Dosarul „Cocaina de la Marea Neagră”, trimis în judecată. Cum voia „Sheik-ul” din Brazilia să pună pe piaţa UE 3 tone de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos
Imagine: Inquam Photos

16 persoane au fost trimise în judecată, miercuri, în dosarul „Cocaina de la Marea Neagră”, în care o reţea transfrontalieră de crimă organizată şi trafic de droguri a fost desctructurată cu sprijinul DEA şi Interpol. Operaţiunea a purtat numele „Grimm Brothers”, după ce anchetatorii au fost nevoiţi să reconstituie întreaga activitate infracţională, după ce 1 tonă de droguri a eşuat pe plajele din România şi Bulgaria

 „În  perioada ianuarie 2019-martie 2019, inculpaţii s-au constituit  într-un grup infracţional organizat cu scopul de a transporta o cantitate semnificativă de cocaină din America de Sud –Brazilia, Portul Belem, furnizată de inculpatul N.E.N.J. zis «Sheik-ul» (cetăţean libanez cu reşedinţa în Brazilia), iar ulterior de a extrage această cantitate de cocaină din apele teritoriale româneştiale Mării Negre şi de a o preda persoanelor din cadrul grupării infracţionale responsabile cu transportul acesteia spre ţări din Europa de Vest şi Balcanii de Vest, în vederea plasării pe pieţele din Europa”, scriu procurorii în rechizitoriu.

„Sheik-ul” conducea operaţiunea din Brazilia

Procurorii DIICOT notează că „Sheik-ul” conducea  în  anul  2019,  în  Brazilia, o  organizaţie  criminală specializată  în  colectarea  unor  cantităţi  mari  de  droguri  din  ţările producătoare  din  America  de  Sud (Bolivia,Columbia,Peru)  şi în distribuirea acestora către cumpărători en gros din state predominant europene.

„La începutul anului 2019, membri ai Balkan Cartell au contactat pe inculpatul N.E.N.J., prin intermediul unor cetăţeni sârbi care activau în organizaţia  condusă  deacesta, pentru a cumpăra şi transporta către Europa (cu punct de intrare prin România), cantitatea de 3 tone cocaină cu o concentraţie deosebit de ridicată. În acelaşi timp, reprezentanţii Balkan Cartel au contractat serviciile unor persoane specializate în recuperarea şi transportul drogurilor din apele mării, respectiv ale inculpaţilor D.D.A. , L.P.R.P. , L.P.E.J. , toţi cetăţeni spanioli. Liderul  acestei grupări specializate în extracţia drogurilor a fost inculpatul L.P.R.P., cetăţean spaniol, supranumit  de ceilalţi membri ai grupului, «Şeful»”, arată DIICOT.

Sârbii se ocupau de recuperarea cocainei

Obiectul contractului a fost recuperarea cocainei din apele Mării Negre, manipularea şi depozitarea „mărfii” în condiţii de siguranţă şi asigurarea legăturii cu cetăţenii sârbi trimişi pentru a tranporta pe cale rutiera cocaina în afara teritoriului României, către Europa de Vest şi Balcanii de Vest.

Din activităţile investigative a reieşit că în perioada 11.03.2019-23.03.2019 gruparea a desfăşurat pe  teritoriul României activităţi de plasare în apele teritoriale a unei mari cantităţi de cocaină (aproximativ 3  tone) pentru a fi introduse în ţară şi apoi transportate spre ţări din Europa de vest. Operaţiunea de  recuperare  a  fost întreruptă  de  faptul  că  una  dintrebărci,ce  conţinea  cantitatea  de aproximativ 1.040 kgcocaină,s-a răsturnat în zona plajei din localitatea Sf.Gheorghe, judeţul Tulcea, moment în care autorităţile s-au sesizat şi au    fost    demarateinvestigaţiile  în  cadrul  operaţiunii  „Grimm Brothers”.

„Prin  actul  de  sesizare  s-a reţinut faptul că în cadrul operaţiunii cu nume de cod atribuit Grimm Brothers a fost investigată o grupare infracţională organizată implicată în transportul de droguri de mare risc pe cale maritimă, până în apele teritoriale româneşti, respectiv Marea Neagră –Delta Dunării cu destinaţie finală ţări din Balcanii de Vest, dar şi ţări din Europa de Vest, Olanda, Belgia şi Spania.Operaţiunii i-a  fost  atribuit  acest  nume  de  cod întrucât în absenţa unor sesizări anterioare, organele judiciare au reconstituit şi probat traseul infracţional post  factum,  exclusivpe baza datelor, indiciilor şi urmelor adunate în urma activităţilor judiciare desfăşurate”, mai arată DIICOT.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite