După declaraţiile despre viol şi sarcină, preotul Răducu demisionează din funcţia de prodecan al Facultăţii de Teologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prodecanul Facultăţii de Teologie, Vasile Răducă, şi-a dat demisia din funcţie ca urmare a declaraţiilor scandaloase despre sarcină după viol, făcute la radio Trinitas. Acestuia i se ceruse demisia atât de către ministru Educaţiei, Ecaterina Andronescu, cât şi de către rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru. Totodată, Răducu nu mai poate preda studenţilor, întrucât din toamnă acesta urmează să se pensioneze.

UPDATE Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, a subliniat pe Facebook că după ce Vasile Răducu şi-a dat demisia din postul de prodecan al facultăţii de Teologie, acesta nici nu va mai preda, întrucât din toamnă acesta se va pensiona.

„Universitatea din Bucureşti anunţă că profesorul Vasile Răducă şi-a depus, în după-amiaza acestei zile, demisia din funcţia de prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă ”Justinian Patriarhul”. Urmează ca decanul facultăţii, prof. Ioan Moldoveanu, să înainteze rectorului Mircea Dumitru nominalizarea prodecanului care va prelua atribuţiile deţinute până astăzi de prof. Vasile Răducă”, se arată într-un comunicat al Universităţii din Bucureşti. 

Primele declaraţii care au stârnit revoltă au fost făcute de preotul Vasile Răducă la Radio Trinitas, care aparţine Patriarhiei, unde a spus că dacă o femeie rămâne însărcinată după un viol este posibil să-i fi plăcut. El a mai spus în emisiune şi că sexul cu prezervativ este ”masturbare” şi i-a mai transmis unei ascultătoare să se roage la Dumnezeu ca fiica ei să termine relaţia pe care o are cu un musulman. 

Mai exact, preotul Vasile Răducă a declarat că „sunt rarisime cazurile în care violul se soldează cu graviditate''. ''Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimţit şi care ţi-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de aşa manieră încât celulele germinale, care sunt pe punctul de a se întâlni, să se şi întâlnească şi să fie fertilizat oul'', a spus Răducă.

Ulterior, el a revenit cu explicaţii şi a precizat că regretă că vorbele sale au avut ecou nedorit şi a invocat argumente ştiinţifice pentru a-şi susţine afirmaţiile. „Constat cu regret faptul că vorbele mele, adresate în contextul unui dialog la radio, cu persoane care cereau îndrumare din punct de vedere creştin ortodox pentru situaţiile delicate de viaţă în care se aflau, au avut un ecou nedorit. Revin, aşadar cu explicaţii pe care le găsesc necesare pentru a clarifica problemele extrem de delicate care nu puteau fi ‚rezolvate’ la telefon şi la radio, din lipsă de timp, dar care au avut un răspuns cât se poate de valid din punct de vedere teologic”, a spuns fostul prodecan al Facultăţii de Teologie în mesajul său.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite