Diplomatul Hans G. Klemm, nominalizat în funcţia de ambasador al SUA în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hans G. Klemm are o carieră de 34 de ani în cadrul Departamentului american de Stat
Hans G. Klemm are o carieră de 34 de ani în cadrul Departamentului american de Stat

Preşedintele american, Barack Obama, l-a nominalizat marţi pe Hans G. Klemm în funcţia de ambasador în România, arată un comunicat publicat pe site-ul Casei Albe.

Hans G. Klemm, un diplomat de carieră, este consilier al subsecretarului pentru Management la Departamentul de Stat, o funcţie pe care o deţine din ianuarie 2015.

Anterior, în perioada 2012-2015, el a fost principalul asistent al secretarului în Biroul pentru Resurse Umane al departamentului, iar înainte de această funcţie a ocupat postul de coordonator pentru Statul de Drept şi Respectarea Legii la ambasada din Kabul, în Afganistan (2010-2012).

Klemm a fost ambasador al Statelor Unite în Timorul de Est din 2007 până în 2010, şi ofiţer de rangul doi pentru Afaceri Economice la ambasada americană din Tokyo, în perioada 2006-2007. Din 2004 până în 2006, el a fost director adjunct al Biroului pentru Dezvoltarea carierei în Biroul pentru Resurse Umane.

Între 2000 şi 2001, Klemm a fost director adjunct al Biroului pentru UE şi Afaceri Regionale din cadrul Biroului pentru Afaceri europene şi eurasiatice.

Klemm a ocupat şi poziţii în Germania, Japonia, Coreea de Sud şi Trinidad Tobago, în cadrul Departamentului de Stat, şi vorbeşte germană şi japoneză.

El este absolvent al Universtăţii Indiana şi are o diplomă de master la Universitatea Stanford.

Ultimul ambasador american în România a fost Mark Gitenstein, care şi-a încheiat mandatul la 14 decembrie 2012.

Aurescu: România şi-a dat acordul

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a salutat nominalizarea făcută de preşedintele Barack Obama pentru funcţia de ambasador SUA la Bucureşti, în persoana lui Hans G. Klemm. "Mă bucur foarte mult mult că în sfârşit are loc această nominalizare după plecarea lui Gitenstein. Pe agenda dintre România şi SUA se află discuţii extrem de importante, mai ales de securitate. Sunt multe alte teme care ne interesează din punct de vedere regional", a explicat Aurescu, la Realitatea TV. 

„Aştept să lucrăm împreună pentru consolidarea în continuarea a parteneriatului strategic SUA-România", a transmis şeful diplomaţiei române pe Twitter.

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, Bogdan Aurescu a declarat că „MAE ştia despre această nominalizare cu ceva timp în urmă, dar, conform procedurilor şi aşa cum am convenit cu partea americană, am păstrat confidenţialitatea asupra persoanei nominalizate. Partea română şi-a dat agreementul pentru nominalizarea acestei persoane“. 

Bogdan Aurescu a subliniat că Hans G. Klemm este diplomat de carieră, arătând că nu este întâmplătoare nominalizarea făcută de Washington în anul în care se împlinesc 135 de ani relaţii diplomatice SUA-România. El a mai precizat că această nominalizare poate să fie un semnal politic de încurajare şi pentru investiţiile americane.

Geoană: SUA trimit un profesionist 

Mircea Geoană, fost ministru de Externe, a apreciat nominalizarea diplomatului în funcţia de ambasador. 

„După o suită de ambasadori politici, SUA trimit un profesionist, un diplomat de carieră, ceea ce are un element pozitiv: perioada de acomodare a noului ambasador va fi foarte scurtă“, a declarat Geoană la Realitatea TV. 

El a explicat şi motivul pentru care Statele Unite au lăsat România fără ambasador timp de doi ani: „Au fost 2-3 încercări de nominalizare, dar problema a fost cauzată de un blocaj politic între democraţi şi republicani. Încercările s-au lovit de un refuz din motive politice interne. Fatul că acum republicanii controlează şi Senatul a clarificat situaţia. Mă aştept la un mandat în care politicul, strategicul, să fie completate de o serie de investiţii, exporturi“, a adăugat Geoană. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite