DNA cere urmărirea penală a ministrului de Interne, Petre Tobă. Demnitarul şi-a înaintat demisia, iar premierul Cioloş a acceptat-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne, Petre Tobă, şi-a dat demisia după ce procurorii DNA i-au cerut, joi, preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru punerea acestuia sub urmărire penală pentru favorizarea făptuitorului. Procurorii DNA spun că ministrul ar fi refuzat declasificarea unor acte importante, privind cheltuirea fondurilor operative ale Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

UPDATE Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, vineri, la Cluj, răspunzând unei întrebări privind demisia ministrului Petre Tobă pentru care DNA a solicitat începerea urmăririi penale, că se bucură că lupta anticorupţie funcţionează.

„Există o decizie pe care a luat-o Parchetul şi, exact cum v-am obişnuit de fiecare dată, nu comentez deciziile Parchetului. Observ însă că lupta anticorupţie funcţionează şi mă bucur”, a spus Raluca Prună, potrivit News.ro.

UPDATE „Prim-ministrul Dacian Cioloş a acceptat demisia domnului Petre Tobă din funcţia de ministru al Afacerilor Interne. Până luni 5 septembrie, premierul va înainta preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de înlocuire la conducerea Ministerului Afacerilor Interne“, anunţă Guvernul într-un comunicat de presă remis „Adevărul“, joi seară. 

UPDATE Potrivit unor surse guvernamentale, citate de News.ro, premierul Dacian Cioloş a acceptat demisia lui Tobă. de altfel, anterior, Cioloş a declarat că dacă ministrul de Interne nu-şi va depune demisia, acesta va fi demis de şeful Guvernului. 

UPDATE Ministrul Petre Tobă şi-a înaintat cererea de demisie. „Am decis să îmi prezint demisia din funcţia de ministru al Afacerilor Interne“, a precizat ministrul demisionar. Mai mult, acesta a punctat că vrea ca ministerul pe care l-a condus să aibă imagine proastă. „Nu vreau să prejudiciez imaginea acestui minister“, a mai spus Tobă.

UPDATE Prima reacţia a premierului Dacian Cioloş: „Nu comentez, pentru că nu ştiu exact despre ce este vorba. Un lucru este clar: indiferent despre cine ar fi vorba, cineva care are semnatură mea pentru a fi numit în aceste condiţii trebuie să îşi dea demisia sau o să ii cer eu să plece. Nu înseamnă că respectiva persoană este vinovată, justiţia va decide, dar e vorba în primul rând de moralitate", a afirmat premierului Cioloş.

El a precizat că va avea o discuţie cu Petre Tobă şi va vedea care va fi decizia lui. "În aceste condiţii cred că e cel mai bine pentru Guvern (să plece din funcţie - n.r.)", a completat prim-ministrul. Întrebat când va discuta cu Petre Tobă despre o eventuală demisie, premierul a răspuns: „O să aveţi informaţii azi din partea Guvernului“. 

Solicitarea procurorilor este făcută în dosarul în care procurorii DNA au dispus, miercuri, începerea urmării penale faţă de 18 angajaţi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), pentru deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu sub forma complicităţii, fals şi uz de fals, după ce, luni, au fost puşi sub urmărire penală şase şefi ai instituţiei, pentru acelaşi tip de infracţiuni.

„La data de 1 aprilie 2016, în contextul în care, la Direcţia Naţională Anticorupţie se afla în instrumentare dosarul 20/P/2016 (care ulterior a fost trimis spre judecare), Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente. Solicitarea procurorilor, formulată în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală şi cele din domeniul informaţiilor clasificate, viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reţinută în sarcina funcţionarilor acuzaţi penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative”, arată procurorii DNA. 

Totul a început în 1 aprilie 2016, atunci când procurorii DNA îi anchetau pe Gabriel Oprea şi pe foştii şefi ai DIPI, chestorii Gheorghe Nicolae şi Nelu Zărnică, în dosarul „Limuzina”. Anchetatorii voiau să afle cum au fost achiziţionate un Audi A8, un jacuzzi, mai multe fotolii şi un televizor, pentru a fi folosite de fostul ministru de Interne, Gabi Oprea. Atunci Petre Tobă ar fi refuzat, „în mod discreţionar”, declanşarea procedurii de declasificare a unor documente. 

Stiloul de 13.000 de lei

Situaţia s-ar fi repetat şi în cel de-al doilea dosar, privind deturnarea de fonduri de la Serviciul Secret al Minisetrului de Interne, în care sunt cercetaţi ultimii trei şefi ai serviciului şi alţi 21 de angajaţi şi foşti angajaţi. „Lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale”, arată procurorii DNA. 

Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative: căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 de lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 de lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 de lei, stilouri în valoare de 13.000 de lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI.

Precedentul de la „Protecţia Martorilor”

Procurorii DNA arată că într-un alt caz similar, în care erau cercetaţi şefii Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor (ONPM), Tobă a procedat complet diferit. El a declasificat normele privind administrarea şi controlul fondurilor pentru protecţia martorilor.

„Asta în condiţiile în care o parte dintre norme sunt absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de ONPM fiind o categorie specială de fonduri operative”, spun procurorii.

Şeful Poliţiei Române sub 4 miniştri

Petre Tobă este ministru din noiembrie 2015, iar anterior a fost peste trei ani şef al IGPR în mandatul a 4 miniştri. El a fost şef al Poliţiei din mai 2012, în mandatele foştilor miniştri Ioan Rus, Mircea Duşă, Radu Stroe şi Gabriel Oprea.  Tobă a mai fost în perioada 2009-2010 anterior el fiind, din 2007 până în 2009, adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române. Intre 2003 si 2007 a ocupat functii de conducere in directia de politie a Capitalei.

Petre Tobă a absolvit în 1989, ca subinginer, Facultatea de Maşini şi Utilaje pentru Construcţii din cadrul Institutului de Construcţii Bucureşti, iar in 2000 a terminat Facultatea de Drept din Academia de Poliţie „A.I. Cuza” . În 1990, a intrat în rândul poliţiştilor şi a activat la Poliţia Capitalei.

Petre Tobă  a ocupat funcţii de conducere în diverse structuri din cadrul MAI de 20 de ani încoace. Totodată, Tobă a fost şi coordonator al proiectului „Capital City Project", implementat la nivelul municipiului Bucureşti împreună cu Scotland Yard. În 2004 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, iar în 2006 cu Ordinul „Bărbaţie şi Credinţă” în gradul de „Ofiţer”.  Potrivit CV-ului este Doctor în Ştiinte militare şi Informatii al Universitatii Nationale de Aparare „Carol I”.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite