Dosarul „Rompetrol”. Închisoare cu executare pentru Sorin Roşca Stănescu şi pentru fostul ministru Sorin Pantiş. Primul s-a predat la Poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Pantiş şi Sorin Roşca Stănescu au fost condamnaţi la închisoare cu executare FOTO Mediafax
Sorin Pantiş şi Sorin Roşca Stănescu au fost condamnaţi la închisoare cu executare FOTO Mediafax

La 9 ani de la declanşarea urmăririi penale în dosarul ”Rompetrol”, judecătorii au dat astăzi sentinţele definitive în acest caz. Astfel, Sorin Roşca Stănescu şi Sorin Pantiş, fostul ministru al Comunicaţiilor, au fost condamnaţi la închisoare cu executare alături de alţi patru inculpaţi, iar pentru alţi 5 învinuiţi, magistraţii au decis condamnarea la închisoare cu suspendare. O persoană a fost achitată. Decizia Curţii de Apel este definitivă.

UPDATE Sorin Roşca Stănescu a fost dus de la Poliţia Ilfov la Penitenciarul Rahova, unde va sta 21 de zile în perioadă de carantină.

De asemenea, şi ceilalţi condamnaţi au fost duşi la Rahova.

UPDATE Toţi condamnaţii la închisoare cu executare au ajuns în custodia poliţiştilor, în timp ce Sorin Pantiş se află deja în arest.

Concret, Sorin Roşca Stănescu s-a predat Poliţiei Ilfov, iar Alexandru Bucşă a ajuns tot pe mâna poliţiştilor ilfoveni.

La sediul Poliţiei Capitalei au ajuns Petrică Grama, Florin Iulian Aldea şi Claudiu Simulescu.

UPDATE O echipă a Poliţiei Ilfov a ajuns la locuinţa din Siliştea Snagovului a lui Sorin Roşca Stănescu pentru a ridica cele două arme neletale deţinute de senatorul liberal.

Oamenii legii au precizat că au vorbit cu Stănescu care le-a transmis că este în Capitală şi că se va preda la sediul Inspectoratului de Poliţiei al Judeţului Ilfov. Ceea ce a şi făcut.

Însă înainte de asta, Roşca a postat pe blogul personal, un mesaj în care spune că şi-a făcut bagajele şi că se pregăteşte „de drum”.

Redăm textul complet al acestuia:

Am aflat că sunt condamnat penal. La închisoare. Fără suspendare

Mi-am făcut bagajele şi mă pregătesc de drum. Înainte însă doresc să le transmit tuturor celor care mă cunosc, dar şi cetăţenilor care nu mă cunosc câteva gânduri.

În urmă cu opt ani am fost implicat în faimosul dosar Rompetrol. Acesta are trei mari capitole. Piaţa bursieră, creanţa Libia şi nereguli identificate de procurori privind modul în care a fost organizată societatea. În ceea ce mă priveşte, am fost cercetat penal pentru „informaţii privilegiate”, de care aş fi beneficiat cu ocazia emisiunilor de acţiuni Rompetrol. Atunci, am achiziţionat acţiuni nu la 80 de lei, preţul de la lansare, ci mult mai târziu, la 120 lei, numărându-mă printre cele câteva mii de persoane care au cumpărat. Mai târziu, am vândut acţiuni nu la preţul cel mai mare la care au ajuns ele, ci la un preţ cu o tremie mai mic. În urma cu circa trei ani, magistratul care ne-a judecat ne-a comunicat, verbal şi în scris, unora dintre noi, cei implicaţi în achiziţionarea acţiunilor pe bursă, că prezumtivă infracţiune s-a prescris. Am fost întrebaţi dacă dorim să uzăm de prescripţie. Toţi, inclusiv eu, am declarat că nu şi că dorim să ne judecăm până la capăt.

În urmă cu circa doi ani s-a dat o sentinţă de achitare. Conform instanţei, eram toţi nevinovaţi. Motivarea a fost redactată abia după aproape un an.

În acest an Procuratura a făcut apel şi am fost din nou judecaţi. În ceea ce mă priveşte, nu am invocat, în niciun fel, prescripţia. Procurorul de instanţă a făcut-o însă. La termenul la care s-a judecat acest proces la Curtea de Apel, el a cerut instanţei să constate că faptele s-au prescris. Eu, prin apărătorul meu, am solicitat ca procesul să se judece, să se constate că sunt nevinovat, confirmându-se astfel decizia primei instanţe.

Astăzi am aflat că sunt condamnat, astfel încât mă pregătesc pentru a mă duce la penitenciar. Începând de mâine, voi fi dincolo. Şi voi încerca să mă adresez de acolo, când şi cum voi putea, opiniei publice.

UPDATE Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis marţi apelul procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). 

Astfel, instanţa l-a condamnat pe Sorin Pantiş, fostul ministru al Comunicaţiilor, la 2 ani de închisoare cu executare la care s-a adăugat un spor de pedeapsă de opt luni.

Acesta se află deja în închisoare după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat, pe 8 august 2014, la 7 ani de închisoare în dosarul „ICA”. 

Sorin Roşca Stănescu (65 de ani) a primit 2 ani de închisoare cu executare la care se adăugă un spor de patru luni de închisoare.

Alexandru Bucşa (fost vicepreşedinte The Rompetrol Group Olanda) a fost condamnat de magistraţi la şase ani de închisoare cu executare. Instanţa l-a condamnat pe acesta la 4 ani de închisoare cu suspendare, la care a adăugat 2 ani spor de pedeapsă. 

Petrică Grama (fost director al Direcţiei Generale a Bugetului de Stat din cadrul Ministerului Finanţelor Publice) a primit doi ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Florin Iulian Aldea (agent de servicii de investiţii financiare, reprezentant al SSIF Alpha Finance), a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare.

Claudiu Simulescu (agent de servicii de investiţii financiare şi reprezentant SSIF Eastern Securities) a fost condamnat de magistraţi la 4 ani de închisoare cu executare. Instanţa a dispus în cazul lui o pedeapsă de 3 ani de închisoare la care s-a adăugat un spor de un an. 

Cerasela Rus (agent de servicii de investiţii financiare şi trader la SSIF Alpha Finance) a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. 

Victor Eros (fost membtru al CNVM) a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare.

Magistraţii au stabilit ca Paul Gabriel Miclaus (fost vicepreşedinte CNVM) să fie condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Gabriela Victoria Anghelache (fost preşedinte CNVM) a primit 3 ani de închisoare cu suspendare, iar Irina Popovici a primit 3 ani de închisoare cu suspendare. Elena Albu (fosta şefă a Corpului de Control al CNVM) a fost achitată de magistraţi. 

În cazul omului de afaceri Dinu Patriciu, magistraţii au decis să închidă procesul pentru că a decedat. 

Instanţa a mai decis să pună sechestru pe bunurile lui Bucşa, Grana şi compania Rompetrol până la suma de peste 58 de milioane de euro.

Acuzaţiile aduse de anchetatori

Acest dosar a fost deschis pe 22 martie 2005, iar pe 8 septembrie 2006 au fost trimise în judecată 12 persoane pentru delapidare, spălare de bani, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, dezvăluire de informaţii privilegiate, spălare de bani, iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.

Astfel, senatorul Sorin Roşca Stănescu a fost acuzat de utilizare a informaţiei privilegiate şi de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat. 

La rândul lui, Sorin Pantiş este acuzat de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Alexandru Bucşa a fost trimis în judecată pentru complicitate la delapidare, complicitate la spălarea de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, iar Petrică Grama, de complicitate la delapidare şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Florin Aldea a fost acuzat de complicitate la săvârşirea infractiunii de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, de complicitate la săvârşirea infracţiunii de spălare de bani şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Cerasela Elena Rus a fost judecată pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare şi de sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional, iar 

Claudiu Simulescu pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Victor Eros a fost acuzat pentru favorizarea infractorului şi pentru aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat, iar Paul Gabriel Miclaus şi Elena Albu au fost judecaţi pentru favorizare a infractorului şi aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat. 

Anchetatorii au trimis-o în judecată pe Gabriela Victoria Anghelache pentru fals intelectual, favorizarea infractorului şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Dinu Patriciu a fost trimis în judecată pentru şapte capete de acuzare, printre care delapidare, spălare de bani, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi manipularea pieţei de capital.

Pledoariile finale

Procurorul de şedinţă le-a solicitat magistraţilor, la ultimul termen din dosarul „Rompetrol”, să constate decesul omului de afaceri Dinu Patriciu şi implicit să înceteze procesul penal pe numele acestuia.

Mai mult, acesta a cerut instanţei să înceteze procesul pentru infracţiunile de care sunt acuzaţi Sorin Roşca Stănescu şi fostul ministru Sorin Pantiş, deoarece acestea s-au prescris.

La dezbaterile finale din dosarul Rompetrol, procurorul DIICOT a mai arătat, în pledoaria sa, că decizia de achitare dată în primă instanţă în cazul tuturor inculpaţilor din această cauză nu este motivată.

La rândul lor, avocaţii inculpaţilor au susţinut că faptele persoanelor judecate în acest proces s-au prescris din octombrie 2011.


Magistraţii au anunţat termenul trecut că vor lua în discuţie încetarea procesului în cazul lui Dinu Patriciu în cadrul dezbaterilor pe fond ale apelului şi nu în acest moment.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost achitat, pe 28 august 2012, de Tribunalul Bucureşti în dosarul „Rompetrol”, în care procurorii au cerut pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, pentru infracţiuni printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei.

Totodată, instanţa i-a achitat şi pe ceilalţi 11 inculpaţi din dosar, printre care Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş şi Gabriela Anghelache.

Dinu Patriciu a murit

Omul de afaceri Dinu Patriciu a murit la vârsta de 64 de ani, pe 19 august, la Londra, în urma unei infecţii pulmonare. Patriciu suferea de mai mult timp de o maladie gravă, în decembrie 2012 el fiind supus unui transplant de ficat.

Dinu Patriciu, care a înfiinţat Rompetrol, cea mai mare afacere privată construită şi vândută de un antreprenor român, a fost prezent patru ani consecutiv în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume.

Pantiş, are deja pe listă 7 ani de închisoare

Sorin Pantiş se află deja la închisoare după ce, în dosarul ICA a fost găsit vinovat de complicitate la infracţiunea de stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisa în cadrul acţiunii de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Dosarul Rompetrol, nouă ani de tergiversări

Dosarul Rompetrol a fost deschis în martie 2005, când DIICOT  a declanşat cercetarea penală a lui Dinu Patriciu pentru delapidarea unei creanţe din străinătate recuperată de Rompetrol.

Potrivit anchetatorilor, în perioada septembrie 1999 – noiembrie 2001, administratorul Rompetrol SA şi-a  însuşit suma de 85 milioane de dolari, viraţi companiei petroliere de către Libia, în baza acordului EPSA. Acordul se referea la exploatarea zăcământului libian de la Murzuk şi prevedea că profitul va fi împărţit pe jumătate cu statul român, a cărui companie petrolieră îl descoperise. 

Dinu Patriciu a încercat să piardă urmă banilor din Libia prin încheierea de contracte de cesiune de creanţe, împrumut şi novaţie între firmele din cadrului grupului Rompetrol.

Patriciu, acuzat şi de manipularea Bursei

În acelaşi dosar, Patriciu a fost acuzat că a  organizat şi coordonat operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor emise de Rompetrol Rafinare SA. Scopul  a fost influenţarea şi menţinerea unui nivel artificial al preţului de deschidere şi tranzacţionare a acţiunilor. Patriciu i-a implicat în aceste manevre şi pe Sorin Roşca Stănescu şi lui Sorin Pantiş, cărora le-a dezvăluit termenii şi condiţiile în care urmează să se desfăşoare operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti. 

La 8 septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis în judecată, alături de Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Iulian Florin Aldea, Elena Cerasela Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Anghelache.

Dosarul, tergiversat  în justiţie

La 22 octombrie 2007, Tribunalul Bucureşti a trimis dosarul la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă, pentru refacerea urmăririi penale, pe motiv că procurorii ar fi încălcat mai multe proceduri în derularea anchetei.

Parchetul General a făcut recurs la Curtea de Apel Bucureşti, care a admis acţiunea şi a întors dosarul la Tribunal.

La 27 mai 2009, după trei ani de când dosarul a fost trimis în instanţă, magistraţii au trecut la judecarea pe fond a procesului.

După alţi trei ani, la 28 august 2012, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe Dinu Patriciu şi ceilalţi inculpaţi.

Procurorii au făcut apel, iar în octombrie 2013  Curtea de Apel Bucureşti şi-a declinat competenţă în soluţionarea cauzei în favoarea Curţii Supreme, pentru că unul dintre inculpaţi, Sorin Roşca Stănescu, are funcţia de senator.

La 10 ianurie 2014, dosarul s-a întors la Curtea de Apel, după ce avocaţii inculpaţilor au cerut declinarea de la Instanţa Supremă. Aceştia au arătat că deşi Sorin Roşca Stănescu este senator, iar cazul ar trebui judecat la ICCJ potrivit legii, se încalcă alte normative judiciare ce ar determina judecarea la CAB.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a fost audiat la Curtea de Apel în dosarul Rompetrol

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a fost audiat marţi, în calitate de martor, la Curtea de Apel (CAB) Bucureşti, în dosarul Rompetrol, în care omul de afaceri Dinu Patriciu este acuzat, printre altele, de spălare de bani şi delapidare.

Plângerile penale împotriva lui Dinu Patriciu vor fi clasate

Plângerile penale împotriva omului de afaceri Dinu Patriciu din două dosare, unul la DIICOT şi altul la Parchetul Tribunalului Bucureşti, vor fi clasate cu privire la acesta. În schimb, în cazul acuzaţiilor penale făcute de el, procedurile vor continua doar la cererea moştenitorilor.

Dinu Patriciu a murit. Cine a fost omul de afaceri şi cum a intrat în politică

Dinu Patriciu a murit marţi, la Londra, la vârsta de 64 de ani. Pe numele complet Dan Costache Patriciu, mogulul a fost un om de afaceri şi politician român, devenit miliardar de pe urma afacerilor din domeniul petrolier.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite