De ordin de protecţie ar putea beneficia victimele tuturor agresiunilor, nu doar cele ale violenţei domestice - Proiect MJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: MJ
Imagine: MJ

Ministerul Justiţiei a demarat procesul legislativ pentru extinderea categoriilor de beneficiari ai ordinului de protecţie/ordinului de protecţie provizoriu, limitat în prezent la victimele violenţei domestice. MJ are în plan extinderea aplicării acestui ordin de protecţie la cererea tuturor victimelor agresiunilor, nu doar a celor care sunt rude cu agresorii.

În acest sens a fost constituit la nivelul MJ un grup de lucru interministerial din care fac parte reprezentanţi ai:

  • Ministerului Justiţiei, 
  • Consiliului Superior al Magistraturii, 
  • Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, 
  • Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, 
  • Ministerul Afacerilor Interne, 
  • Inspectoratul General al Poliţei Române.

Secretarul de stat al MJ, Mihai Paşca, vorbeşte despre importanţa aplicării ordinului de protecţie la cererea tururor victimelor agresiunilor.

Secretar de stat: „Statul are obligaţia de a asigura protecţie tuturor cetăţenilor”

„Deşi extrem de eficient şi util – Ordinul de Protecţie nu poate fi solicitat în forma de azi a legii decât pentru situaţii de violenţă domestică, ceea ce nu este suficient. Statul are obligaţia de a asigura protecţia tuturor cetăţenilor săi în faţa oricărei situaţii de pericol, nu doar pentru acele situaţii în care violenţa se produce în cadrul familiei sau relaţiilor asimilate acesteia. Ca avocat îmi era greu să explic oamenilor aflaţi în situaţii de hărţuire sau de pericol de ce nu pot obţine din partea autorităţilor protecţia acestui Ordin, deşi el există ca instrument legal. Sunt convins ca aceeaşi frustrare au simţit-o şi poliţiştii sau magistraţii care au întâlnit aceste situaţii în practică. Este timpul să îmbunătăţim lucrurile, pentru a preîntâmpina tragediile pe cât posibil şi nu doar a le constata, odată produse”, a declarat Mihai Paşca. 

Secretarul de stat al MJ salută  implicarea reprezentanţilor Inspectoratului General al Poliţiei Române – care duce greul aplicării Ordinelor de protecţie şi care va trebui să fie sprijinit în acest sens.  

„Mulţumesc şi doamnei secretar de stat Luminiţa Popescu şi doamnei director Monaliza Cârstea care s-au alăturat acestui efort, Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse, în calitatea ei de iniţiator al Ordinului de Protecţie, în forma sa iniţială”, a mai declarat secretarul de stat.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri