Două angajate ale unei clinici private, condamnate cu suspendare şi trimise să muncească la biserică
0Două angajate la o clinică privată din București, ajunse în instanță pentru efectuarea de vaccinări „la chiuvetă” în timpul pandemiei de COVID, au primit pedepse cu suspendare şi au fost obligate să presteze muncă neremunerată la biserică.

Laura Andreea Gheorghe şi Maria Lazăr au fost condamnate de Tribunalul Bucureşti la 2 ani şi 3 luni închisoare, respectiv doi ani şi patru luni închisoare, ambele cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi fals informatic în formă continuată, potrivit Agerpres
Cele două inculpate trebuie să efectueze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Arhiepiscopiei Bucureşti sau Administraţiei Domeniului Public Sector 1.
Și-au recunoscut vinovăţia
Laura Andreea Gheorghe şi Maria Lazăr au beneficiat de pedepse reduse, după ce şi-au recunoscut vinovăţia şi au încheiat acorduri cu procurorii de la Parchetul General.
Potrivit actelor de la dosar, Laura Andreea Gheorghe a recunoscut că, în calitate de registrator al Centrului de vaccinare „Eligon„ din Bucureşti, a primit, printr-un intermediar, în perioada noiembrie 2021 - februarie 2022, bani de la mai multe persoane (în total 1.400 de lei), pentru a atesta nelegal că persoanele respective au fost vaccinate anti-COVID şi li se poate elibera certificatul digital european COVID.
Este vorba despre documentul care a fost introdus pentru a permite călătoriile în străinătate, atunci când statele membre au restricţionat deplasările în timpul pandemiei, măsură aplicată până în august 2022.
Cât percepeau cele două angajate pentru certificatul digital european COVID eliberat în fals
Cealaltă angajată a clinicii, Maria Lazăr, anchetată în acelaşi dosar, a recunoscut în faţa procurorilor că, în perioada august 2021- martie 2022, a primit, direct sau indirect (prin intermediul fiului său), diverse sume de bani care nu i se cuveneau, în valoare totală de 14.700 de lei, de la mai multe persoane, în schimbul atestării, contrar realităţii, a vaccinării anti-COVID.
Laura Andreea Gheorghe percepea un „tarif” fix de 200 de lei pentru un certificat fals, în timp ce sumele cerute de Maria Lazăr variau între 500 şi 2.000 de lei.
În ianuare 2024, șase persoane care au dat mită pentru efectuarea de vaccinări „la chiuvetă“ au fost condamnate de Tribunalul Gorj la închisoare cu executare sau cu suspendare.
Amintim că un medic de familie care are cabinetul în comuna prahoveană Valea Călugărească a fost acuzat de luare de mită, fals informatic şi înşelăciune, fiind implicat într-o reţea de vaccinări fictive.