Expert în securitate, despre situația din Ucraina: „O pace injustă, o pace care ne lasă vulnerabili, nu este o pace care să merite apărată”
0Expertul în securitate Marius Ghincea susține că în cazul Ucrainei obținerea unui acord de pace în termenii impuși de Rusia ar putea produce mult rău continentului european. O pace injustă, o pace care ne lasă vulnerabili, nu este o pace care să merite apărată, spune cercetătorul de la Universitatea ETH din Zurich şi Institutul Universitar European din Florenţa.

Marius Ghincea a făcut o analiză a conflictului din Ucraina care a început în 2022.
„La începutul războiului din Ucraina, spuneam că toată lumea vrea pace. Zelenski, Putin, europenii, americanii – toți vor pacea. Însă nu se înțeleg asupra termenilor păcii. Putin vrea o pace care să permită desființarea sau măcar subjugarea Ucrainei. Zelenski vrea o pace care să permită poporului ucrainean să trăiască liber, într-o democrație cu suveranitate și integritate teritorială. Europenii, la rândul lor, vor o pace ale căror termeni să nu permită continuarea revizionismului rusesc în alte părți din Europa Centrală și de Est. Americanii, și ei, vor o pace care să le permită să se concentreze pe Asia și China, zona cu adevărat importantă pentru ambițiile hegemonice ale SUA”, a explicat expertul român.
Marius Ghincea a analizat și situația actuală în care se vorbește din ce în ce mai des despre necesitatea încheierii războiului.
„Începerea negocierilor ce urmează să aibă loc, fie peste capul ucrainenilor și al europenilor, fie cu ei la masă, nu garantează că se vor finaliza cu un armistițiu sau o pace durabilă. Negocierile sunt despre termenii păcii, iar negociatorii de la masă au preferințe foarte diferite despre cum ar trebui să arate acești termeni. Deci, nu m-aș hazardă să afirm că vom avea o pace sau chiar un armistițiu. Este, însă, important și binevenit că se negociază din nou. Totuși, aceste negocieri nu trebuie să aibă loc, cel puțin din perspectiva noastră, peste capul ucrainenilor și al europenilor, inclusiv a noastră. Nicio negociere privind Ucraina fără reprezentanții Kievului la masă. Nicio discuție privind arhitectura de securitate a Europei fără europeni la masă”, a adăugat Marius Ghincea, cercetător în științele sociale și expert în politici publice și securitate.
„Termenii păcii nu trebuie să ne poziționeze într-o condiție mai anostă”
Expertul român mai spune că diplomația este întotdeauna binevenită și că războiul din Ucraina a durat prea mult, însă atrage atenția asupra faptului că este profund inacceptabil și injust să existe negocieri sau discuții diplomatice doar între SUA și Rusia. Europenii trebuie să fie implicați pentru a demonstra că administrația Trump nu plănuiește să „ne vândă” geopolitic.
„Redeschiderea canalelor de comunicare între SUA și Rusia poate fi dezirabilă pentru noi – români, ucraineni, europeni – dar doar în măsura în care administrația Trump nu plănuiește să „ne vândă” geopolitic. De aceea este atât de important, dacă SUA vrea să se bazeze pe sprijinul european împotriva Chinei, ca europenii să aibă un cuvânt de spus, să aibă un loc la masă și să fie tratați ca interlocutori egali în aceste discuții. Termenii păcii nu trebuie să ne poziționeze într-o condiție mai anostă și mai proastă din punct de vedere strategic decât o avem în acest moment, în condiții de război. O pace injustă, o pace proastă, o pace care ne lasă vulnerabili... nu este o pace care să merite apărată”, a precizat Marius Ghincea.