DNA insistă ca Adrian Năstase să primească un spor de pedeapsă de un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 6 ianuarie, Adrian Năstase a fost condamnat la patru ani de închisoare FOTO Mediafax
Pe 6 ianuarie, Adrian Năstase a fost condamnat la patru ani de închisoare FOTO Mediafax

Procurorii anticorupţie insistă ca Adrian Năstase să primească un spor de pedeapsă de un an, precizând că acesta s-a folosit de înaltele studii juridice şi politice pentru a ocupa poziţii importante în stat. Ulterior, el s-ar fi folosit de toate acesta pentru a comite infracţiunile pentru care a fost condamnat. Curtea de Apel Bucureşti urmează să ia în discuţie această cerere pe 20 iunie.

În motivele de recurs depuse de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) la Curtea de Apel Bucureşti, procurorii precizează că săvârşirea mai multor infracţiuni de aceeaşi persoană demonstrează perseverenţa infracţională a acesteia, „impunându-se sisteme de sancţionare adecvate pentru asigurarea constrângerii, reeducării, dar şi prevenirii săvârşirii de noi infracţiuni”.

„Consecinţele săvârşirii faptelor sunt dintre cele mai grave, astfel: pe de-o parte diversitatea relaţiilor sociale afectate prin activitatea infracţională derulată, iar pe de altă parte poziţia pe care condamnatul petent a avut-o la momentul săvârşirii infracţiunile a fost una de natură să lezeze încrederea societăţii în unele din cele mai înalte funcţii în stat sau în structura unui partid politic”, mai arată procurorii.

DNA mai spune că tocmai pregătirea fostului premier ar trebui să îi atragă acestuia un spor de pedeapsă, având în vedere că are studii juridice foarte înalte, care ar trebui să îl facă conştient de gravitatea faptelor sale.

Mai mult, anchetatorii precizează că „se impunea ca instanţa să aibă în vedere pericolul social semnificativ pe care îl prezintă tipul de infracţiuni pentru care petentul a fost condamnat, aşa cum e cazul infracţiunilor îndreptate împotriva persoanei (şantaj), dar şi corupţie (luare de mită)”.

Curtea de Apel Bucureşti urmează să ia în discuţie această cerere a procurorilor pe 20 iunie. Dacă va fi admisă cererea DNA, fostul premier Adrian Năstase ar putea sta cinci ani după gratii.

În motivele depuse în instanţă se face referire şi la faptul că Adrian Năstase a avut o poziţie de negare a faptelor pentru care a fost condamnat şi atitudinea constant defăimătoare şi de dispreţ cu privire la anchetă, atitudine pe care acesta a avut-o pe parcursul procesului penal.

Tribunalul Bucureşti: „Năstase este un bun profesionist şi un bun familist”

Tribunalul Bucureşti a respins cererea procurorilor anticorupţie de a acorda un spor de pedeapsă în cazul lui Adrian Năstase precizând în motivare că fostul premier este un bun profesionist, un bun familist şi un deţinut model „care nu a încercat să se sustragă de la urmărirea penală sau de la judecată”.

În opinia magistraţilor, „pedeapsa de bază este suficientă în vederea asigurării scopului pedepsei, fiind aptă de a produce transformări reale şi profunde ale conştiinţei petentului şi pe cale de consecinţă modificări statornice, de durată ale comportamentului acestuia”.

Magistraţii au reţinut şi faptul că Năstase nu a încercat să se sustragă de la executarea niciuneia din cele două condamnări, explicând că fostul premier nu a încercat să-şi provoace în mod voit o boală pentru a nu se supune executării mandatului, ci intenţia sa a fost de a-şi suprima viaţa. „Asa rezultă din coroborarea conţinutului actelor medicale”, spun judecătorii.

Tribunalul Bucureşti a mai arătat în motivare că a avut în vedere şi vârsta condamnatului, „dar şi natura şi întinderea pedepsei complementare aplicată prin  hotărâre definitivă  condamnatului”, arată magistraţii.

„Tribunalul apreciază că lipsa antecedentelor penale, micromediul persoanei condamnatului, relaţiile acestuia pe diferite  planuri - cu ambianţa socială, în cadrul acestor din urmă aspecte un loc central  ocupându-l gradul integrării  sociale sub multiplele  sale  aspecte: profesională, familială, cultural – obstească, etc. Faptul că petentul nu a încercat să se sustragă de la urmărire penală ori judecată [...] sunt argumente care converg către concluzia că nu se impune sporirea pedepsei de bază”, au arătat magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Condamnat la închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită 

Adrian Năstase a fost condamnat, pe 6 ianuarie, la 4 ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu. Aceasta a fost găsită vinovată de spălare de bani.

Singura care a fost condamnată la închisoare cu suspendare este Daniela Năstase, soţia fostului premier. Pentru aceasta instanţa a păstrat sentinţa dată de completul de trei judecători şi anume trei ani de închisoare cu suspendare pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală". Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de opt ani.

De asemenea, completul de cinci judecători a decis ca soţilor Năstase să le fie confiscaţi 1.824.303,72 lei. Irinei Jianu i se vor lua 80.489 de dolari şi 500 de euro. În plus, fiecare dintre cei trei condamnaţi este nevoit să achite 20.000 de lei, bani ce reprezintă cheltuieli judiciare.

Instanţa l-a mai condamnat pe Adrian Năstase la cinci ani interzicerea unor drepturi, după executarea pedepsei cu închisoarea, respectiv: dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

În dosarul „Trofeul calităţii”, fostul premier a fost condamnat definitiv, pe 20 iunie 2012, de către Curtea Supremă la doi ani de închisoare cu executare  Atunci, Năstase a fost găsit vinovat în legãturã cu strângerea de fonduri pentru campania electoralã din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Pe 18 martie 2013 acesta a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Jilava unde a fost încarcerat.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Instanţă. De ce nu a primit Adrian Năstase încă un an de închisoare: „Este un bun profesionist şi un bun familist!”

Fostul premier Adrian Năstase este un bun profesionist, un bun familist şi un deţinut model „care nu a încercat să se sustragă de la urmărirea penală sau de la judecată”. Aşa arată Tribunalul Bucureşti, în motivarea deciziei de a nu-i adăuga la pedeapsă sporul de un an solicitat de procurori atunci când fostul premier a cerut contopirea pedepselor primite în dosarele „Trofeul calităţii” şi „Zambaccian”.

Inspecţia Judiciară a CSM: „Declaraţiile lui Traian Băsescu referitoare la Adrian Năstase nu au afectat independenţa justiţiei”

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la Adrian Năstase, făcute pe 6 ianuarie, înainte ca fostul prim ministru să fie condamnat în dosarul "Zambaccian", nu au afectat independenţa justiţiei. Aşa arată raportului Inspecţiei Judiciare, ce a fost prezentat astăzi, în Plenul CSM. Plenul şi-a însuşit raportul.

Năstase, înaintea sentinţei în dosarul „Zambaccian”: „Un singur om curajos constituie o majoritate”

Fostul premier Adrian Năstase, care aşteaptă luni decizia definitivă în dosarul “Zambaccian”, a publicat pe blogul personal un text în care anunţă că a revenit acasă şi îşi exprimă incertitudinea cu privire la ce l-ar putea aştepta în 2014.

Dosarul Zambaccian. Adrian Năstase: „Nu-i urez nimic lui Băsescu. Va avea ceea ce merită”

Fostul premier Adrian Năstase şi soţia sa s-au prezentat, luni, din nou în faţa instanţei Curţii Supreme, unde are loc un nou termen al recursului din dosarul Zambaccian. Magistraţii urmează să o audieze pe Dana Năstase, după ce, la termenul trecut, aceasta a solicitat o amânare pe motiv că nu se simte bine. În martie 2012, Năstase şi soţia lui au fost condamnaţi în acest dosar la trei ani de închisoare cu suspendare.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite