DOSARUL REFERENDUMUL. Liviu Dragnea este acuzat de comiterea a 4 infracţiuni de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul general al PSD este cercetat în două dosare privind fraude comise la referendumul de pe 29 iulie, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu FOTO: Mediafax
Secretarul general al PSD este cercetat în două dosare privind fraude comise la referendumul de pe 29 iulie, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu FOTO: Mediafax

Liviu Dragnea, secretar general al PSD şi preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman a fost pus, joi dimineaţă, sub acuzare de procurorii DNA pentru 4 infracţiuni comise la referendumul de pe 29 iulie. Potrivit anchetatorilor, pentru a fi sigur de reuşită, Dragnea ar fi folosit un soft ultra-modern, care i-ar fi permis să aibă în timp real informaţii despre modul în care s-a votat în ţară.

UPDATE: Secretarul general al PSD este acuzat de trafic de influenţă, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului şi instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani în scopul de a determina alegătorii să voteze la referendum. 

Potrivit anchetatorilor, Dragnea ar fi "creat un sistem naţional de influenţă pentru a determina autorităţile publice centrale, judeţene şi locale" controlate de PSD să se implice în fraudarea referendumului prin 10 metode. 

Astfel, liderul PSD i-ar fi determinat pe preşedinţi de consilii judeţene şi primari social-democraţi să facă presiuni asupra preşedinţilor secţiilor de votare pentru a falsifica semnăturile alegătorilor pe listele de vot şi pentru a introduce în urne un număr mai mare de buletine. 

În plus, ar fi folosit ilegal urnele mobile, i-ar fi ajutat pe alegători să voteze de mai multe ori, ar fi falsificat semnături în numele unor morţi înscrişi pe liste, sau în numele unor români plecaţi din ţară în ziua referendumului. 

Mai mult, Liviu Dragnea ar fi ajutat liderii PSD din teritoriu să facă turism electoral - "au organizat deplasarea cu ajutoprul autobuzelor şi microbuzelor a unor importante mase de persoane care au votat multiplu atât în secţiile de votare la care erau arondate, cît şi în alte secţii de votare din ţară".

Potrivit procurorilor DNA, printre cei duşi de social-democraţi să voteze organizat s-au numărat copii şi persoane condamnate cărora instanţa le-a interzis dreptul de vot. 

Anchetatorii susţin că toate acestea ar fi fost organizate de liderul PSD pentru a aduna o prezenţă la urne de minimum 60% care să garanteze validarea referendumului. 

UPDATE: Liviu Dragnea a confirmat, la ieşirea din sediul DNA, că a fost pus sub acuzare în dosarul ​"Referendumul". "Sunt chemat la DNA pentru că împreună cu milioane de români am venit la vot", a declarat secretarul general al PSD.

"Eu am condus o campanie în mod legal, în mod corect. Şi eu am fost la vot, poate şi dumneavoastră aţi fost la vot. Doamne fereşte să nu vă cheme şi pe dumneavoastră!", a declarat, zâmbind, Liviu Dragnea, la intrarea în sediul DNA. 

Secretarul general al PSD a susţinut că nu ştie în ce calitate a fost citat de procurori şi nici dacă este vorba despre cazul privind referendumul sau despre un alt dosar. A adăugat că va face declaraţii la ieşirea de la audieri.

Liviu Dragnea este însoţit la audieri de avocatul Marian Nazat. 

Pe 14 august, procurorii anticorupţie arătau că fac cercetări în legătură cu organizarea şi desfăşurarea referendumului de pe 29 iulie, dar că, având în vedere stadiul anchetelor, nu poate furniza date suplimentare. 

Pe numele lui Liviu Dragnea au fost întocmite, de fapt, două dosare penale privind posibile fraude la referendum. Unul a fost înregistrat la DNA, iar celălalt la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului General. În ambele cauze, investigaţiile au pornit de la plângeri depuse de PDL împotriva secretarului general al PSD pe 29 iulie, ziua desfăşurării referendumului. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite