Dezastrul ecologic din România va fi sancţionat de Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană va declanşa procedura de sancţionare din cauza gropilor de gunoi FOTO: Arhivă
Comisia Europeană va declanşa procedura de sancţionare din cauza gropilor de gunoi FOTO: Arhivă

România este „repetentă” la reciclare. aşa că anul acesta, nu va mai fi iertată. Comisia Europeană va declanşa în 2020 o procedură de infringement (sancţionare) din cauza dezastrului ecologic reprezentat de gropile de gunoi din jurul marilor oraşe din România.

Comisia Europeană a constatat că România a făcut progrese infime în sortarea, depozitarea şi valorificarea deşeurilor municipale, în ciuda sumelor imense de bani alocate de UE, precizează surse pentru g4media.ro. Comisia Europeană avertizează că gropile de gunoi sunt focare de infecţie pentru cetăţenii români şi vrea să oblige statul român să rezolve problema.

Gropile de gunoi din jurul marilor oraşe din România sunt adevărate bombe pentru mediu, dar şi pentru sănătatea oamenilor, aceasta este concluzia preliminară a experţilor Comisiei Europene într-un raport intern finalizat la sfârşitul acestui an şi consultat de G4Media.ro. În acest document, experţii Comisiei Europene arată că România nu a făcut din 2014 nici un progres în ceea ce priveşte deşeurile municipale şi din acest motiv procedura de infrigement nu poate fi evitată în 2020. Reamintim că în urmă cu şase ani România a primit un răgaz pentru a aplica 30 de măsuri pe mediu pentru a evita procedura de infrigement.

Procedura de infringement înseamnă că un stat este sancţionat pentru că încalcă grav regulile comunităţii europene. Comisia Europeană poate decide blocarea finanţărilor din sectorul vizat în cadrul procedurii de infrigement sau poate adopta o măsură intermediară, de blocare parţială a unor finanţări.

Pentru perioada 2021-2027, România a depus deja proiecte de peste 3 miliarde de euro pe mediu, aşa cum a anunţat ministerul de resort. Paradoxal, mare parte din aceste finanţări comunitare se refereau tocmai la realizarea unor gropi noi de deşeuri sau la realizarea unor incineratoare.

Avertismente repetate ale Comisiei Europene

Reprezentanţii statului român ar fi fost anunţaţi de mai multe ori în acest an că de la anul se va aplica procedura de infrigement, potrivit surselor G4Media.ro. Chiar şi în această situaţie, România nu a putut prezenta nici măcar un plan concret din care se reiasă că se vor face progrese în 2020. ”Din acest motiv, este posibil să fie blocat accesul României la toate fondurile pe mediu, să nu fie doar un blocaj parţial sau o sancţiune simbolică”, au declarat pentru G4Media.ro surse din Comisia Europeană.

Printre gropile de gunoi care pun mediu şi viaţa oamenilor în pericol sunt cele unde este depozitat gunoiul municipal din Bucureşti, Craiova, Deva. De menţionat însă că mai toate marile oraşe au probleme cu aceste gropi de gunoi. Aceste platforme sunt periculoase pentru mediu pentru că deşeurile nu sunt selectate decât rareori, nu există instalaţii care să elimine gazele nocive produse de gunoi. În plus, substanţele cu care este tratat gunoiul ajunge deseori şi în sol.

 

Capitala vrea incinerator

În acest moment, mare parte din gunoiul din Capitală este dus în groapa de la Vidra, Ilfov. Această platfomă este administrată de Eco Sud SA, una dintre cele mai mari firme din domeniu. Eco Sud SA este deţinută în acte de Elena Şontelecan (65%) şi de Cristian Cantemir (35%), aşa cum reiese din datele obţinute cu ajutorul termene.ro. Până acum doi ani, societatea avea însă acţionariat ascuns, cu acţiuni la purtător după metoda Tel Drum.

  

O alternativă la groapa de gunoi este un incinerator modern de deşeuri. Gabriela Firea, primarul Capitalei, a anunţat intenţia de a construi o asemenea instalaţie care va costa 230 milioane de euro, din care 180 de milioane ar urma sa fie finanţare europeana. Incineratorul ar urma sa fie construita pana in 2023 in Sectorul 4, pe locul unde acum se afla CET Progresu. Însă, dacă Româna va intra în infrigement, finanţarea europeană ar putea fi blocată. Mai mult, după cum spune consilierul PNL Ciprian Ciucu, tehnologia aleasă de Firea ar fi una veche.

Primarii din Sectorul 1 şi 3 s-au aliat şi ei pentru a face o platformă de depozitare şi valorificare a deşeurilor, edilul din Sectorul 1, Daniel Tudorache, recunoscând că ştie că ţara noastră va intra în 2020 în procedură de infrigement. „Vreau să rezolvăm această problemă spinoasa a deşeurilor municipale care oricum ne va apăsa pe umeri începând din anul 2020, când ţara noastră va intra cu siguranţă în infringement”, a declarat Tudorache atunci când a prezentat parteneriatul cu Robert Negoiţă.

Probleme şi la Deva

Şi în judeţul Hunedoara sunt probleme cu deşeurile care provin din muncipiul Deva. Chiar la marginea oraşului Deva este una dintre cele mai periculoase gropi de gunoi. Platforma este deţinută de firma Salubritatea SA Hunedoara, societate unde Gheorghe Dumitru Mara este acţionarul principal, conform datelor obţinute cu ajutorul aplicaţiei termene.ro. Primarul Devei, Florin Oancea, a declarat că firma care deţine această staţie a fost amendată des de instituţiile primăriei şi de Garda de Mediu. Această groapă ar fi închisă, dar gunoiul nu este tratat.

În acest moment, gunoiul din Deva este dus la groapa de gunoi de la Bârcea Mare, localitate din Hunedoara. Dar şi aci, Garda de Mediu a depistat probleme şi a aplicat amenzi. Această platformă a fost realizată de Consiliul Judeţean Hunedoara, dar oferită spre administrare, fără licitaţie, firmei Supercom SA, o altă mare companie din domeniu. Supercom SA este deţinută de familia fostului senator PSD Ionel Ilie Ciuclea.

În perioada 2018-2019 până în prezent, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Hunedoara a efectuat acţiuni de inspecţie şi control la Depozitul de deşeuri de la Bârcea Mare. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale şi au fost impuse măsuri specifice de conformare cu termene fixe sau cu caracter permanent. Comisarii de mediu au constatat că la groapa de gunoi din Hunedoara deşeurile nu sunt valorificate energetic, dar şi alte probleme, precum depozitarea improprie a PET-urilor şi lipsa puţurilor de captare a gazului emis de gunoiul descompus. Cea mai gravă probleme este”nefuncţionarea biofiltrului pentru tratarea aerului rezultat din hala de sortare mecanică a gropii de gunoi”.

Craiova, raiul şobolanilor

O altă groapă de gunoi cu probleme este cea unde sunt depozitate deşeurile municipale din Craiova. Primarul Craiovei, Mihai Genoiu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, au declarat de mai multe ori în că groapa de gunoi de Mofleni nu face faţă gunoaielor din municipiu şi din judeţ şi din acest motiv ar trebui realizată o nouă platformă de depozitare a gunoaielor. Groapa de gunoi de la Mofleni este administrată de Eco Sud SA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite