Dosarul Referendumul. Liviu Dragnea, condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Ministrul a demisionat din Guvern
0Dosarul Referendumul. Ministrul Dezvoltării şi Administraţiei, Liviu Dragnea, a fost condamnat, vineri, la un an de închisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012 privind demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă şi poate fi atacată la aceeaşi instanţă. În urma acestei deciziei, vicepremierul a precizat că a demisionat din Guvern.
UPDATE Liviu Dragnea a declarat, după ce a fost condamnat de Curtea Supremă la 1 an de închisoare cu suspendare, că a demisionat din funcţia de ministru, iar luni va demisiona şi din calitatea de preşedinte executiv al PSD.
„Astăzi au decis să mă condamne la una n cu suspendare. Aşa cum am spus pe parcursul procesului, mă consider nevinovat. I-am prezentat demisia premierului din funcţia de ministru al Dezoltării Regionale. Luni va fi pe masa BPN mandatul de preşedinte executiv. Este o decizie pe care o respect. Rămân valabile întrebările pe care mi le-am pus: cum se mai poate face campanie în România în care preyenţa la vot este considerată foloqse necuvenit? Există un precendent periculos care poate afecta democraţia şi libertatea partidelor politice de a îndemna oamenii să vină la vot. Viaţa ne va arăta cum se vor desfăşura lucrurile. Premierul a luat act de demisia mea„, a declarat Dragnea.
Magistraţii Înaltei Curţi au decis, vineri, ca Ministrul Dezvoltării şi Administraţiei, Liviu Dragnea, preşedinte executiv al PSD, să fie condmanat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul.
Această decizie nu este însă definitivă şi poate fi atacată atât de Liviu Dragnea, cât şi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
Pedeapsa maximă pe care o putea primi Liviu Dragnea era de cinci ani de închisoare cu executare.
La termenul anterior, procurorii au cerut instanţei ca pedeapsa preşedintelui executiv al PSD să fie închisoare cu executare în Dosarul Referendumul.
Dosarul Referendumul: Emoţiile lui Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD
Ieri, cu doar o zi înainte de sentinţa în dosarul „Referendumul”, Liviu Dragnea a ţinut o conferinţă de presă în care a menţionat că are emoţii în legătură cu ziua de astăzi. Ministrul a fost întrebat şi ce va face dacă instanţa îl va găsi vinovat în dosarul Referendumul, iar răspunsul a fost evaziv: „Ştiţi bine ce voi face, numai că n-am vrut să răspund niciodată la întrebarea asta din superstiţie. Răspunsul e inclus în întrebare, ştiţi bine ce voi face”.
Ministrul Dezvoltării şi Administraţiei, a subliniat că este „absolut convins” de nevinovăţia sa, pe care şi-a susţinut-o cu tărie în toată această perioadă. „N-am nici eu, şi cred că nici instanţa n-a identificat vreo probă serioasă la procuror. E vorba de un şir de afirmaţii, consideraţii, deducţii, presupuneri, şi eu sper ca mâine decizia să fie de achitare“, a adăugat Liviu Dragnea.
Dacă va fi găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, Ministrul Dezvoltării şi Administraţiei riscă până la 5 ani de închisoare.
Dosarul Referendumul, un proces-maraton
Dosarul Referendumul în care Liviu Dragnea a fost trimis în judecată alături de alte 74 de persoane a început pe 15 noiembrie 2013. Sute de martori au fost audiaţi de judecători în acest dosar. Majoritatea dintre ei au spus instanţei că, deşi numele lor apar pe listele cu votanţi, ei nu s-au prezentat la urne.
În dosarul Referendumul a avut loc şi o primă rundă de condamnări: soţii Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ au fost judecaţi separat de ceilalţi inculpaţi, prin procedura simplificată, după ce au recunoscut că au fraudat referendumul. Astfel, pe 2 iulie 2014, Curtea Supremă i-a condamnat pe cei doi la câte un an şi 4 luni de închisoare cu suspendare.
În urmă cu două săptâmâni, pe 22 aprilie, s-a consumat ultimul termen din dosarul Referendumul, magistraţii Curţii Supreme stabilind data de 6 mai pentru anunţarea sentinţei.