Din culisele îmbrâncelii de la Nana. Cum i-a încăierat Tiţa lu' Dionisie pe mai-marii ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii din comuna Nana au treburi mai importante: se pregătesc pentru un botez FOTO Adevărul
Tinerii din comuna Nana au treburi mai importante: se pregătesc pentru un botez FOTO Adevărul

Un incident minor petrecut în comună călărăşeană  Nana a degenerat într-o răfuială politică la nivel înalt, presărată cu acuzaţii de crimă organizată şi atacuri la persoană. În realitate, asistăm la o nouă poveste despre cele două lumi paralele în care trăim: România reală şi cea pe care o vedem la televizor.

Tiţa lui Dionisie, o femeie din comuna Nana, a fost îmbrâncită miercuri seară de Ştefan Fileaţă, cetăţean din comuna vecină Curcani, în timpul unei vizite electorale pe care Elena Udrea o făcea în localitate. Antena 3 a prezentat cazul ca pe un incident de o gravitate deosebită, numindu-l pe Fileaţă „gorila Elenei Udrea“ şi afirmând că acesta ar fi membru al Partidului Mişcarea Populară.

Ieri, premierul Victor Ponta a declarat că la Nana este vorba de o reţea de crimă organizată care o sprijină pe Elena Udrea şi care reflectă stilul de a face politică al lui Traian Băsescu, iar PMP-ul a dat un comunicat în care s-a disociat de gestul lui Fileaţă. Ce se află în spatele acestei agitaţii ridicole? Am mers la Nana şi am încercat să aflăm.

Trei pe o masă

La intrarea în comună, trei tineri aşezaseră o masă pe marginea străzii şi se urcaseră cu fundul pe ea, privind nedumeriţi către carele de televiziune care tocmai invadaseră satul. Nu păreau să înţeleagă ce are presa de lămurit într-o întâmplare cât se poate de clară: „A fost aicea o întâlnire cu Elena Udrea şi a venit asta a lui Dionisie să se vaite că e certată cu soacră-sa şi nu-i dă pământ ca să-şi facă veceu în curte. A început să arunce cu ouă şi unul a îmbrâncit-o oleacă, aşa. Ce mare ştire e, de aţi venit aşa grămadă?“, ne-a atacat unul dintre ei, lămurind scurt şi aspectul cu masa: „Am un botez sâmbătă şi ne pregătim“.  

Am pornit prin sat în căutarea Tiţei, îndrumaţi de babele care moţăiau pe la porţi şi de copiii care se jucau printre găinile răspândite pe uliţi. În faţa unei case modeste, l-am găsit pe nea Florică, bărbatul femeii: „Nu mă filmaţi, fraţilor, că n-am omorât pe nimeni“. Cu o faţă de om care tocmai s-a trezit din somn, nea Florică părea mai preocupat să-şi salveze pielea decât să-şi apere nevasta: „S-a dus acolo ca o tâmpită, eu n-am nicio vină, am fost plecat să ascut nişte araci şi n-am ştiut ce face. Ce i-a trebuit ei să se ia de primar şi de doamna Udrea? Eu cred că nici nu mai judecă. O ştia toată comuna şi acuma a ajuns să o ştie toată ţara. A plecat de azi-dimineaţă şi nu mai ştiu nimic de ea. Din partea mea, poate să nu se mai întoarcă“.

Adunaţi în jurul nostru, vecinii ne-au înştiinţat că Tiţa a plecat de dimineaţă împreună cu „nişte ziarişti de la Antena 3 care a zis că o duce la IML să-şi scoată dovadă“. „Merita bătută. Cum să te duci să te iei de oameni aşa degeaba şi să arunci cu ouă?“, a mai adăugat o femeie ieşită la poartă.

„Era trosnită bine“

Pe Gheorghe Dobre, edilul din Nana, l-am găsit la Primărie, îmbrăcat la cravată şi geacă de piele. Ne-a invitat în birou, ne-a servit cu bomboane şi s-a arătat uluit de amploarea evenimentelor. Cum-necum, comuna pe care o păstoreşte şi-a căpătat trista faima de cuib al reţelelor de crimă organizată. „Urâtă afirmaţie a făcut domnul prim-ministru despre comuna Nana, urâtă afirmaţie. Păi, la noi s-au omorât doi băieţi acum 30 de ani, pentru o fată, şi nişte ţigani care s-au tăiat cu coasele la ei în bătătură. De unde crimă organizată la Nana?“.

Primarul ne-a prezentat propria variantă despre incidentul dintre Tiţa lui Dionisie şi Ştefan Fileaţă: „Femeia asta venea de la muncă de la altcineva şi avea un coş cu ouă în mână. Era trosnită bine şi a început să ţipe pe stradă. O ştie tot satul cine e. A început să arunce cu ouă şi s-a ajuns unde s-a ajuns“.

Ne-am întors la casa femeii şi l-am găsit pe nea Florică înconjurat de reporteri, jurându-se că nu ştie pe unde-i umblă nevasta: „Dacă nu ştim de ea, ce să facem?“. „Lasă, că apare ea diseară la Antene“, l-a încurajat o vecină, care a sărit şi ea în ajutorul ziariştilor, apelând-o pe Tiţa pe telefonul mobil, dar fără să aibă succes.

I-am lăsat pe oameni adunaţi grămadă în mijlocul uliţei prăfuite, săteni şi ziarişti laolaltă, aşteptând-o cu toţii pe Tiţa lui Dionisie, care a făcut ce-a făcut şi i-a încăierat pe mai-marii din politica românească. Cu hainele răvăşite şi cu părul vâlvoi, bărbatul Tiţei se plimba agitat printre oameni, vărsându-şi năduful din vorbe: „A pus ţara în mişcare nemernica asta!“.

A făcut scandal că n-are veceu în curte. Ce să fac, să-i sap eu veceu? Ăştia mai aşteaptă să le fac focul în sobă şi să le sap veceuri ca să fie mulţumiţi Gheorghe Dobre, primarul comunei Nana  

ŞTEFAN FILEAŢĂ A SPART URNELE DE VOTARE ÎN 2012

Ştefan Fileaţă a apărut ieri în faţa camerelor şi şi-a cerut scuze că a îmbrâncit-o pe femeia din Nana. „Credeţi că mie nu-mi pare rău?“, s-a văitat Fileaţă. Nu este însă la primul incident care s-a lăsat cu scandal. Comuna Curcani a fost scena unor confruntări teribile cu ocazia alegerilor locale din 2012.

Atunci, Ştefan Fileaţă, care candida la funcţia de primar din partea PDL, a spart urnele de votare într-un puseu de furie. Florin Ivan, funcţionarul care împărţea foile de vot în ziua cu pricina, a povestit: „Când am dat buletinele de vot unei femei, la formularul pentru alegerea primarului s-a mai agăţat unul în plus, deci respectiva femeie ar fi avut şansa votului dublu. S-a agăţat pur şi simplu într-o capsă metalică. Un observator din partea PDL a văzut, i-a smuls femeii formularele din mână şi a ieşit cu ele în fereastră strigând «Hoţii!». Imediat a intrat în sală Fileaţă Ştefan şi a turnat un pahar de cafea pe mine. Am tăcut din gură. Apoi a început să ia apă minerală în gură şi să mă stropească cu gura. M-a făcut fleaşcă. Iarăşi n-am zis nimic. După care, Fileaţă, fiind boxer la viaţa lui, mi-a aplicat un pumn în ficat, care m-a lăsat lat“.

După ce l-a bătut pe funcţionar, Fileaţă a spart urnele, ajutat de alţi opt complici, şi a început să rupă voturi strigând «Hoţii!». Au venit mascaţii de la Constanţa şi l-au arestat. Alegerile din Curcani au fost sistate după incident şi s-au mai organizat o dată, două săptămâni mai târziu, fără numele lui Fileaţă pe buletine.


Autorităţile s-au autosesizat

Chiar dacă femeia îmbrâncită nu a depus plângere la Poliţie împotriva celui care a agresat-o, poliţiştii din localitatea Curcani, comuna Nana, au deschis o anchetă în acest caz. Astfel, oficiali ai Inspectoratului Judeţean Călăraşi anunţau ieri că poliţiştii din comuna Curcani s-au autosesizat şi au deschis un dosar penal în acest caz. Ulterior, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Olteniţa declarau că s-a început urmărirea penală pentru infracţiunile de loviri şi alte violenţe, precum şi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. Mai mult, anchetatorii au precizat că, după un control de specialitate, s-a stabilit că femeia a suferit contuzii la braţe şi la şold.


Citeşte şi:

Dosar de cercetare după ce o femeie ar fi fost agresată de reprezentanţii PMP care făceau o vizită în comuna Nana. PMP: „Nu avem nicio legătură cu incidentul!”

Poliţiştii din localitatea Curcani, comuna Nana, judeţul Călăraşi s-au autosesizat şi au deschis un dosar de cercetare privind agresarea unei femei de către reprezentanţi ai PMP, în timpul unei vizite a Elenei Udrea în comuna Nana. Cercetările sunt făcute pentru lovire sau alte violenţe. Pe de altă parte, PMP arată că nu are nicio legătură cu incidentul nefericit, petrecut în comuna Nana.

Băsescu, despre incidentul de la Nana: Cred că este provocat de PSD, ca să fie preluat de Antena 3

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, răspunzând unei întrebări, că este de părere că incidentul legat de lovirea unei bătrâne în comuna Nana a fost provocat de PSD, partid care "are obiceiul să provoace astfel de incidente şi să spună că le-au provocat alţii", el subliniind: "Asta cred eu".

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri