Dosar penal pentru ucidere din culpă, în cazul accidentului de muncă de la Biblioteca Naţională. Ce spune legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai mulţi muncitori au fost prinşi sub un mal de pământ, luni, pe un şantier de lângă Biblioteca Naţională Foto: INSP
Mai mulţi muncitori au fost prinşi sub un mal de pământ, luni, pe un şantier de lângă Biblioteca Naţională Foto: INSP

Anchetatorii bucureşteni au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, după ce, luni, doi muncitori au murit, iar alţi patru au fost răniţi în urma surpării unui val de pământ pe şantierul din zona Bibliotecii Naţionale din Bucureşti. Neasigurarea malurilor de pământ în timpul excavării solului este principala cauză a producerii tragediei.

Cercetările în cazul acestui accident de muncă sunt continuate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 şi Serviciul Omoruri sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, potrivit informaţiilor transmise de Poliţia Capitalei. 

Care este prima concluzie a cercetărilor 

Malurile nu au fost asigurate în totalitate sau corespunzător, este prima concluzie după cercetarea la faţa locului, a declarat, luni, pentru Agerpres, Constantin Bujor, Inspector-şef al ITM Bucureşti. „Nu putem să tragem o concluzie decât după finalizarea cercetării. Ce putem să vă spunem, aşa, ca o primă imagine pe care au constatat-o colegii mei la faţa locului, este că nu au fost asigurate în totalitate acele sprijiniri de maluri pentru a nu se genera acest eveniment. Dar acest lucru îl putem constata doar după ce o să vedem şi o să analizăm condiţiile iniţiale de producere a evenimentului”, a menţionat Constantin Bujor. 

Raed Arafat: „În fiecare an avem asemenea situaţii” 

La rândul lui, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că neasigurarea malurilor de pământ pe şantiere, acolo unde se practică operaţiuni de excavare, este o cauză importantă a multor accidente de muncă asemănătoare. 

„Intervenţie foarte dificilă şi foarte periculoasă pentru pompieri, pentru că s-a lucrat într-o zonă cu un perete neasigurat, pe care l-au asigurat ei. Regula, când sapi, este că aceşti pereţi trebuie asiguraţi, oricând poate să se surpe pământul. (…) Aceste accidente denotă că nu s-a asigurat zona foarte bine. (...) Clar că este accident de muncă şi o zonă în care sapi la doi-trei metri şi ai pereţi de pământ clar trebuie asigurată, altfel riscul de surpare este foarte mare şi, din păcate, în fiecare an avem astfel de situaţii. (...) Din grabă, lumea nu se mai asigură, pentru că dacă asiguri pereţii durează, mănâncă timp”, a spus Raed Arafat. 

Reamintim că mai mulţi muncitori au fost prinşi sub un mal de pământ, luni, pe un şantier de lângă Biblioteca Naţională care aparţine de Primăria Sectorului 3. Doi dintre ei au fost acoperiţi complet de pământ, fiind căutaţi timp de mai multe ore de salvatori. Alţii au fost îngropaţi până la talie, fiind scoşi de pompieri. Doi muncitori, de 50 de ani şi 53 de ani, au fost transportaţi la Spitalul Universitar, iar alţi doi muncitori, de 33 de ani şi 34 de ani, la Spitalul Floreasca. Cele două persoane decedate au vârstele de 50 şi 55 de ani. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite