DECIZIE UE: Europenii vor putea folosi un singur încărcător pentru toate dispozitivele lor electronice portabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii de telefoane şi tablete vor trebui să se conformeze până în toamna lui 2024 Foto: Pixabay
Producătorii de telefoane şi tablete vor trebui să se conformeze până în toamna lui 2024 Foto: Pixabay

Toate smartphone-urile şi tabletele vor putea fi utilizate, din 2024, doar cu un încărcător comun, conform unui acord provizoriu al Uniunii Europene încheiat marţi.

Planul ar obliga toate companiile – în special Apple – să facă telefoane, tablete şi camere digitale să utilizeze încărcătorul USB-C, au anunţat negociatorii europeni. Aproximativ 15 tipuri de produse sunt incluse în acest acord, inclusiv căşti şi console de jocuri video, conform Bloomberg

Planul, dezvăluit anul trecut, a fost aprobat provizoriu marţi. şi va aduce consumatorilor economii de aproximativ 250 de milioane de euro în fiecare an, potrivit Comisiei Europene. Parlamentul European şi 27 de ţări UE trebuie să semneze acordul.

Producătorii de telefoane şi tablete vor trebui să se conformeze până în toamna lui 2024. Producătorii de laptopuri vor primi mai mult timp să facă schimbarea, negociatorii oferindu-le acestora 40 de luni, după intrarea în vigoare a noilor reguli. 

„Un încărcător obişnuit este de bun simţ pentru numeroasele dispozitive electronice din viaţa noastră de zi cu zi”, a declarat comisarul pentru piaţa internă Thierry Breton. 

„Consumatorii europeni vor putea folosi un singur încărcător pentru toate dispozitivele lor electronice portabile – un pas important pentru a spori confortul şi a reduce risipa”, a adăugat comisarul european.. 

Iniţial, propunerea a supărat Apple, care a spus că va reduce inovaţia. Dar compania testează în prezent modele viitoare de iPhone care înlocuiesc portul actual de încărcare Lightning cu conectorul USB-C. Modelele actuale de laptopuri Apple folosesc deja încărcătorul USB-C. 

Comisia va putea stabili standarde pentru încărcarea fără fir în viitor, a spus Alex Agius Saliba, negociatorul principal pentru Parlamentul European, întrucât UE nu doreşte „să ajungă într-o situaţie în care vom legifera pentru o piaţă care practic se stinge.”

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite