Dosarul pacienţilor-cobai: Persoane moarte uitate în rezervele spitalului şi oameni care au încercat să se sinucidă

0
0
Delia Podea a fost trimisă în judecată
Delia Podea a fost trimisă în judecată

Procurorii instanţei supreme au trimis-o în judecată pe Delia Podea, medicul psihiatru de la Arad care făcea studii ilegale pe pacienţi. Cu această ocazie au ieşit la iveală detalii şocante despre ilegalităţile comise: pacienţi morţi uitaţi în rezervele spitalului, oameni care au încercat să se sinucidă şi bolnavi păcăliţi să îşi dea acordul pentru includerea în studii clinice pentru medicamente noi.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii de la Parchetul General, obţinut de Digi24.ro, pacienţii cu boli psihice ar fi fost folosiţi fără să ştie, chiar de cei care aveau obligaţia să îi trateze. 250 de bolnavi din spitale şi centre medicale din aproape jumătate de ţară ar fi devenit victimele psihiatrilor.

Cele mai grave acuzaţii planează asupra medicului Delia Podea, şefa Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Arad. Femeia, care e şi profesor universitar, s-ar fi folosit de rezidenţi ca să falsifice semnăturile unor pacienţi. Ar fi obţinut astfel nenumărate documente false, care arătau că bolnavii sunt de acord să participe la testare.  

În rechizitoriu sunt redate zeci de pagini de stenograme care surprind ilegalităţile ce aveau loc în secţia de psihiatrie condusă de Delia Podea, acum arestată.

Medic: Nu i-am luat tensiunea astăzi, chiar, să vorbesc să-i ia o tensiune. Dar cianotic, de-a dreptul. Nu doarme de trei nopţi. Bine că am putut-o convinge pe profa să-l scoatem de pe studiu fără prea multă... vorbărie. Dar chiar m-o speriat.

Îmi moare naibii aicea.

Doamnă: Da (...) Cum s-o întâmplat şi cu ăla, nu ştiu dacă erai tu.

Medic: O mai murit unu'?

Doamnă: Tot aşa, a fost în nu ştiu ce studiu (n.o. neinteligibil) A ţipat la beci, nu s-a uitat nici dracu' la el şi-a murit în beci.

Declaraţiile mai multor martori referitoare la modul în care erau trataţi pacienţii au băgat-o şi mai mult la apă pe Doina Podea.

„În data de 2.10 2015 am purtat mai multe discuţii (...) despre starea alterată a pacientului inclus pe studiul ...., care din data de 30.10.2015 lua medicaţie de studiu, cu Delia Podea referitor la starea pacientului, medicaţia lui şi dacă îl mai menţinem sau nu pe studiu şi cu ... despre studii şi pacienţi în care ea îmi relatează despre un pacient din 2012, inclus pe un studiu, care din cauza agitaţiei a fost pus la rezervă, unde a şi decedat. De asemenea, mi-a povestit despre o monitoare care îi spunea că „pe vremuri, sponsorii trimiteau vagoane de atenţii pentru comisiile de etică pentru obţinerea autorizaţiilor“, a declarat un martor anchetatorilor.

Un medic a povestit cum a ignorat Delia Podea starea unei paciente cu tendinţe suicidale. În cele din urmă, pacienta s-a aruncat de pe scări şi a murit. „Am investigat-o şi eu, şi colega mea, care nu a fost de acord cu includerea ei pe studiu, inclusiv i s-a făcut testare psihologică de către psiholoagă, observând severitatea simptomatologiei. Cand am discutat cu Delia Podea, despre asta ea a spus, citez "de 40 de ani aude voci care îi spun să se arunce şi încă nu s-a aruncat". În aceeasi zi, pacienta, aflându-se la clădirea din curtea spitalului, s-a urcat pe scările de la parter unde este o balustradă situată cam la 2,5 -3 m de sol de unde s-a aruncat în cap. A fost dusă de urgenţă la Timişoara, unde s-a constatat fractură de coloană”, a declarat medicul.

Un alt medic a vorbit despre accesele de furie ale şefei Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Arad: „Declar faptul că în cadrul secţiei de psihiatrie era o situaţie tensionată în care nu puteai refuza ce îţi cerea doamna Podea, întrucât era imprevizibilă, ţipa la noi, folosea cuvinte jignitoare, ameninţări: „nu vă terminaţi rezidenţiatul, vă dau afară din rezidenţiat, vă dau afară din doctorat, atât timp cât sunteţi pe parafa mea faceţi ce vă spun eu, idioţi, nu vă mai luaţi în veci examenul de specialitate”.

Trimisă în judecată

Medicul psihiatru Delia Marina Podea, acuzat că făcea experimente pe pacienţi, a fost trimis în judecată, la 21 iulie, pentru mai multe infracţiuni.

Aceasta este acuzată de abuz în serviciu în formă continuată (10 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (8 acte materiale), fals intelectual în formă continuată (45 acte materiale), uz de fals (53 acte materiale), luare de mită în formă continuată (23 acte materiale), abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale) şi fals intelectual în formă continuată (7 acte materiale).

În acelaşi dosar  a mai fost trimisă în judecată Claudia Haiduc, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de  fals intelectual în formă continuată (5 acte materiale).

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri