulmani şi acest lucru ajută. Modelul dobrogean de convieţuire este binecunoscut în multe zone ale Orientului Mijlociu şi cred că e foarte bine să nu-l pierdem, ba chiar să facem şi mai cunoscută această experienţă românească”, a declarat Iulian Fota, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate, la Digi24.

Acesta a făcut referire la atentatul terorist petrecut în urmă cu trei ani în Bulgaria, precizând că ţara noastră a fost ferită datorită autorităţile române care „şi-au făcut treaba foarte bine şi garantau un nivel de securitate”.

„Acum trei ani de zile, când a fost atentatul în Bulgaria, acolo a fost o discuţie la nivelul acelor organizaţii teroriste, care ţinte ar fi mai adecvate şi eu cred că fiindcă ai noştri şi-au făcut treaba foarte bine şi garantau un nivel de securitate, i-au «orientat» pe acei atentatori către Bulgaria. (...) Deci e şi un efort continuu pe care autorităţile şi instituţiile îl depun să protejeze ţara. Dar protecţia este limitată, este relativă, nicio ţară nu poate garanta în faţa terorismului protecţie sută la sută, deci un factor de incertitudine planează şi asupra noastră”, a spus Fota.

Iulian Fota la Adevarul Live FOTO David Muntean

Fostul consilier prezidenţial (foto dreapta) a precizat că ameninţarea din partea Rusiei nu poate să fie dată uitării din cauza ameninţării teroriste. Acesta a precizat că cele două „ameninţări” sunt gestionate împreună, au asigurat liderii NATO la ultimul summit al alianţei, Fota adăugând că a fost martorul unor astfel de discuţii. 

Cu toate acestea, Fota este de părere că Rusia poate fi un partener în combaterea terorismului şi a Statului Islamic. 

„Au expertiză, resurse proprii, propriile metode de lucru. Pot fi de folos şi pot ajuta, dar dacă, pe de altă parte, Rusia crede că pentru contribuţia sa în Siria, Occidentul va sacrifica Ucraina, se înşală. Sunt multe voci – şi mă număr printre ele – care ar saluta o cooperare cu Rusia în combaterea terorismului, dar să nu fie un preţ prea mare: să nu fie legat de soarta şi viitorul Ucrainei sau eventual al Republicii Moldova”, a mai spus fostul consilier prezidenţial Iulian Fota.

Potrivit Serviciului Român de Informaţii, nivelul de alertă teroristă se menţine la albastru precaut.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite